Începând de astăzi, BlackSheepSound va începe pentru voi un nou proiect destinat promovării producătorilor din țara noastră. Pentru că în România sunt foarte mulți producători talentați, ne-am gândit să realizăm un proiect prin care să vă prezentăm cele mai recente instrumentale realizate de ei, dar care să cuprindă și un interviu despre producție, viitoare proiecte și alte detalii interesante.

În primul nostru editorial intitulat „Beats by„, îl prezentăm pe SEZ, care a produs până în prezent pentru Cedry2k, DOC, Aforic, Carbon, Nwanda, Nimeni Altu’, Sişu Tudor, Criss Blaziny şi mulţi alţi artişti. Acesta a lansat în luna mai din 2012, un material care se numeşte „Sezonul 1” şi cuprinde cele mai importante producţii ale sale, plus câteva noutăţi. Materialul poate fi descărcat sau cumpărat de pe site-ul oficial Chronic. Acesta conţine 23 de piese, cu producţii de-a lungul timpului pentru Doc, Cedry2k, Sişu Tudor, Guess Who, Bitză şi alţii.

Interviu: SEZ @ BlackSheepSound

mSc: Majoritatea ascultătorilor de hip hop sunt familiari cu producțiile tale, deoarece ai lucrat alături de artiști importanți din România. Totuși, care este începutul tău?

SEZ: Fac beaturi de prin 2002, însă treaba cu producția am luat-o în serios prin 2007. Pe vremea aceea stăteam în Petroșani și produceam pentru un prieten, nu aveam gânduri mari. Însă într-o zi am citit pe pagina lui Bitza,  care căuta producători/MC talentați și am zis să îmi încerc norocul. Am trimis niște beaturi, iar peste jumătate de an m-a contactat și am început să colaborăm. Treaba a început să meargă și mai bine, când într-o zi Cedry2k era la Bitza și ascultau beaturi. Cedrea a fost impresionat și m-a contactat. De aici a început fructuoasa noastră colaborare. Mi-a propus să întru în Facem Records, însă la început am refuzat de teamă că intrarea în label îmi va îngrădi libertatea. Nu vroiam să am șefi care să-mi spună ce beaturi să fac, cu cine am voie și cu cine să nu colaborez etc.,  așa credeam că stă treaba. Însă am văzut că în Facem Records fiecare e liber să facă ce vrea, nimeni nu era constrâns de ceilalți și am acceptat. De aici încolo intrăm în detalii pe care nici eu nu mi le mai aduc aminte.

mSc: Povestește-ne cum ai realizat primul beat?

SEZ: Am fost la un prieten care se juca în Fruity Loops și am fost fascinat de-a dreptul. Mi-a dat softul pe CD, m-am dus repede acasă l-am instalat și am făcut 5 secunde de beat. Eram cel mai fericit!

mSc: Cum poți să împaci atât de multe cereri ale artiștilor? Mai ai inspirație pentru fiecare?

SEZ: Nu fac beat-uri numai din pasiune ci și din nevoie. E o refulare pentru mine, e modul meu de a mă elibera de stres, tensiuni, depresii și modul meu de a comunica. Nu sunt foarte deschis când e vorba de exprimarea emoțiilor, așa că o fac prin beaturi. Rareori  mă gândesc la vreun artist când încep un beat, în general mă las purtat de ce simt și de imaginație, apoi fiecare beat își va găsi mc-ul. Am colaborat cu mulți artiști pentru că am făcut multe beaturi și diversificate, fiecare a avut ce să își aleagă, multe fiind deja terminate. Rareori fac „la comandă”.

mSc: Alegerea soft-ului find o mare problemă pentru producătorii aflați la început, care a fost alegerea ta? Și ce soft-uri folosești în prezent?

SEZ:Am început cu Fruity Loops și în prezent lucrez tot cu el. Mă mai bag în Acid din când în când, însă nu prea știu soft-ul și îmi mănâncă mult timp să fac un beat acolo, îmi pierd inspirația și răbdarea. Fiecare tre să încerce până găsește ce i se potrivește.

mSc: Care este rolul unui producător pentru o piesă? Ce trebuie să transmită el prin producția sa?

SEZ:  Rolul este unul major. De la producător începe de cele mai multe ori totul, el toarnă fundația. Beat-ul inspiră mc-ul să scrie, îl bagă în stare. Beatul poate să ridice sau să tragă în jos o piesă, indiferent de versuri. Ca producător poți să dai și subiect de piesă mc-ului, fie prin numele beatului, fie printr-o discuție cu acesta.

mSc: De-a lungul timpului ai colaborat cu mulți artiști, crezi că te-a influențat vreunul într-ul fel anume?

SEZ: Artiștii cel mult mă motivează, însă nu mă influențează pe partea de producție. Producătorii sunt cei care mă inspiră și mă influențează. M-au inspirat de-a lungul timpului producători ca Stoupe, Embee, Dj Premier, Dj Khalil, !LLMIND și mulți alții. Producători autohtoni care m-au inspirat sunt Ortega, Keri, Ofens și Maidan de la AHM.

mSc: Ce recomanzi viitorilor producători care vor să-și dezvolte o cariera din asta?

SEZ: E o întrebare dificilă. Nu pot să vorbesc din prisma unuia care a făcut carieră din producție. Să faci carieră presupune să faci și ceva bănuți, bani pe care la noi îi capeți cam greu din beaturi, pentru că producătorii sunt subapreciați la noi (unii mc se simt indignați dacă le ceri bani pe beaturi sau se fac că plouă și te pun în situația penibilă de a le aduce tu aminte că ar fi frumos din partea lor să îți onoreze munca). Dacă primești doar „laudă” și respect, riști să îți pierzi motivația. Rareori am trăit decent din muzică, majoritatea timpului m-am zbătut să supraviețuiesc, deci un prim sfat ar fi să se gândească de două ori înainte, dacă vor să facă din asta un mod de viață și să învețe să își valorifice munca. Cel mai important sfat însă, este să muncească mult, să fie perseverenți și să fie serioși în legătura cu artiștii. Inspirația tre să te prindă muncind. Să zicem că într-o zi poate nu ai chef să faci beaturi, în schimb poți căuta sample-uri, bănci de sunete, iar găsind niște sunete sau sampeluri tari se poate activa inspirația și te pui pe treabă. Așa am făcut și eu azi, n-am avut chef de beaturi, dar am găsit un sample care m-a rupt și am turnat ceva tare.

Aici aveţi cele mai recente beat-uri realizate de SEZ, nu uitaţi sa urmăriţi pagina sa oficială de facebook unde puteţi citi cele mai recente noutăţi despre producător.

Soft-ul pentru beat-uri: Fruity Loops

Despre Fruity Loops, pot să vă spun că este un program de realizat beat-uri, fiind folosit de foarte mulţi producători autohtoni. Există foarte multe discuţii despre acest program, mulţi afirmă cum că ar fi pentru începători, dar s-a dovedit că foarte mulţi producători cu experienţă şi ani de producţie încă îl mai folosesc. Din punctul nostru de vedere, este un program foarte bun pentru realizarea beat-urilor şi-l recomandăm tuturor celor care doresc să-şi încerce norocul în producţia muzicală. Menţionez că în Fruity Loops, puteţi adăuga si VST-uri sau alte plugin-uri, pentru ca beat-ul să fie unul de calitate şi diversificat.