BSSVară1

Cu toate că anotimpul ăsta nu a fost tocmai blând cu noi și nu prea îi putem spune vară, un weekend la mare, o plimbare cu bicicleta sau o sesiune de alergat/plimbat prin parc, tot prindem! Și cum am putea să facem toate lucrurile astea fără draga noastră muzică? Cum am putea să plecăm la drum fără un playlist tare și cum ne-am începe diminețile fără licori magice și muzică bună?

Iar dacă artiștii noștri par cam speriați de vremea de afară și nu prea lansează piese ”de vară”, noi am scotocit bine după 10 piese – mai mult sau mai puțin light, mai underground sau mai mainstream, mai pozitive sau mai realiste – care să vă facă ziua mai frumoasă chiar dacă e soare sau nu! Iar dacă ați ratat recomandările noastre de anul trecut, vă puteți aminti de vremea frumoasă și piesele faine… aici!

R.A.C.L.A. – Ține-te de ea

Ține-te de ea, rewind, play
Dă-ți timp să devii, să fii ce vrei

R.A.C.L.A. a revenit, după 7 ani, în peisajul muzical, cu un mesaj pozitiv și o piesă despre cele 4 elemente ale hip-hop-ului. Și chiar dacă piesa ne îndeamnă să nu renunțăm la activitățile artistice din sfera underground, refrenul piesei poate fi adaptat la orice vă doriți să faceți și vă trebuie puțină motivare! Chiar dacă au existat și guri rele care au spus că ”nu mai e cea fost”, Rimaru a demonstrat că înțelege direcția pe care o ia muzica și că underground-ul nu trebuie să fie mereu ”supărat” și să rămână blocat în sound-ul anilor ’90. ”Ține-te de ea” e o piesă mai light, perfectă pentru o dimineață de vară în care nu prea ne vine să ne dăm jos din pat. Țineți-vă și voi de ea, cu Rimaru, și hai să-i dăm play!

El Nino feat. Samurai – Din Rai

Hai în Centru Vechi, haide pe faleză
Nu băga viteză, hai să-i dăm ușor
Parcă simt că plutesc cu 40 la oră
E atât de gol, chiar dacă-i în sezon,
Ora 4 dimineața, și sticleții dorm

Pentru El Nino anul 2014 a fost unul plin. Acesta a lansat albumul ”Pe Limba Noastră”, a plecat într-un turneu de promovare lung, prin multe orașe ale țării și a spus că va scoate clip pentru fiecare dintre piesele de pe album. După ”Impala” și ”Artificii”, iată că și ”Din Rai” beneficiază de clip. Iar piesa merge perfect pentru vara asta și pentru iubitorii de mașini, cei care aleg pasiunea de a conduce în locul vitezei, ceea ce vă sfătuim și pe voi să faceți: dați play la piesa asta, mergeți încet, cu ochelarii de soare la ochi și bucurați-vă de vară!

Zhao feat. Andrew – Răsare luna

Vrem vacanţe d-alea lungi peste tot în jurul lumii,
Să simţi că e weekend şi în cursul săptămânii.
Nicio grijă, niciun stres, nicio treabă
Că în vacanţă toţi avem aceeaşi treabă
Când apune soarele începe viaţa,
Tot la party ne găseşte dimineaţa

Dacă anul trecut pe Zhao îl găseam pe două dintre recomandările noastre – pe ”#ceamaitarevară” a lui Criss Blaziny și pe ”Limonada” lui Keed, anul ăsta Zhao ajunge în lista noastră de recomandări cu o piesă ce îi aparțiine – ”Răsare Luna”, una dintre puținele piese de vară apărute sezonul ăsta. Și știm sigur că tuturor ne place să visăm vara, să credem că ratele, chiria, facturile, responsabilitățile sunt lucruri inexistente, iar concediul și petrecerile sunt interminabile! Așa că, hai să ne imaginăm că e weekend toată săptămâna, că nu e niciun stres și nicio grabă și să ne bucurăm de clipul inedit realizat de Red Clover Media, în care totul e… Invers!

MefX – Bicicleta

E cald și e soare, eu dau din pedale
Nici lanțul nu-mi sare
Azi e totul atât de frumos
De ce să merg pe jos?

Petreceri, plimbări, activități din cele mai variate și perfecte pentru vară… Nu putea să ne lipsească tocmai ”Bicicleta” lui MefX! La cum a fost vremea vara asta, s-ar putea să dăm de câteva bălți, dar parcă uneori merită să lăsăm mașina în parcare și să admirăm peisajul de pe șa! Cum băieții de la Okapi au avut o vară plină, cu piese noi de la Maximilian, Nane, Tranda și MefX, noi deocamdată ne-am oprit piesa asta ușoară, numai bună de bătut câmpii pe bicicletă!

