Ghid practic pentru grafferi începători (Partea I)

 Îți place să desenezi, te-ai plictisit de banalele coli de hârtie A4 și de carioci și te-ai gândit că a sosit momentul să iei spray-ul în mână și să desenezi pereții? Felicitări! Cu toate acestea, trebuie să știi că există câteva reguli de bază pe care trebuie să le respecți pentru a-ți face plăcută intrarea în această subcultură.

Graffiti__toy__by_Kronivar

  1.  Aspiranții la titlul de writer trebuie să cunoască istoria și esența fenomenului. Este normal să fie așa. Cum să afirmi că îți place un lucru dacă nu îi cunoști originile?! Graffitiul este extrem de interesant, fiindcă implică și solicită creativitatea și emoția umană (atât a writerului, cât și a privitorului). Prin intermediul graffitiului se transmit mesaje sociale şi politice, se blamează personaje publice, se exprimă sentimente şi se recunoaşte o apartenenţă socială. Totul sub protecția anonimatului. Aceste principii vechi de mii de ani reprezintă în continuare scheletul care alcătuiește actualele legi nescrise ale writerilor moderni.

rns-love-your-country-not-government

  1.  Trebuie neapărat să cunoști regulile elementare (de bun simț). Când te afli la început de drum, te rog, nu te grăbi să îți expui talentul de începător în zone foarte expuse. De ce? Simplu – nu stăpânești spray-ul. Mâzgăliturile nu încânta pe nimeni (în afară de tine).

graffiti_toy_by_tagger231

 Locuri propice pentru începători sunt reprezentate de clădirile abandonate sau de locurile special amenajate în acest sens. Nu uita, siguranța trebuie să rămână totuși pe primul loc. Va trece mult timp până vei fi băgat în seamă de către ceilalți membri ai comunității. Este normal să fie așa. Există persoane care fac lucrul acesta de foarte mulți ani – poate au ajuns atât de departe încât sunt recunoscuți pe plan internațional sau – mai mult – își câștigă parțial existența din graffiti. Gelozia este pentru cei slabi, ai răbdare. Dacă îți place cu adevărat și vei dovedi că ai un dar pentru asta, cineva, cândva, te va băga în seamă (presupunând că ai renunțat să copiezi literele de pe graffiticreator.net). Respectă-i pe cei mai experimentați, nu le strica desenele, nu le distruge locurile de exersat / desenat. În acest fel eviți formarea unor animozități care în majoritatea cazurilor sunt ireversibile.

tumblr_nnqhxjbuJF1riir95o1_1280

  1.  Dezvoltă-ți propriul stil. Dacă aspiri la titlul de graffer cu siguranța (sper!) că știi să desenezi. Pe o foaie de hârtie. Dacă nu știi:

a) Nu te apuca să ieși în oraș înarmat cu tuburi de vopsea.

b) Învață să desenezi întâi pe foaie.

c) Nu iți găsi un tag penibil – și în niciun caz! – inspirat de la writerii cu experiență.

d) Nu copia literele de pe Internet. Nu vei impresiona pe nimeni (în afară de Ponta).

 Atunci când vine vorba despre stil, nimeni nu se naşte învăţat. Prin exercițiu și perseverență vei obține (în timp!) rezultate satisfăcătoare.

hqdefault

  1.  Trebuie să fii conștient de faptul că atâta timp cât nu ai consimțământul proprietarului pentru zidul pe care tocmai l-ai decorat, faci ceva ilegal. Acest lucru poate atrage consecințe nefaste asupra ta dacă ești prins la locul faptei sau dacă te lauzi pe Facebook. Cunoaște-ți tovarășii. Posibil să te tradeze. Nu trăda pe nimeni și nu divulga unde dezenezi sau cum ai acces într-o anumită zonă. Unele informații trebuie să le păstrezi pentru tine. Hai că nu-i greu!
  2. 5cf5cca740b2d1d6e797d3fa775c7ef8  Nu întotdeauna graffiti-ul este menit să distrugă, să jignească şi să stârnească disprețul opiniei publice. Atunci când paragina lasă cicatrici oribile prin oraş, desenele pot estompa urmele apărute din nepăsarea autorităților: pereţi scorojiţi, case abandonate, poduri, (…). Toate aceste elemente pot fi fabulos readuse la viata prin desen. În cadru legal. Mergi la astfel de acțiuni și fură meserie de la grafferii inițiați!

phlegm_10

 Oricine va descoperi într-un oraş graffitiuri cu forme și culori diverse. O înjurătură scrisă în grabă pe un perete nu poate să placă nimănui. Nu face asta. Dovedește că ai talent la desen, nu la vandalizat.

 Va urma (…).

Acest editorial este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

Surse foto:

www.tumblr.com

www.flickr.com