1609141_600284133372792_692855364_o

Începutul anului 2014 marchează al șaselea episod al proiectului intitulat „Beats By”. În acest interviu avem plăcerea să discutăm cu Skarabeu, un tânăr producător constănțean ce a devenit ulterior producătorul cunoscutului artist Chimie, însoțindu-l pe acesta în toate concertele sale.

Andu: Pace Skarabeu și bine te-am găsit! Am pregătit pentru tine un set de întrebări referitoare la cariera ta muzicală și la viitorul ei în underground-ul românesc, pe care sunt nerăbdător să ți le adresez!

Skarabeu: Pace multă și bine te-am găsit!

Andu: Doresc să relatăm povestea ta încă de la începutul acesteia și astfel să faci cunoștință cu publicul! Cine este Skarabeu și ce l-a determinat pe acesta să devină producător?

Skarabeu: Aceasta este o poveste mai lungă, însă am să încerc să o povestesc așa cum pot eu mai bine: În primul rând, Skarabeu este mai mult un stil, o stare spirituală. A trebuit să înțeleg prima dată ceea ce produc și am căutat, cred eu, ceva ce putea să înglobeze tot ceea ce fac din punctul de vedere al stilului muzical cât și al mesajului pe care doresc să îl transmit. În copilărie am crescut cu mai multe stiluri de muzică, însă la vârsta de 12 ani i-am descoperit pe Cypress Hill iar de atunci totul s-a schimbat. Ceea ce m-a atras în hip hop este libertatea de exprimare, de a scrie sau a cânta exact cum simți tu că trebuie, fără anumite reguli. Faptul că am practicat pianul încă de la vârsta de 5 ani m-a ajutat mai târziu să las ”notele” și să mă apuc de beat-uri.

Andu: Îți aduci aminte cum ai realizat primul tău beat? Cum îți sună acesta în momentul de față?

Skarabeu: Da, îmi aduc aminte de acesta. Aveam vreo 14 ani atunci când l-am făcut, încă am primul demo! În acea vreme suna foarte dur. Și acum mă întreb: ”De ce eram atât de nervos pe atunci?”. Probabil influența de ”West Coast” își spunea cuvântul. Pe atunci ascultam foarte mult Dr. Dre și 2Pac.

Andu: Ca producător, ce instrumente și programe ai folosit de-a lungul activității și care sunt acestea în prezent?

Skarabeu: Când m-am apucat serios de treabă am început cu Reason și am căutat mereu să folosesc instrumente cât mai naturale, precum flautul, fluierul, sitarul, chitara, vioara și altele. Pe atunci nu aveam acces la librării de sunete ”cât mai reale”, așadar trebuia umblat la ele, să le faci să sune cât mai original, poate asta era și frumusețea. În prezent, folosesc Cubase și rețeta este aceași, instrumente cât mai naturale.

Andu: Cu siguranță ai un stil total diferit față de restul producătorilor români! Ce anume te-a influențat să adopți acest stil?

Skarabeu: Am crescut într-o familie numeroasă, plină de muzicieni. Începând de la străbunici, până la veri, unchi și mătuși, toți făceau muzică. Partea frumoasă era atunci când se adunau cu toții la părinții mei în casă și ascultam orice stil de muzică, începând de la muzică lăutărească, până la muzică pop, clasică, rock, orientală, absolut orice. Probabil de aici mi s-a format urechea muzicală și am reușit să înțeleg mai multe stiluri, pentru a îl crea pe al meu.

Andu: După cum bine știm, în prezent lucrezi alături de Chimie. Cum a luat naștere colaborarea ta cu artistul?

Skarabeu: Bineînțeles că eu ascultam Chimie încă dinainte să mă gândesc că o să lucrez cu el. De aceea pentru mine este un vis îndeplinit, deoarece totul s-a întâmplat așa cum trebuia să se întâmple. Aveam un folder plin cu instrumentale și am luat numărul lui Chimie de la un prieten comun. Am vorbit și ne-am înțeles să îi trimit beat-urile. Restul presupun că este istorie…Oricum îi datorez mult lui.

Andu: Există un anumit proiect la care lucrați împreună? Dacă da, ne poți dezvăluii câteva detalii despre acesta?

Skarabeu: Sigur că avem proiecte la care lucrăm împreună. Ne înțelegem foarte bine din punct de vedere muzical și avem același scop, adică să creăm muzică bună și să venim cu ceva nou de fiecare dată. Însă în prezent ne axăm total pe ”Strada Strâmbă”. Pe acest material am realizat trei instrumentale, dintre care unul este cel al piesei ”Rana” cu Ana Maria Alexie, ce beneficiază și de un videoclip. Sincer să fiu sunt foarte mulțumit de cum a ieșit și tind să cred că albumul este ceva nou pentru ascultători.

Andu: Datorită activității tale din anul precedent ascultătorii asociază numele tău cu cel al lui Chimie, așadar pe lângă proiectul alături de el, te vor putea regăsi în acest an și în alt rol, poate alături de alți artiști? Și dacă da ne poți spune dacă există ceva stabilit în momentul de față și în ce se va concretiza?

Skarabeu: Îmi doresc să scot un album ”de producție”, de ascultare, spune-i cum vrei tu. Ar fi frumoase niște colaborări, întrucât doresc să mă concentrez serios pe treaba asta, să fie 100% sigură. În schimb, cred că este nevoie de puțin timp…să creez și eu o legătură cu publicul și invers. Să se ajusteze și ei cu stilul pe care vreau să îl prezint.

Andu: În luna octombrie a anului 2013 ai lansat piesa „Negru Marrakech”. Ai fost mulțumit de cum a fost primită aceasta? În viitor ai de gând să mai lansezi piese de acest gen?

Skarabeu: Da, chiar voiam să vorbim despre asta. Totul a fost exact cum credeam, a avut un feedback foarte bun. Eu m-am străduit să o fac să sune cât mai aerist, să nu forțez nimic la început dar în același timp să îmi las semnătura și să înțeleagă întreaga lume că așa vreau să sune. Sunt sigur că în viitorul apropiat am să ofer ceva frumos de ascultat.

Andu: Tu te-ai făcut cunoscut prin calitatea de producător, dar probabil multă lume nu știe că ai activat și ca MC. Te vom regăsi în acest rol în viitorul apropiat?

Skarabeu: Da, ar fi frumos. Dacă ia contur ideea mea cu albumul sigur vor ieși și piese cântate de mine. Și în afară de mine, mai sunt băieți talentați ce trebuiesc auziți, deci e loc și timp pentru fiecare.

Andu: Dacă am omis ceva în întrebările de mai sus și dorești să ne spui, te invităm să o faci aici.

Skarabeu: Big up BlackSheepSound! Big up fratele meu mai mare Chimie, care m-a scăpat de rele! Și nu în ultimul rând, big up pentru părinții mei ce se vor afla mereu pe primul loc, pentru că mi-au oferit cel mai frumos cadou și anume muzica!

Andu: În final Skarabeu, doresc să îți mulțumesc pentru timpul acordat! Îți doresc pace multă și numai bine!

Skarabeu: Pace! Și mulțumesc frumos pentru ocazie!

*Artwork realizat de Robert Drăgoiu aka Dope Pixels!