uuuu

Începem un articol în care am dori să ne amintim de piesele care ne-au marcat pe noi, ascultătorii de hip hop. Credem că toți avem câte-o piesă care nu va ”muri” niciodată și o vom asculta și peste zece ani cu aceeași plăcere ca în prima zi de lansare. Pentru început un impact foarte mare la avut La Familia, care au oferit-o piesa ”Viață bună”, aceasta fiind extrasă de pe albumul ”Punct și de la capăt”, anul lansarii materialului fiind 2003. Casa de producție sub care a fost lansat acest album, implicit această piesa este Scandalos Music, care există și în prezent. Piesa a fost realizată sub producția Croom și Sebastian Szemlye. Menționez faptul că nu am început sub o ordine a anilor.

La Familia feat. Baxter – Viaţă bună

Dacă în playlist-ul vostru nu s-a regăsit La Familia, atunci cu siguranță nu puteți spune că nu ați ascultat B.U.G. Mafia sau în cele mai multe cazuri ambele trupe au fost la fel de bine primite în boxele voastre. O piesă care în anii 2000 a fost primită foarte bine de ascultătorii hip hop este ”Poveste fără sfârșit”, aceasta fiind în colaborare cu Cătălina și este extrasă de pe albumul lansat pe 20 septembrie 1998 și anume ”De cartier”. Materialul este unul dintre cele mai vândute din România, iar această piesă le-a adus trupei numele de ”Fenomenul B.U.G. Mafia”.

B.U.G. Mafia – Poveste fără sfârşit feat. Cătălina

Singur pe stradă” era una dintre acele piese pe care le ascultam prin anul 2003, atunci când Codu Penal lansa materialul „În familie (pentru bani)„, iar această piesă fiind în colaborare cu Nico. Piesa rula de foarte multe ori pe posturile naţionale de muzică, feedback-ul fiind pozitiv. În prezent putem doar să vă anunţăm că Shoby se pregăteşte să iasă din închisoare, aproximativ în anul martie a anului 2014, dar deocamdată nimic nu este bătut în cuie.

Codu Penal şi Nico – Singur pe stradă

Dacă ai crescut cu hip hop-ul clasic din industria muzicală românească este imposibil să nu cunoști una dintre cele mai grele trupe din țară, și anume trupa Paraziții. De asemenea, este imposibil să nu cunoști piesa lansată în anul 1999, piesă ce se află și astăzi în playlist-urile noastre, atât în căști cât și la petreceri! Este vorba despre piesa ce poartă numele de ”Bagabonții 99” extrasă de pe albumul ”Nici O Problemă”! În luna August a anului 1999, videoclipul acestei piese a egalat recordul de audiență pe postul de televiziune Atomic TV!

Paraziții – Bagabonții 99

Cu toții am ars-o cândva la fel de underground ca și țevile, așadar este imposibil să nu cunoașteți piesa ce transmite un mesaj diferit de tot ceea ce v-am prezentat până acum! Rămânem tot în anul 1999 și vă scriem ”Din Sub” alături de Methadon 3000 (Vexxatu Vexx & DJ Sleek) și Deceneu! Această piesă este extrasă de pe albumul ”Veriga Lipsă”, un album ce a influențat cu siguranță hip hop-ul de la noi din țară în acel an. Label-ul sub care a fost lansat acest album este Cat Music!

Methadon 3000 feat. Deceneu – Din Sub

România, Trezește-te!” este îndemnul transmis întregii națuni încă din anul 2004, atunci când trupa Morometzii a lansat piesa ce poartă numele acestui îndemn! Cu un mesaj puternic și cât se poate de adevărat, piesa își merită locul printre cele 10 reprezentând starea națiunii noastre până și în prezent.

Morometzii – România, Trezește-te!

Există cu siguranță lucruri mai dureroase decât starea națiunii noastre, unul dintre ele fiind dragostea. În anul 2005, trupa R.A.C.L.A. lansează albumul intitulat ”DEXteritate” sub emblema Roton, album ce conține celebra piesă intitulată ”2 în 1”. Piesa este o colaborare cu Dee și a avut un impact mare asupra hip hop-ului românesc, fiind una dintre puținele piese ce transmite acest mesaj!

R.A.C.L.A. – 2 în 1 feat. Dee

Rămânem în anul 2005 și continuăm seria cu o piesă semnată de multe nume grele ale hip hop-ului românesc! Vorbim despre piesa intitulată”All Star Part. 1”, semnată de către Bitză în colaborare cu Grasu XXL, Vlad Dobrescu (VD), K-Gula și DJ Paul! Aceasta este extrasă de pe al doilea material semnat Bitză și anume ”Sinuciderea Unui Înger”, fiind lansată în anul 2005 și ce beneficia de un videoclip ce rula zi și noapte pe postul de televiziune TV K-Lumea!

Bitză – All Star Part. 1 (feat. Grasu XXL, VD, DJ Paul & K-Gula)

Era 2001 când Deceneu lansa ”Operațiunea Monstru”, unul din albumele hip hop de care ne-amintim astăzi cu cea mai mare plăcere și-l ascultăm de fiecare dată ca și când ieri ar fi lansat. Am ales piesa ”7 zile”, care din punctul nostru de vedere este cea mai bună piesă de pe acest album, aceasta fiind și singura care a beneficiat de videoclip. Piesa a avut un real succes, fiind difuzată foarte mult pe posturile de muzică din România.

Deceneu – 7 zile

Ultima piesă dar nu și cea din urmă este lansată în anul 2002, fiind extrasă de pe albumul intitulat ”B.U.G Mafia Prezintă Casa” și semnată de către Mashat în colaborare cu Graxu XXL, 10 Grei și Villy! ”O vorbă de pe stradă” răsună și în prezent în cartierele din întreaga Românie și după cum bine știți: ”Cele mai multe târfe nu-s femei!”

Mahsat – O Vorba De Pe Strada (feat. XXL & 10 Grei & ViLLy)

Acest articol face parte din seria editorialelor de acest gen, ce urmează să fie lansate în viitor! Așteptăm propunerile voastre privind piesele pe care nu le veți uita niciodată!

Articol scris de Marian Selegian și Radu Mihai (Andu)!