Inscriptionarea peretilor din zonele publice de catre persoane sau grupuri care isi mentin anonima identitatea este un obicei al carui origini se regasesc in Antichitate, atunci cand texte cu conotatii sociale, politice sau de dragoste erau scrijelite pe zidurile oraselor ce alcatuiau Imperiul Roman.

De-a lungul istoririei si pana in prezent, sensul termenului de „Graffiti” a evoluat, desemnand orice fel de inscriptie realizata fara acordul proprietarului in locurile publice.
Fenomenul graffiti a devenit o ramura semnificativa a culturii urbane din Statele Unite si constituie unul din cele patru elemente ale culturii hiphop alaturi de B-Boying, MC-ing si DJ-ing.
In concluzie, scrierea cu ajutorul spray-urilor sau markerelor cu vopsea este o arta specifica spatiului urban.

Graffitiul nu consta doar intr-un simplu text, este un desen care surprinde nu doar prin stil, dar si prin complexitate, este un desen care pastreaza totodata aceleasi elemente intalnite in anii ’70, in New York.
Tinerii si adultii cu o minte “deschisa” considera acest fenomen o forma de exprimare a artei, a gandurilor, a ideilor si a sentimentelor.
Peste tot pe unde mergi prin oras, este imposibil sa nu iti sara in ochi un tag, un contur sau un piece.
Cu toate acestea, fenomenul nu este vazut cu ochi buni de toata lumea, cei care nu sustin acest fenomen numindu-i pe writeri “vandali care strica imaginea orasului si care ar trebui sa fie aspru pedepsiti de lege”.

Arta urbana este incontestabil un mod de exprimare prin indermediul culorilor, fara granite, datorita faptului ca imaginatia dar si talentul au un rol extrem de important.

RadioOnMusic a pregatit o surpriza pentru writeri, pentru pasionatii de graffiti dar si pentru cei care vor sa incerce sa “practice acest sport”.Este vorba despre un concurs de desen care va fi premiat, orice doritor fiind liber sa participe cu conditia sa respecte regulile impuse.

  • Toti participantii la concurs trebuie sa schiteze cuvantul “MUZICA”.Folositi-va de imaginatie si de creativitate!
  • Astept schitele voastre pe adresa de mail [email protected] La subiect va rog sa treceti “concurs schite”.
  • Schitele le puteti trimite pana pe data de 31 iulie 2012, apoi dam drumul la vot.Votul publicului va constitui un procent de 50% din nota finala.
  • Sambata, 4 august va fi anuntat castigatorul!

 

Mult succes!