Rappy 3

Am ajuns şi la cel de al treilea „episod” din noul nostru editorial intitulat „Beats By„, unde vorbim cu unul dintre cei mai talentaţi producători din ţara noastră. Astăzi îl prezentăm pe Rappy, care cu siguranţă ne-a făcut să fim mândri că suntem români, deoarece a lucrat cu unii dintre cei mai importanţi artişti din industria muzicii de peste ocean, cum ar fi Snoop Dogg, Mac Lucci, Macy Gray, dar şi cu artişti importanţi din ţara noastră Sişu Tudor, Guess Who, Cosy, Nane, Baboi, Puya, JerryCo sau Ombladon cu care va lucra cel mai probabil pentru noul său album.

Producţiile sunt realizate sub egida CPR Productions, unde lucrează alături de Andrei Dan şi Horaţiu Ormindeanu, împreună formând pe întelesul tuturor, o familie. În interviul acordat site-ului nostru pentru acest editorial, am vorbit cu Rappy despre începutul carierei sale în producţie, dar şi câteva cuvinte despre soft-uri. Cu siguranţă vorbele acestuia, vor ajuta mulţi producători aflaţi la început de drum în această „luptă”.

Rappy

Interviu Rappy @ BlackSheepSound

masacrejay: Au trecut ani buni de la mutarea ta din România în Statele Unite ale Americii, care crezi că a fost momentul cheie pentru reuşitele tale în producţie?

Rappy: Mutarea în Los Angeles, munca fără prea multă pauză, contacte, multă pasiune mai pe scurt.

masacrejay: Cum fiecare dintre noi avem un început în domeniul nostru, care este începutul tău în producţie? Ce te-a determinat să urmezi această cale?

Rappy: Lipsa de instrumentale pe vremea când îmi doream să fiu emcee, m-a determinat să mi le fac eu, bineînteles, cu puţin ajutor din partea unor oameni cu experienţă în plus.

masacrejay: Există o diferenţă între producătorii de peste ocean şi cei din România? Care sunt acestea?

Rappy: Îmi plac foarte mulţi din România, foarte mulţi din State. În România din păcate, există o oarecare frică de a experimenta. Problema e că gândim prea mult, nu suntem naturali prin studio-uri, pentru că nu am crescut cu aşa ceva şi ne blocăm când avem parte de ceva atât de frumos. Chiar ne ia timp să ne obişnuim, însă atunci când ne dăm drumul iese treabă bună. Oamenii de aici din State sunt mult mai obişnuiţi cu treburile astea, cu songwriting, aparatură, expunere, etc.

masacrejay: Tot mai mulţi producători din Romania, îşi încearcă norocul cu artişti din State, de ce nu reuşesc? Ce le lipseşte acestora? Totuşi sunt şi alţi producători din Europa ce colaborează cu ei, unul fiind chiar tu.

Rappy: Mulţi nu realizează cum se poate schimba totul peste noapte la câte resurse avem datorită internetului. Multora nu le place să gândească pe termen lung când vine vorba de business. Fiind în România te încântă orice reacţie a unei persoane din State, însa dacă eşti aici realizezi că dacă nu eşti recomandat de către cineva puternic din industrie, nu vei rămâne decât un „demo”. Contactul producerului direct cu artistul e dubios şi de multe ori rezultă în a da instrumentale gratis pentru toată lumea. Orice aş zice, cred că nu există cale uşoară, am fost în poziţia respectivă şi da, trebuie să treci şi prin astea.

masacrejay: Ce fel de soft-uri foloseşti pentru producţie şi ce ai recomanda celor care sunt la început de drum în acest domeniu?

Rappy: Contează omul din spatele programului, personal folosesc Reason, Cubase, Logic, Pro Tools (pentru că e standard în State, deci majoritatea studiourilor unde pui piciorul, îţi vor cere sesiunile în format Pro Tools).

masacrejay: Care este diferenţa dintre Reason şi Cubase? Ce ar trebui să ştie orice începător despre aceste două soft-uri?

Rappy: Personal, noi compunem mult în Reason şi mixăm în Cubase.

masacrejay: Cu ce fel de artişti colaborezi în prezent pe partea de producţie? În ce viitoare proiecte vei fi implicat?

Rappy: Urmează ceva nou cu Nane, se pare că avem o chimie extraordinară, apoi albumul lui Mac Lucci, unde veţi auzi în sfârşit şi piesele cu Snoop Dogg şi Macy Gray, abia ce am lansat „Cosy – O să-mi meargă strună„, am făcut nişte treburi şi pentru albumul lui Ombladon, rămâne să vedem. Avem şi nişte proiecte la care am visat o viaţă întreagă însă implică mult prea multe detalii şi prefer să rămână în stadiul de surpriză.

masacrejay: Care este una dintre acele piese cu cel mai bun instrumental realizat de tine?

Rappy: Piesa lui Mac Lucci cu Snoop Dogg, producţie CPR Productions.

Încheiem aici acest interviu, iar pentru mai multe detalii şi materiale semnate de Rappy, vă recomandăm pagina oficială de facebook a artistului şi CPR Productions.