Facebook-logo-PSD Păi nu am mai discutat noi despre acest subiect în momentul în care vă explicam modul prin care poți să „devii MC” în România? Oricum, se pare că ghidul a prins foarte bine în rândul celor dornici de exprimare, căci se înmulțesc pe zi ce trece, parcă sunt gândaci. Acum mi-am dat seama că degeaba îți pui numele de „Andrei Braa” sau ”Grigore Haarp” pe Facebook, căci lumea poate interpreta acest lucru ca pe o idolatrizare, nicidecum ca pe faptul că tu ești un mare maicăr în domeniu, cunosător și susținător al hip-hop-ului românesc.

 Cum poți să treci peste acest clișeu? Cum poți să le demonstrezi utilizatorilor de rețele sociale faptul că tu ești MC în România și că hip-hop-ul este viața ta? Cum altfel dacă nu îți pui acest titlu de „MC” în numele de pe Facebook? Tind să cred că dacă am face un recensământ în cadrul utilizatorilor de Facebook care se consideră ascultători de hip-hop din România, ei bine, am avea minunata surpriză să aflăm că numele de „MC” a devenit foarte cunoscut printre ei. De fapt, tind să cred că în maxim jumătate de an acest nume o să fie la fel de comun precum Andrei sau Popa.

 Dacă nu ați înțeles ceea ce am vrut să spun, urmează să vă explic: Fotografii îi au alături de ei pe oamenii care au primit un aparat foto scump de la părinți și s-au decis să își dedice întreaga viață fotografiei, motiv pentru care și-au făcut pagini de Facebook intitulate după numele lor, urmat de „Photography”. Așa și prietenii noștri. S-au gândit că viața lor este conturată de cultura hip-hop, așa că „Andrei Braa” a devenit acum „Andrei MC” – cum și „Grigore Haarp” a preluat numele de „Grigore MC”. Spun „preluat” fiindcă am văzut că este o modă să faci acest lucru cu instrumentalele unor piese deja cunoscute. Mă rog, nu mă refer la mixtape-uri, dar acest subiect urmează să îl abordez în alt articol.

 Așadar, dragi „artiști” din undergroundul românesc, vreau să vă transmit un mesaj, unul pe care vi l-am mai spus și urmează să îl mai auziți din partea mea, de fiecare dată când urmează să scriu câte un editorial: Sunteți penibili. Vă bateți joc de această cultură, orbiți de faima unor MC din țara noastră, care au muncit ani de zile să ajungă unde se află în prezent. Cu o astfel de atitudine nu o să reușiți să vă ridicați vreodată la nivelul lor. Nu, o să rămâneți tot în closet, tot plini de rahat, la fel ca piesele pe care le postați pe internet. Singurii ascultători pe care o să îi aveți mereu sunt tot domnișoarele cu moravuri ușoare, de 14-15 ani, obsedate de „MC” cu șepci de la Obey și tricouri cu RUN-D.M.C.