Graffiti pe…epavă

CONCURS:  În articolele precedente am prezentat câteva locuri cel puțin ciudate pentru realizarea desenelor. Doresc să vă întreb, în opinia voastră, care este cel mai trăsnit loc pentru a desena? Cel mai original răspuns la acest articol va fi premiat cu un exemplar al revistei Subwaynet. Data limită a desfășurării concursului este 15 MARTIE, 2017.

 Așa cum probabil că v-ați dat seama, vă voi prezenta succint un vapor abandonat din Anglia care a fost transformat într-o inedită galerie de artă urbană.

 În anul 1956, Harland and Wolff, aceeaşi companie a construit faimosul Titanic, a lansat TSS The Duke of Lancaster, un vas de pasageri care urma să realizeze diverse curse prin Europa.

 Câţiva ani mai târziu, în anul 1979, nava a fost redenumită FunShip şi ancorată în Flintshire, North Wales. Noii săi proprietari doreau să transforme vasul într-un adevărat complex de agrement plutitor.

 La începutul anilor ’90, după dispute cu reprezentanții consiliului local, nava a fost abandonată în port – pentru totdeauna.

 În prezent, imensul său schelet, format din fiare ruginite, este readus la viață de către artiștii urbani.

 În total, nu mai puțin de 8 ilustrații enorme, cu o înălțime de până la 18 metri şi lățime de până la 14 metri fascinează privitorii.

 Pupa este vegheată de către o gheișă imensă. Substratul este unul mai profund –  pe vremuri, velierele nu foarte performante nu se puteau deplasa în direcția dorită decât dacă aveau vânt din pupă, (respectiv – din spate). Din această cauză, marinarii pierdeau chiar și ani de zile pe mare. În timp, sistemele de vele au fost perfecționate și odată cu abordarea pânzei de formă triunghiulară, vasele se puteau deplasa chiar dacă acestea nu aveau vânt din pupă.

Duke-of-Lancaster-Graffit-001

 Cel mai impresionant desen îl înfăţişează pe Eduk Scafandrul, un schelet îmbrăcat într-un costum de scanfandru retro, care măsoară nu mai puțin de 18 metri înălţime şi 14 lăţime.

Duke-of-Lancaster-Graffit-003

 Carena – reprezintă partea exterioară a corpului navei care se află în zona inferioară liniei de plutire. Babordul reprezintă partea stângă a bordului. Tribordul reprezintă partea dreaptă. Rugina care acoperă toate aceste elemente structurale ale epavei au fost fabulos redecorate:

Duke-of-Lancaster-Graffit-005

Duke-of-Lancaster-Graffit-008

Duke Of Lancaster Graffiti Art Ship...FLINT, WALES - MAY 09: The former cruise ship The Duke of Lancaster sits in it's dry dock adorned with graffiti on May 9, 2013 in Flint, Wales. The ship locally known as the fun ship has been covered with graffiti by international street artists. The art project is organised by a local group named Dudug. Artists have travelled across europe to put their own style of graffiti on the 1950's ship. It is hoped that in the future the ship and it's dock will become a haven for outdoor sculpture and street art. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

 Prova reprezintă partea din față a unei nave. În apropierea ei, un monstru-pirat își varsă lacrimile toxice.

Duke-of-Lancaster-Graffit-009

Surse foto: The Guardian