Adesea, când vine vorba despre desenele realizate pe garniturile ce rulează în subteranul bucureștean, aud păreri și impresii precum:

Și totuși, mereu m-am întrebat cine și mai ales când le face?

Toate lucrurile astea nu sunt nimic altceva decât cultură de consum și spirit de turmă. Nu e nimic deosebit în asta. Poate cei care distrug totul ar gândi altfel dacă ar trebui să stea prin depouri și să repare aceste vandalizari ca munca în folosul comunității. E ușor să strici și mai ales tentant. Când repari nu mai e așa. Dar ce contează că îi dispretuiesi pe ceilalți? Fii în turmă, dă cu coatele și înjură. Țara te vrea prost!

Respect. 100% artă! Cine are de comentat împotrivă lor să se abțină pentru că aceste desene sunt singurele pete de culoare pe niște rable cărora de mult le-a trecut vremea. Autorii lor sunt niște persoane deosebit de talentate …

Observ că un desen din acesta este o operă colectivă, adică fiecare are o contribuție bine determinată la el. Își fac un plan dinainte, o schemă sau ceva?

Unele desene de pe ramele de metrou sunt elaborate, semn că respectivul graffer petrece minute bune lângă o astfel de ramă. Totuși, paznicii respectivi cu ce se ocupă? Dorm în timpul serviciului? Chiar nu pot să înțeleg cum de grafferii au atâta timp la dispoziție să picteze un întreg vagon.

Nu cred că se poate face ceva împotrivă graffiti-ului, nu s-a rezolvat în țări mai pricopsite, la noi nici atât. Fenomenul e prea complex că să-l dezbatem aici, bani nu sunt, prostia e la putere și face casă bună cu mândria, etc.  Ăsta e traiul în comun…

Aceste comentarii demonstrează că desenele nu circulă neobservate prin subteran, ci trezesc diverse sentimente (de ură, de umire, de admirație) și reacții înăuntrul oamenilor. Graffiti-ul este, fără îndoială, predispus la presiuni sociale deoarece invadează spațiul public fiind prezent pe aproape toate suprafețele accesibile writerilor. Spray-urile și markerele cu vopsea sunt armele nelipsite din arsenalul oricărui graffer, iar rezultatul final diferă în funcție de experiență și de timpul avut la dispoziție.

Este ușor să condamni, să acuzi și să ignori ceea ce nu înțelegi. Graffiti-ul este considerat de către societate o formă a ilegalității, chiar dacă nu reprezintă violentă fizică asupra celor din jur și nici jigniri. Nu pune viața nimănui în pericol. Este o formă a ilegalității exprimată prin culoare, pasiune și creativitate.

Writerii sunt greu de tolerat de către cei care nu înțeleg această ramură a culturii urbane, pentru că sfidează în primul rând legea și ordinea. Însă ce fac aceștia cu adevărat? Ei dau viață și culoare mării de gri – culoare ce lipsește cu desăvârșire Bucureștiului.

Pentru mulți tineri, dar și pentru unii adulți, acest fenomen reprezintă o formă de exprimare a artei. Ceilalți îi consideră pe tinerii care își expun public talentul, niște vandali care strică imaginea orașului. Și astfel, ajungem la o concluzie: este mult mai ușor să judeci decât să încerci să înțelegi.

În speranța de a diminua vandalismul, conducerea marilor orașe a desemnat ziduri sau zone exclusiv dedicate writerilor. Autoritățile s-au gândit că astfel încurajează artiștii să își facă treaba nestingheriți, fără să se teamムcă vor fi prinși și pedepsiți conform legii pentru vandalism și vor înceta să decoreze ilegal diversele suprafețe din oraș. Ceea ce nu înțeleg autoritățile, însă și marea majoritate a oamenilor, este că, pentru writeri, graffiti-ul reprezintă o formă de comunicare, de exteriorizare a ideilor, sentimentelor și, bineînțeles, a trăirilor.

Grafferii preferă ca pereții și vagoanele de tren sau de metrou să vorbească în locul lor prin culoare. Mesajele lăsate de ei sunt peste tot, ne bombardează retina imediat ce ieșim din bloc, sau imediat ce metroul intră în stație.

Felul în care sunt interpretate aceste desene sau importanța acordată lor variază de la un individ la altul. De obicei, în mediul citadin oamenii sunt mult prea grăbiți, și preocupați pentru a descifra mesajele colorate lăsate în urmă de writeri. Însă, indiferent cât de obosit ai fi, nu ai cum să nu observi vechile garnituri de metrou colorate unde, din când în când, își mai face apariția..

câte un personaj cunoscut de desene animate..

câte un mesaj adresat societății..

..sau câte o combinație de litere care să-ți atragă atenția datorită jocului de culori.

Writerii și-au format o personalitate, au curajul de a fi diferiți și pun pasiunea lor pentru desenat pe primul loc. Este vorba despre curajul de a fi diferit. Graffiti-ul reprezintă mișcarea care luptă împotriva anestezierii gândirii, a imaginației. Ea luptă împotrivă banalului și a monotoniei și promovează individualismul. Vopseaua devine, preț de câteva minute, esența vieții care umple garniturile de metrou sau de tren și diversele suprafețe din oraș cu pigmenții săi colorați.

Astfel, se formează diverse combinații de culori noi, de forme, personaje, mesaje care  îi încântă pe cei care înțeleg, înă îi deranjează pe cei care nu înțeleg. Graffiti-ul este însă valoros pentru ambele categorii de oameni pentru că dă frâu liber sentimentelor. În momentul în care un individ nu trece plin de nepăsare pe lângă un desen ci îl judecă, își da cu părerea, acela este momentul în care graffiti-ul are succes.

Dar cine le face? Când le face? Cum au acces la metrouri?

Astea sunt întrebări la care nici nu ar trebui să va gândiți pentru că nu vă va răspunde nimeni la ele. Tot ce pot dezvălui este senzația pe care o ai atunci când „ieși la desenat”. Pentru mine, este exact senzația pe care o ai atunci când înoţi ţinându-ţi capul sub apă. Iţi ţii respiraţia, iar cand ajungi la mal te cuprinde ameţeala. Lumea din jur îşi pierde cu totul conturul și nimic altceva nu mai contează. Nimic, în afară de suprafața pe care urmează să creezi. Acesta este momentul în care vocea neauzită a orașului s-a făcut „auzită”.

Cine consideră că a face graffiti este un lucru ușor și „la modă”, se înșală. El cere sacrificii și dedicație.

Ca „material de studiu”, vă invit să urmăriți un reportaj realizat de DIGI24 despre orașul de sub oraș și despre cei care dau culoare garniturilor de metrou.

>>Vizionare plăcută<<