1UKTox8

Înainte de a începe îmi asum toate comentariile de căcat pe care le vom primi pentru că ne acordăm dreptul de a spune noi cine e cel mai bun în hip hop. Zic doar că am văzut multe top-uri fantastice pe anumite site-uri unde doar Paraziții și Mafia erau incluși din hip hop-ul românesc, fără nume pe care le voi enunța eu în ”top”-ul pe care cred eu că este cât de cât corect (am precizat și mai sus că-mi asum comentariile de după). Și ca să fac și o declarație dubioasă, dar adevărată, cred că albumele astea ar intra în cele mai bune albume a muzicii românești, nu doar a hip hop-ului românesc, pentru că avem parte în ultimii ani doar de muzică pop (că asta e pe la radio) forțată, textieri care suferă, producători mâncați de banii MC-iilor și așa mai departe. Propun 5 albume în următoarele rânduri, iar în continuarea preferințelor mele voi publica și preferințele colegilor mei de la BlackSheepSound, ca mai apoi vă invit să vă spuneți și voi părerea pe pagina noastră de Facebook.

C.T.C. – Dificultăți Tehnice (2005)

Au trecut 10 ani de la lansarea unui album care și-a lăsat greu amprenta în hip hop-ul românesc, beat-urile fiind exemplare pentru vremea aceea și nu mai vorbim de texte, artă! Dificultăți Tehnice îi aduce în prim plan pe DOC, Vlad Dobrescu și Deliric care sunt și astăzi în prim plan-ul hip hop-ului autohton, iar sala concertelor lor este ca de obicei plină în orice oraș din țară. Impact-ul C.T.C.-ului s-a simțit din 2005 și până astăzi albumele lor lansate până în prezent fiind la fel de valoroase precum aurul, zic eu și cred că merită să dăm un play astăzi la Dificultăți Tehnice, să auzim cum e cu ”Interzis Nefumătorilor” sau alte piese de pe material.

Deceneu – Operațiunea Monstru (2001)

Nu le-am luat într-o ordine cronologică și după cum am spus nici nu este un top și doar 5 albume care cred eu că sunt cele mai bune din hip hop-ul românesc. Deceneu, poate cel mai greu sound din hip hop-ul românesc, textele fiind niște jocuri de cuvinte, iar Operațiunea Monstru poate să mai stea în top-ul celor mai bune albume românești mult timp de acum înainte.

Sișu Tudor – Temnița luminii (2011)

Este cel de-al treilea album al lui Sișu Tudor și a fost lansat în 2011, iar dintre toate lansate până în prezent l-am ales pe acesta deoarece pot să-l încadrez ca fiind un fel de poveste. De la ”Imi place” și până la ”Ca-n 97” (exclud Intro-ul, Skit-urile și Outro-ul) fiecare piesă am ascultat-o cu atenție și pot să spun ca aproximativ 80% din piese le-am avut pe repeat în playlist-ul meu. Nu știu care piesă v-a rămas vouă în minte de pe material, dar eu recomand și astăzi ”Bagabonți în Țara Minunilor”, în colaborare cu Dragonu.

Carbon & Phane – Amini (2014)

Prima dată când am ascultat ”Cetatea cu flori de piatră”  mi-am zis clar că hip hop-ul se regăsește în muzica lui Carbon, iar albumul Amini va fi cel mai bun material de nișă de pe album 2014. Și chiar dacă nu vor fi toți de acord cu mine, e firesc să existe și alte albume bune, tocmai de aceea vă invită să vă lăsați părarile pe pagina noastră de facebook. ”Amini” din punctul meu de vedere e tot ce avem nevoie pe 2014, chiar și 2015.

Nimeni Altu – Nopți prea lungi (2012)

Era 2012 când ascultam pentru prima oară piesele de pe albumul ”Nopți prea lungi” și cred că acelea au fost o bună vreme ascultate pe modul repeat. Nimeni Altu este oricum o legendă pentru hip hop-ul românesc, și-a lăsat amprenta și o lasă în continuare, este artistul de la care aș vrea albume cât mai multe. Dacă aș alege o piesă de pe acest album, cu siguranță ar fi ”Așa rămân”, dar recomand și remix-ul realizat de Sagace.

Propunerile colegilor mei de la BlackSheepSound sunt în felul următor:

Radu Mihai (Andu)

SDST Mecanismul de modificare a minții umane (2007)
UndermanEroism Neautorizat (2011)
Vlad DobrescuÎn Sfârșit (2013)
Haarp CordDragoste sau Frică (2011)
2012Viitorul e acum prezent (2009)

Alexandru Bratu:

B.U.G. MafiaNăscut și crescut in Pantelimon (1996)
ParazițiiIrefutabil (2002)
Kazi PloaeGorgone (2007)
Nimeni Altu’Nopți prea lungi (2008)
DaggaInimă tare (2008)

Anna:

CTCDificultăți Tehnice (2005)
Nimeni Altu’Nopți Prea Lungi (2008)
2012Viitorul e acum prezent (2009)
CarbonReacții Adverse (2009)
Vlad DobrescuÎn Sfârșit (2013)