14725361_10205552319367443_1258872193_o  În Bucureştiul cotidian, percepţia oamenilor faţă de writeri sau, mai bine spus, faţă de aceşti artişti ai nopţii – catalogaţi pe nedrept ca fiind persoane certate foarte serios cu legea, cazuri sociale sau simpli golani cu glugi pe cap şi măşti pe faţă – necesită o doză mai mare de toleranţă din partea societăţii.

 Cu siguranţă că această aversiune se datorează parţial din cauza vandalilor agramaţi care îşi lasă amprenta de nesimţire şi neştiinţă pe zidurile capitalei.

Ziar de Cluj

ziardecj.ro

 Pe de altă parte, este ușor să catalogăm în mod eronat ceea ce nu vrem sau, mai bine spus, nu putem să înțelegem. Indivizii caracterizaţi de un spirit civic exagerat de dezvoltat tind să formeze un conglomerat care generează un veritabil spirit de turmă. Spiritul civic presupune ca o presoană să aibă idei proprii, lipsite de orice fel de urmă de manipulare și să fie capabilă să emită argumente clare, solide, valide din punct de vedere social. Spiritul de turmă este exact opusul.

 Totuşi, este incontestabil faptul că acţiunile writerilor sunt considerate activităţi ilegale de către autorități. Graffitiul se face pe ascuns, pe fugă, se realizează pe ziduri, pereţi şi pe materialul rulant din dotarea serviciilor de transport public de persoane.

millwall27 @flickr

Graffiti – millwall27 @flickr

 Orice fel de însemnare realizată fară autorizaţie în spaţiul public constituie o contravenţie în România. Graffitiului i-a fost atribuită o definiţie aridă de către autorităţile de la noi din ţară, anume:

 Înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectură sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, spray-uri şi alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză.

 Dacă sunt prinşi, autorii acestei mişcări–manifest sunt sancţionaţi contravenţional cu o amendă în valoare de 500 până la 2.500 de lei. Mai mult decât atât, prin lege, contravenienţii au obligaţia de a suporta cheltuielile pentru refacerea suprafeţelor deteriorate. Suma datorată trebuie rambursată păgubitului în termen de 5 zile de la data definitivării procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii. Amenzile aferente contravenţiilor pot fi aplicate de către personalul autorizat aparţinând primăriilor de sector ale Municipiului Bucureşti precum şi de către agenţii de la Poliţia Locală.

 La nivel social, graffitiul este adesea perceput ca fiind un act de vandalism, de lipsă de educație şi moralitate, de atac la adresa societăţii, care produce indignare şi disconfort în rândul populaţiei.

Random Dewey @Tumblr

Stencil Art – Random Dewey @Tumblr

 Lasând de-o parte prevederile legale, putem afirma faptul că graffitiul constituie cu adevărat un mod de viaţă. Această mişcare atrage asupra adepţilor fenomenului pericole foarte mari, dar satisfacția pe care writerii o obţin prin atragerea atenţiei opiniei publice asupra unor probleme sociale merită orice fel de risc asumat. Din acest motiv, cei mai mulţi writeri optează pentru o mască socială. Viaţa dublă înseamnă că în timpul zilei pot fi angajaţi, studenţi sau liceeni, fără să atragă prejudecăți asupra lor. Această necesitate de a purta o mască se întâmplă parţial datorită faptului ca trăim într-o societate din ce în ce mai egoistă. În timpul nopţii, datele problemei se schimbă. Poeţii neînţeleși ai zidurilor pornesc în căutarea unor locuri propice pentru a-şi lăsa amprenta multicoloră. Este vorba despre un proces elaborat, care constă în zile întregi de finisare a unor schiţe, de alegere a unor culori potrivite, de stat de veghe în frig sau ploaie, de nesomn (…).

