Lumea nu stie! Vorbesc de generatia din prezent precum si cei mai in varsta trebuie sa inteleaga faptul ca HIP Hop-ul/RAP-ul (cum vreti sa-i ziceti) nu inseamna toale largi (blugi, roling), bling blinguri, tigari, droguri, pistoale, sapca pusa invers, baticu(gen Tupac) lumea „autohtona” romaneasca (aici vorbesc in primu’ rand de pustii frustrati care asculta Gangsta Rap strain, da nu-l inteleg cu adevarat) nu inteleg ca mentalitatea de gangster vine de la americani(mai exact de pe West Coast) din perioada 94-97 cand a avut loc POATE cel mai sangeros „razboi” din industria muzicala.
    Desi Gangsta Rapu’ l-a avut ca interpret pe bine-cunoscutul Easy-E(NWA)…eu sincer cred ca apogeul Gangsta Rapului a fost intre acesti 3 ani; spun acest lucru deoarece in aceasta perioada conflictul de pe piata muzicala dintre legendele 2Pac Shakur(1971-1996) si Notorious BIG(1972-1997) a depasit limitele normalului. Lucrurile pareau ca ies de sub control, disputa dintre cei doi sa extins la nivelul intregii tari de aici aparand conflictul dintre Coasta de Vest (West Coast) ce-l avea ca reprezentant pe 2Pac si Coasta de Est(East Coast) reprezentantul fiind BIG. Odata ajuns la nivel national, conflictul s-a extins si in strada devenind un adevarat razboi lasandu-se si cu victime. Dar…presupun ca orice raper(fan sau MC) cunoaste perioada 96-97 cand conflictul celor doi a atins un nivel inimaginabil cand cel mai mare raper din America(atunci si probabil si acum) 2Pac Amaru Shakur a fost impuscat mortal pe Coasta de Est in Las Vegas, iar la un an dupa(1997) celalalt „greu” al Rapului Notorious BIG a fost de asemenea impuscat mortal pe Coasta de Vest in Los Angeles. (continuare…)

    Inca o data subliniez aceasta perioada si anume (94-97) ca fiind vitala pentru Gangsta Rap si pentru toti fanii de atunci si acum, care au vazut ca viata zbuciumata si plina de conflicte promovata de diferiti raperi ca 2Pac(THUG LIFE) Easy-E, BIG, Snoop Dogg, Ice Cube etc. e doar o chestie de viitor ?!
 
   Sistemul romanesc trebuie sa inteleaga faptul ca in Romania nu exista G-Rap propriu-zis fiindca noi nu avem gangsteri, 2Pac si BIG(erau cei mai iubiti in acel moment)aveau posibilitatea sa faca G-Rap si sa aiba succes de pe urma lui fiindca ei chiar au trait-o sau au vazut ce pun in rime insa, nici ei nu au trait tot…in Rap poti sa si inventezi atata timp cat o faci in asa fel incat sa menti fanii pe fir si sa le captezi atentia: ” Don’t get it twisted!This is not my real life!” (Nu mai puneti botu!Asta nu e viata mea reala!) a spus 2Pac Shakur.Poate asa credea in acel moment.Cine stie?Nimeni nu l-a putut intelege in totalitate pe 2Pac in scurta perioada cat a fost pe scena…poate de asta a fost, este si va fi cel mai iubit raper ever.

   Ideea e ca multi romani au prins ideea ca pentru a fi cunoscut trebuie ori sa iei 5 gloante si sa scapi(din nou 2Pac, 50 Cent – 9 gloante) ori sa o arzi gangsta.Ce inseamna asta?Inseamna droguri, alcool, femei, puscarie chiar moarte…
     Insa multi uita ca ce e cel mai important lucru in Rap este mesajul si sentimentul transmis publicului.De asta 2Pac, Easy E si BIG sunt asa iubiti si respectati de intreaga comunitate muzicala, pentru ce au reusit sa transmita fanilor nu ca erau Gangsta.Moda gangsta s-a nimerit sa fie, tipic,la moda atunci.Tineti cont ca 2Pac nu s-a considerat niciodata gangsta Raper: „Do u consider yourself to be a gangsta Raper?”(Te consideri un gangsta Raper?) l-a intrebat o reporterita iar el a raspuns: „No,I’m just a Raper.That’s what i do.People see Al Pacino playin so many gangster roles but he isin’t a Gangsta-Actor.He’s just an actor.”(Nu,sunt doar un Raper.Asta fac.Lumea il vede pe Al Pacino jucand atatea roluri de gangsteri , dar el nu este un Gangsta Actor.E doar un actor)

     Lumea a iubit ARTISTII nu genul in totalitatel! Gangsta Rap este faimos fiindca a fost reprezentat de cei mai buni….dar inca o data imi pare rau sa anunt ca in Romania NU EXISTA si n-o sa existe prea curand Gangsta Rap adevarat.Pur si simplu asa e,rapul nostrul nu trece de granita,nu avem impact asupra societatii spre deosebire de SUA care a schimbat lumea prin rap.
„I’m not sayin im gonna rull the world but i guarantee that i’ll spark the brain that will change tha world.”(Nu spun c-o sa conduc lumea,dar stiu sigur ca voi influenta creierul care va schimba lumea.) spunea 2Pac si cata dreptate a avut…..

   Romanul nostru trebuie sa se mai cultive din Rapul American sau strain si lucrul cel mai important – sa-l inteleaga, sa-i inteleaga mesajul, limbajul si sa simta trairile. Poate atunci vom avea despre ce sa vorbim cand vine vorba de G-Rap…e un adevar CUNOSCUT DE TOTI, DAR ACCEPTAT DE PUTINI…Peace!