Banner Ce înseamnă hip hop pentru artiștii din hip hop-ul românesc Part 3 (resize)

Bine v-am regăsit la unul dintre cele mai indrăgite editoriale ale site-ului nostru, realizate în acest an. Pentru a treia oară vă aducem la cunoștintă părerile artiștilor români de hip hop despre genul muzica în care ei își defășoară activitatea. Dacă în prima și a doua parte ne-am concentrat pe părerile celor cu rol de MC în scena românească de hip hop, iată că a venit timpul să ne lărgim orizontul și asupra celor care ajută la dezvoltarea genului ca producător sau DJ.

De asemenea, mă bucur să vă anunț că acest demers nu se încheie în această parte, el urmând să beneficieze și de o a patra parte ce va fi realizată de către doi dintre membrii echipei, Ana și Andu.

Sunt bucuros că am putut obține răspunsuri de la artiști diversificați ca stil muzical, fie aflați la început de drum, fie cu ani de exeperiență, astfel încât acest editorial să ofere o imagine de ansamblu asupra hip hop-ului. Așadar, iată cum au răspus artiștii listați mai jos la întrebarea „Ce înseamnă hip hop-ul pentru tine?”.

Ad Litteram (Scânteie):

Modul prin care îi învăț pe unii ce au uitat alții „stați ancorați în realitate și nu vă identificați cu mulțimea”

Error:

Nu știu ce reprezintă pentru alții hip hop-ul, dar eu nu știu ce înseamnă și nu vreau să aflu. Beef-uri între MC și alte imbecilități…când acolo afară sunt persoanele pe care trebuie să te concentrezi în a le atrage atenția. Publicul de rap știe ce trebuie să știe, dar nu face. Nu este publicul meu țintă…nu pierd vremea fiind un clovn în țara minunilor cu un public format din critici literari.

Dspekt:

Unul din elementele fundamentale ce mă definesc…

Smokey:

Hip hop pentru mine e o modalitate de liberă exprimare. Îmi pun „masca și pelerina” și fac ce mă taie capu’.

Krem:

Când spun „hip hop” mă gândesc în primul rând la adolescență și anii de liceu. Rap-ul a constituit coloana sonoră a perioadei respective. A fost un segment temporal în care am făcut cunoștință cu mulți artiști tineri, talentați și dornici de afirmare și exprimare, care mi-au devenit și prieteni într-un timp foarte scurt. Eram o mică familie, într-un oraș în care muzica alternativă parcă murise, iar noi, dintr-o joacă mai mult, am reușit să o resuscităm. În vreme ce orbecăiam după răspunsuri existențiale, căutam să ne ocupam și timpul cu ceva productiv și creativ. Am ajuns astfel să intru în contact cu diverse trupe de rap, rock alternativ, writeri, bboy, artiști plastici s.a.m.d., și astfel, să ne motivăm reciproc înspre a organiza evenimente și a ne manifesta în consecință. Mișcarea underground din Bacău revenise la viață, la cote optime, între anii 2004-2008, iar noi eram pilonii principali ai noii generații. Am trecut de la battle-uri de MC și bboy, concerte, demonstrații de graffiti, evenimente hip hop naționale cu sediul în diverse cluburi băcăuane, la golăneli, scandaluri cu poliția, haos stradal și altele. La sfârșitul zilei însă, totul era ambalat în clasicul „peace, unity, love & having fun”. Mișcarea băcăuană parcă devenise mai puternică și eficientă ca niciodată. Livrez pe această cale – shout aut / props / big up / pace / dragoste pentru Superlativ Crew, UrbanArt Revolution, Aerosault Crew, Activisionz și pentru toți cei care (cei care, mă irită, haha joke) au fost (și cei care sunt actualmente) implicați în mișcarea de acasă. La 16 ani i-am văzut live pe Jedi Mind Tricks. Un an mai târziu am cântat în deschiderea concertului semnat Grand Wizzard Theodore. De zece ani fac rap, ca un hobby care s-a dovedit a fi o terapie necesară și prielnică. Nu aș fi devenit cine sunt astăzi, ca om și artist, fără micul (sau marele) aport venit din partea acelor oameni, care m-au format, mai mult sau mai puțin voluntar. Pe scurt, personal, consider ca hip hop-ul înseamnă…Familie. Din Bacău – în toată țara (and beyond). 2005-2015.

Keri:

Prin ochii mei eu privesc hip hop-ul cu urechile. Înseamnă curaj, pasiune, rafinament. E poezia modernă pusă pe instrumentale cu cea mai mare atitudine din industrie. Când dai din cap…ai aprobat asta deja. Pentru mine asta înseamnă și a însemnat muzica.

Ibra:

Ce poate însemna hip hop-ul pentru ăia care îl fac? Un mod de viață, o simplă etapă, atitudine, o stare sau doar o mască? Artă, satisfacție, libertate de exprimare? Ură, pierdere de timp și de bani, iluzii? Depinde… Sau poate că nici nu contează așa mult. Important e ca muzica aia să transmită ceva care să te miște într-un fel. Ce a devenit hip hop-ul pentru mine? O boală de care nu mai pot să scap. Din fericire m-am împăcat de ceva timp cu ideea.

Fu:

Pentru mine, hip hop-ul e o distracție în timpul meu liber, ca să-i distrez pe alții în timpul lor liber.

DJ Undoo:

Când am descoperit hip hop-ul mi-a dat un sens, chiar dacă atunci îl făceam doar pentru mine la mine în camera. Acum este un stil de viață. Este o formă de exprimare liberă. Este un act de auto-creare, auto-împuternicire și asumare a responsabilității personale.

„Hip and hop is more than music

Hip is the knowledge, hop is the movement

Hip and hop is intelligent movement.”

„Her Infinite Power, Helping Oppressed People” (KRS ONE)

„Hip Hop was my savior. It gave me a voice and a chance to live out my dreams and I will forever be grateful to the culture. This is what real Hip Hop is!!” (DJ Craze)

Releveu:

Hip hop-ul pentru mine…. E cea mai la îndemână cale de exprimare. Hip hop-ul nu se face, nu se vinde. Hip hop-ul se dă la schimb pe rezonanță. Azi, la noi hip hop-ul se împarte în două categorii: dance și poezie. Hip hop-ul moare încet. Nu îmi mai place hip hop-ul.

Vă mulțumim pentru lectură și vă așteptăm la partea a patra a acestui editorial.