Alan & Kepa – Cum ajung acasă feat. Bibanu mixXL

Îmi fac de cap atac la ficat,
Cad lat cum ajung acasă
Sună telefonu’,bag pe-ocupat:
Abonatul Vodafone momentan e varză!
Nu pun punct atunci când e party,
Nu pun Campari-n pahare de plastic

Cu toate că piesa, care marchează colaborarea din Alan, Kepa, Bibanu mixXL și Span a apărut la începutul anului, trebuie să recunoaștem că vara e anotimpul în care ne întrebăm cel mai des ”Cum ajung acasă” și că piesa asta încă rulează fin în playlist-urile noastre. Dacă anul trecut PacPac Studio era prezent în recomandările noastre cu ”Gagici Grămadă”, anul ăsta petrecem cu băieții până dimineața. Cum ajungem acasă… Asta rămâne întrebarea!

Tranda feat. Sore – Persoana mea

Închid telefonul și mă pregătesc
Să plec undeva pe muzică rap
Lumea e plină de vise
Minți deschise, uși închise
Pentru o secundă o să închid ochii
Și când îi deschid, știu ce pot fi

Și dacă tot spuneam că cei de la Okapi au avut o vară plină, iată că și Tranda are o piesă perfectă pentru vară, cu un mesaj pozitiv pe care să-l luăm cu noi în orice facem în perioada asta! Iar clipul realizat de Ionuț Trandafir (Trandafilm), ne poartă să visăm din București, până pe țărmul mării. Piesa este extrasă de pe E.P.-ul ”Constangeles – Volumul I”, iar Tranda lucrează în prezent la volumul II. Până la apariția acestuia, hai să închidem și noi ochii și să dăm play!

Rashid feat. Gabriel Cotabiță – Domnișoara

Mi-aduc aminte era vara,
Purta teniși în picioare și o rochie ușoară.
Mi-a spus numele nu contează,
Oricum nu ești genul meu, deci nu mă interesează

Dacă în recomandările de anul trecut Rashid făcea frumows alături de ceilalți doi membri ai C.I.A., iată că anul ăsta îl găsim într-o combinație neașteptată, alături de Gabriel Cotabiță într-un remake al piesei acestuia din urmă.  Cu toate că ”Domnișoară” a apărut în primăvară, noi recomandăm ca piesa asta să rămână în fiecare playlist până cel puțin la toamnă pentru că, nu-i așa, fiecare dintre voi a visat cel puțin o dată la o domnișoară cu teniși și rochie, iar fiecărei domnișoare îi place să creadă că despre ea este vorba.

 Cabron feat. Voltaj – Vocea ta

Și dacă mă întrebi pe mine,
Cel mai important e să ieși din mulțime
Cu pași mărunți, dar siguri e tot ce contează
Eu sunt pregătit pentru tot ce urmează

Dupa piesa „Țara arde„, Cabron își continuă linia de mesaje cu puternic caracter social în „Vocea ta„, o colaborare cu trupa Voltaj. Piesa îndeamnă oamenii să aiba curajul să se exprime și să își facă vocea auzită, sa iasă din mulțime și să își schimbe viața. Având în vedere că asta e a doua piesă care ne îndeamnă să ne ridicăm și să ne facem auziți, am spune că asta e vara dezvoltării personale în hip-hop. Dacă vă decideți că vara asta România e și vocea voastră, aveți la dispoziție platforma lansată simultan cu piesa, un fel de Vine cu lucruri pozitive despre România.

Skizzo Skillz feat. Keo – El zice că…

Zice că peste tot te poartă
Că tot ce face el e artă,
Că te duce in jurul lumii,
Poate cu degetu’ pe hartă

Și pentru că tuturor ne place o porție bună de ironie, cea mai nouă colaborare a lui Skizzo cu Keo nu putea să lipsească din recomandările noastre. O piesă light, numai bună de ascultat cu prietenii și făcut lip sync cum fac Cosmina Păsărin și Gina Pistol în clip. Vara asta ”El zice că…”. Ce spuneți fetelor, îl credeți sau nu?!

Gojira & Planet H feat. B.U.G. Mafia – #MMDJ

Da’ când zic că te bat, nu pe beat te bat, te bat oricum ar fi, te bat beat…
Zi mersi dacă te bat beat, e bine, de fapt, dacă sunt treaz și te bat te las lat…

Poate cea mai inedită colaborare a acestui an, apărută tot în primăvară, încheie recomandările noastre de vară. B.U.G. Mafia și Gojira & Planet H au niște sfaturi pe care nu le putem reproduce, dar le putem sintetza simplu #MMDJ. Și pentru nostalgici și iubitori de muzică electronică în aceeași măsură, recomandăm încluderea piesei în orice playlist de vara asta. Mai puțin la semafoare, cu geamurile coborâte.

Cu toate că, așa cum spuneam, vara asta nu a fost vară în toată puterea cuvântului, iar piesele au fost și ele puține, iată că am găsit totuși 10 piese care merită incluse în playlist-urile voastre de vară! Vorba aia: Ar fi putut fi o listă numai cu piese despre mare, ar fi putut fi o listă cu piese de vară, dar… Ghinion, de vară n-a fost să fie!