Stencil Art - trendhunter.com

Stencil Art – trendhunter.com

Această modalitate artistică de nesupunere civică a fost adoptată ca formă activă de liberă exprimare şi manifest de-a lungul istoriei. Cu ajutorul tuburilor de vopsea, suprafeţele urbane capătă potenţial de pânză pentru pictat. Mesajul transmis nu poate fi ignorat de către populaţie: unii oameni îl vor judeca – în mod eronat – alţii îl vor înţelege şi îl vor admira, probabil.

Stencil Art - monitorulcj.ro

Stencil Art

 Nu voi face referire la mâzgălelile precum ‘X + Y = love’ sau ‘SEX’ scrijelite stângaci – cel mai probabil de către un obsedat care abia stăpâneşte alfabetul – sau la alte însemnări de acest fel. Doresc să atrag atenţia asupra mesajelor care alcătuiesc un semnal de alarmă, asupra acelor mesaje care constituie o încercare de conştientizare a populaţiei în legatură cu anumite probleme. Vă mai amintiţi, de exemplu, de garnitura de metrou IVA, pictată cu acordul METROREX pentru campania Apa Nova iniţiată cu ocazia Zilei Internaţionale a Apei?…

iqads.ro

Graffiti – iqads.ro

 Totodată, trebuie elucidată diferenţa dintre graffiti şi Street Art. Graffitiul este şi va ramâne în continuare ilegal, în timp ce arta stradală este practicată în zone special amenajate, sau chiar ‘la cerere’, autorul putând fi chiar şi remunerat în anumite cazuri. De altfel, există concursuri şi festivaluri, atât naţionale, cât şi internaţionale, de Street Art, precum şi expoziţii, cărţi, reviste şi alte materiale care promovează acest fenomen în cadru legal.

7skymagazine.ch

Street Art – 7skymagazine.ch

 În concluzie, graffitiul depăşeşte incontestabil limita legalităţii, se realizează pe fugă, în condiții deseori extreme şi presupune descărcarea unei cantităţi deloc neglijabile de endorfine şi de adrenalină care îi face pe autori să nu renunţe şi să persevereze, să se perfecţioneze şi să devină din ce în ce mai competitivi.

 Concurs:

Echipa BlackSheepSound îşi întâmpină pentru a doua oară în acest an cititorii pasionaţi de graffiti cu un nou concurs! De această dată, vă invităm să ne trimiteţi o fotografie ilustrând un graffiti (fotografia nu trebuie să fie realizată neapărat de voi, poate fi descărcată de pe Internet cu precizarea sursei) şi să ne spuneţi care credeţi că este mesajul desenului respectiv. Cea mai interesantă analiză va fi premiată cu 12 tuburi MTN 94. Câştigătorul va fi desemnat de către echipa BlackSheepSound.

Avem şi un premiu special pentru cititorii care susţin articolul cu un share pe reţelele sociale! Oferim un volum The Popular History of Graffiti de Fiona McDonald celor care ne trimit un screenshot care atestă distribuirea editorialului pe reţelele sociale. Câştigătorul va fi desemnat cu ajutorul random.org.

Vă invităm sa ne trimiteţi pozele voastre la adresa [email protected] în perioada 16.10. 2016 – 16.12.2016. Distracţie placută!

UPDATE: Am decis să prelungim perioada de participare la concursurile de mai sus, acestea urmând să se încheie pe data de 5 IANUARIE 2017. Astfel, șansele voastre de a câștiga 12 tuburi MTN 94 sau o carte legată de istoria graffitiului se măresc! Mult succes în continuare!

Actualizare 05.01.2017: Câștigătorul celor 12 tuburi MTN 94 este Andrei S., iar volumul The Popular History of Graffiti îi revine lui Ștefan C., aceștia vor fi contactați pe adresele de mail de pe care au făcut înscrierea în concurs, iar comentariile lor vor fi incluse în viitorul articol.

 Surse:

Legislaţie graffiti & street art

Claudia Moşoarcă, rev. Descoperă: Graffiti şi artă stradală – de la origini până la primul festival din România