NAS

 Pe data de 19 aprilie a anului 1994, NAS își făcea debutul pe scena hip hop-ului cu ajutorul primului său material, și anume „Illmatic”.

 Lansarea acestuia avea loc prin intermediul Columbia Records, procesul de înregistrare desfășurându-se în cadrul a patru case de discuri din orașul New York. Cei alături de care NAS a colaborat pentru realizarea producției audio au fost DJ Premier, Large Professor, Pete Rock, Q-Tip și L.E.S. Astfel au luat naștere cele zece piese care îi alcătuiesc tracklist-ul. O altă colaborare pe care o întâlnim este cea cu AZ, pe partea de interpretare a piesei „Life’s a Bitch”.

Sursă foto: Genius.com

 Albumul s-a bucurat de un mare succes, plasându-se pe locul 12 în Billboard 200, vânzându-se în număr de 60 de mii de exemplare în prima săptămână de la apariție. Pe lângă succesul comercial, redat și de certificarea sa de către RIAA cu aurul și ulterior platina, albumul este considerat unul care și-a pus amprenta asupra hip hop-ului din Coasta de Est. De asemenea, reprezintă una dintre cele mai influente materiale ale genului asupra altor reprezentanți ai acestuia.

 În anul 2014, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansare, albumul „Illmatic” a fost lansat într-o altă variantă remasterizată ce conține și demo-uri, remix-uri și piese până atunci nelansate de către NAS, numită „Illmatic XX”.

 De curând, albumul a fost inclus în arhivele de la Universitatea Harvard de către 9th Wonder, lucru măreț pentru un material de hip hop.

 Acestea fiind spuse, vă doresc audiție plăcută!