calligraffiti

 Caligrafia își are originile încă din antichitate, odată ce scrierea a început să capete proporții, atât în cultura orientală și în cea greacă. Astfel, pe cât de îndrăgită era deprinderea de a scrie de către japonezi, care vedeau înțelepciunea întrupându-se în creația maestrului caligraf, pe atât era de evitată de către greci, care ofereau întâietate logosului oral, pe care îl considerau a fi o artă a înțelepciunii. Deși fiecare concepea arta de a scrie într-un fel diferit, japonezii ca pe o binecuvântare, iar grecii ca pe un semn de rău augur pentru om, una dintre consecințele acestui proces de scriere a apărut îndată, și anume arta de a scrie frumos, atât de cunoscută astăzi ca fiind caligrafia.

„Lecție de caligrafie”

„Lecție de caligrafie” Sursă foto: www.fada.org

 Fiind un termen deloc străin nouă, având în vedere faptul că în unele cazuri și-a făcut loc în vocabularul nostru încă de pe băncile școlii primare, perioadă în care unii au adoptat-o ca deprindere, caligrafia a devenit parte componentă a unui nou cuvânt în 2007, desemnând, totodată, o nouă metodă de exprimare, exteriorizare sau pur și simplu destindere a celor ce mânuiesc atât obiectul de scris, cât și pe cel de desenat. Spun desenat deoarece noul termen s-a format cu ajutorul lexemelor caligrafie și graffiti, care, prin fuziune, au dat naștere cuvântului calligraffiti.

 Să recapitulăm: În 2007 apare un nou termen ce descrie o nouă formă de exprimare a ideilor, al cărui nume este calligraffiti.

 Dacă vă întrebați cine este „inventatorul” său, răspunsul este unul scurt și concis: Niels Shoe Meulman – graffiti artist originar din Olanda, binecunoscut în lumea întreagă pentru amprenta pe care și-a pus-o asupra dezvoltării graffitiului în Europa, utilizând tagul Shoe, încă de la vârsta de 18 ani. Acesta a revoluționat arta de a scrie cu noua formă numită calligraffiti, pentru ale cărei lucrări reprezentative a început să folosească tagul NSM (acronim de la al său nume), acestea fiind expuse în cadrul a nenumărate expoziții internaționale, devenind chiar și părți componente ale colecțiilor unor muzee.

Niels Shoe Meulman în cadrul uneia dintre expozițiile sale - „Calligraffiti Throws-Ups”

Niels Shoe Meulman în cadrul uneia dintre expozițiile sale – „Calligraffiti Throws-Ups Sursă foto: wwwhypebeast.com

 Pentru că se regăsește în familia artelor, calligraffitiul a fost descris ca fiind o parte a Expresionismului Abstract, cu origine caligrafică, jucând un rol important în dezvoltarea Vandalismului Abstract.

galerie

Sursă foto: www.animalnewyork.com

 Formele pe care calligraffitiul le poate îmbrăca sunt numeroase: caractere vechi, japoneze; scrieri pictoriale arabice; stiluri de scriere medievală și orice alt tip de scriere care are capacitatea de a da curs imaginației celui care execută lucrarea.

 Un detaliu ușor de remarcat este predominanța formelor circulare și ușor răsfirate, care sunt des întâlnite în cazul lucrărilor realizate de artiștii practicanți, însă nici formele restrânse și compacte nu sunt mai puține.

el-seed-in-algeria-865x577

Sursă foto: www.widewalls.ch

 Pornind de la propria imaginație, artiștii folosesc drept materie primă pentru lucrările lor literele alfabetului (oricărui alfabet!), pe care reușesc să le anime astfel încât să ofere o imagine vizuală ce comunică cu latura sensibilă a persoanelor ale căror priviri se îndreaptă asupra scrierilor de pe pereți, și nu numai.

 Întrebare: Unde putem vedea pereți „mânjiți” de calligraffiti?

 Răspuns: În țările din întreaga lume, dar un loc aparte este reprezentat de țările Orientului Apropiat, care dispun de o caligrafie bogată, valorificată odată cu răspândirea islamului, însăși religia favorizând dezvoltarea sa. Pe lângă rolul de a răspândi religia islamică, caligrafia a creat și arta religioasă.

 Un lucru ce ar putea să vă pună pe gânduri în privința „spiritului vandal” reprezentat de această formă de exprimare este faptul că în ciuda spiritului religios manifestat de  persoanele din regiunile respective, caractere ce au căpătat forma de calligraffiti animă peretele unei moschei din Tunisia. Este vorba despre Jara Mosque din orașul Gabès, pe al cărui perete se poate observa un citat din Coran: „Oh humankind, we have created you from a male and a female and made people and tribes so you may know each other.”

Jara Mosque

Jara Mosque Sursă foto: www.7iber.com

 În timp ce impactul pe care graffitiul l-a avut asupra societății arabe a fost unul slab, calligraffitiul s-a impus cu o mare rapiditate, devenind răspândit în regiune, oferind și numeroși artiști practicanți. Însă, deoarece graffitiul este un subiect tabu în regiunea respectivă, iar cel din urmă este relativ nou, deși sunt numeroși, artiștii practicanți sunt, de cele mai multe ori, anonimi.

 Totuși, există artiști a căror muncă îi fac să fie remarcați de iubitorii de frumos din întreaga lume. Unul dintre aceștia este eL Seed, care este cunoscut pentru faimosul graffiti ce cuprinde 50 de clădiri din Egipt, pe care l-a numit „Perception”, reușind să transforme cu ajutorul său sărăcia dintr-un cartier din Cairo în culoare.

„Perception” - Cairo, Egipt.

„Perception” – Cairo, Egipt. Sursă foto: www.souramagazine.com

  eL Seed a fost prezent și în cadrul unor discuții organizate de TED, și anume TED Talks, unde a vorbit despre caligrafie și graffiti, dar și despre rolul artei în lume:

 

 Pe lângă Niels Shoe Meulman și eL Seed, în misiunea de a promova acest tip de artă sunt antrenați numeroși artiști ce au diverse origini, și care, începând cu anul 2015, s-au unit într-un grup al practicanților de calligraffiti numit Calligraffiti Ambassadors.

 În scurta perioadă de 9 ani de la apariția sa, calligraffitiul se poate bucura de proiecte, expoziții și chiar cărți dedicate cunoașterii sale îndeaproape. O parte dintre ele au fost elaborate chiar de Niels Shoe Meulman, care a încercat să faciliteze relația dintre om și această formă de artă.

ukraine-calligraffiti

Sursă foto: www.behance.net

 Principala sursă de informare pentru fixarea unor idei ale acestui editorial a fost site-ul numit www.calligraffiti.nl, loc în care vă puteți familiariza cu (aproape) tot ce înseamnă acesta.