“Nu este nimic special in ceea ce priveste personalitatea mea” spunea Banksy acum ceva vreme.Pentru ca arta stradala este considerata vandalism, artistul sustine ca se ascunde pentru ca dezvaluirea identitatii sale ar insemna totodata sfarsitul vietii sale de artist.
In anul 2003 jurnalistul Simon Hattenstone de la cotidianul The Guardian afirma ca este primul jurnalist  care a reusit sa-l intervieveze fata in fata pe Banksy – cel real –pentru ca odata cu renumele pe care operele sale l-au capatat si stiind de alegerea artistului de a-si pastra anonima identitatea, impostorii n-au intarziat sa apara in numar relativ mare.Nu putini au fost jurnalistii care au fost inselati de impostori.Simon scria in anul 2003 ca Banksy ar avea 28 de ani deci el trebuie sa se fi nascut in anul 1975.

Incercarile presei (The New Yorker, BBC), ale fanilor dar si ale politiei de a-l identifica pe controversatul artist nu au avut succes dar, cu toate acestea, o investigatie efectuata de un tabloid a adus la cunostinta cititorilor faptul ca adevaratul nume al artistului ar fi Robin Gunningham.Desigur, aceasta informatie nu este sigura avand in vedere ca mai este numit si Robert, Robin Banks sau Robden.

Din investigatia realizata de catre acelasi tabloid reiese faptul ca artistul a absolvit Bristol Cathedral School in anii ’80.
Colegii acestuia isi amintesc ca era talentat, dar ca nu era dedicat scolii.Se pare ca Banksy frecventa o scoala profesionala si ca se pregatea sa devina macelar.De la macelarit si pana la pictatul peretilor n-a fost decat un pas mic.
Singura persoana care il cunoaste pe artist, in afara de familia sa bineinteles, este agentul lui, Steve Lazarides.Acesta a declarat ca nu este insa sigur ca persoana cu care lucreaza este 100% Banksy.Lazarides se ocupa personal de pagina web a artistului dar si de galeria acestuia.Nimeni nu poate comunica direct cu Banksy pentru a cumpara o lucrare, agentul sau fiind singura persoana de contact.
Steve a declarat ca primeste bilete pe care este notata locatia in care Banksy ii lasa lucrarile in schimbul unui cec.Aceasta poveste intareste misterul care troneaza in jurul artistului.

La aproximativ 14 ani Banksy a descoperit graffitiul.A inceput sa se dedice serios acestui sport intre anii 1992 si 1994 ca membru in Bristol’s Dry Bread Z Crew.In anul 2000 a inceput sa se foloseasca de stenciluri, adica de sabloane pentru a realiza desenele.Acest lucru i-a asigurat renumele.
Banksy este de parere ca trebuie sa petreci cat mai putin timp pentru a realiza o lucrare care sa atraga atentia oamenilor.Uneori un mic retus adus unui element deja existent dar relativ neobservat de catre cei din jur din mediul citadin poate smulge zambete de pe fetele trecatorilor.
In timp, lucrarile lui Banksy au inceput sa fie apreciate dar si sa valoreze din ce in ce mai mult in consecinta.Orice suprafata pe care artistul desena, era mutata si expusa intr-o galerie de arta cu scopul de a fi vanduta intr-un final.
Un fapt care dovedeste popularitatea de care se bucura artistul este faptul ca in anul 2009 la Bristol City Museum a fost organizata o expozitie care cuprindea lucrarile acestuia.Peste 300.000 de vizitatori au venit sa admire lucrarile controversatului artist.
In anul 2010, in luna mai The Guardian anunta ca doua lucrari semnate Banksy au fost furate din galeria londoneza de arta Art Republic.Este vorba despre lucrarile Happy Choppers si Nola care impreuna valoreaza peste 16000 de lire sterline.Autorii au fost prinsi de sistemul de supraveghere CCTV, un sistem de camere urat de toti grafferi si fata de care artistul si-a manifestat dezacordul.

Banksy nu este deranjat de faptul ca lucrarile sale sunt expuse si comercializate dar atitudinea artistului nu este nici una 100% pozitiva.
El este de parere ca pentru a fi expus intr-o galerie de arta trebuie sa fi genial precum Rembrandt.Banksy face graffiti si este de parere ca miscarea trebuie sa ramana in strada.El este de parere ca muzeele sunt locuri unde trebuie expusa arta cu adevarat valoroasa.
Un proiect semnificativ al artistului este realizarea copertii albumului Think Thank al grupului Blur in anul 2003.
Primul film al lui Banksy realizat in anul 2010, anume Exit Through the Gift Shop a avut premiera la Sundance Film Festival, in Utah, SUA.In Marea Britanie, filmul a avut premiera in data de 5 martie 2010.
Filmul a fost nominalizat in ianuarie 2011 pentru a castiga Academy Award pentru cel mai bun film documentar (Best Documentary).
Un alt proiect personal l-a constituit inlocuirea reginei cu printesa Diana pe bancnotele de 10 lire sterline.Rezultatul il puteti vedea aici.
De asemenea artistul s-a ocupat si de realizarea genericului de inceput al unui episod in serialul animat The Simpsons.
Artistul refuza colaborari cu marile corporatii (Nike, de exemplu au fost refuzati in repetate randuri de artist) pentru ca mesajele transmise prin intermediul desenelor sale au un caracter anti-globalizare, anti-corporatist dar si anti-consumerist.

Banksy se numara printre cei mai cunoscuti street artisti din lume.
Modul unic in care combina umorul negru cu vopseaua dar si misterul care se contureaza in jurul sau il fac sa fie unul dintre cei mai controversati dar si interesanti artisti ai secolului.

 

Sursa poze: http://drmartinsurvey2.wikispaces.com/Banksy