Graffiti radioactiv

 La data de 26 aprilie 1986, echipa de întreţinere a reactorului nuclear numărul patru de la Cernobîl a pornit o procedură riscantă de verificare a sistemului de siguranţă al centralei atomoelectrice.

depositphotos_4917798-stock-photo-graffiti-in-ghost-town

 La numai 40 de secunde de la inițierea testului, aparatele au luat-o razna, semnalizând o creștere neobişnuită a temperaturii în miezul reactorului.

29fd2ca47b9a1e6ffa5dff6667194080

 Au urmat două explozii, acoperişul reactorului s-a aprins și s-a făcut bucăți. Salvatorii – eroi: pompieri, oameni de știință și medici – au pornit într-o misiune mortală cu un inamic invizibil: radiația emisă de către izotopii de cesiu, stronțiu și plutoniu. Multi salvatori s-au otrăvit în câteva minute dar rezultatele fatale au început să apară după numai câteva zile.

17ik16i73wuq9jpg

 Rezultatul: un nor de fum conținând deşeuri radioactive a pornit spre Europa. Locuitorii orașului Pripyat, aflat la doar 3 kilometri distanţă de centrală, au ieșit afară, la moarte aproape sigură pentru a admira norul radioactiv multicolor.

hotel-graffiti_1371654i

 Nefiind informați despre accident și despre consecințele potențial fatale ale acestuia, localnicii și-au continuat activitățile obișnuite până la primirea ordinului de evacuare. Aproximativ 50.000 de locuitori ai orașului Pripyat au fost evacuați tardiv – după 36 de ore de la catastrofă.

PRIPYAT4

 Localnicii au fost rugaţi să ia cu ei strictul necesar pentru o lipsă de numai 3 zile în care autorităţile vor rezolva problemele datorate accidentului. Oamenii au fost rugați să lase animalele pe loc, să închidă sursele de apă și lumină precum și ferestrele, să asigure locuințele și să își păstreze calmul. Evident, a fost vorba doar de propagandă comunistă pentru că niciun om nu s-a mai putut întoarce vreodată.

Graffiti on a wall of the deserted city of Pripyat on Saturday, 15 April 2006. Seven artists from Belarus, Russia and Germany painted graffiti as a reminder to the catastrophe. One of two reactors at the Chernobyl nuclear power station exploded in a power test on 1986. The Pripyat city of 47,000 was evacuated after explosion at 26 April 1986. Ukrainians will mark the twentieth anniversary of the world's worst nuclear power accident on 26 April. EPA/SERGEY DOLZHENKO +++(c) dpa - Bildfunk+++

 La scurt timp după evacuare au apărut asa numitele echipe de lichidare. Buldozere enorme au dărâmat clădiri şi au îngropat mașinile și pământul contaminat aflat la suprafaţă.

The-Chair-Graffiti-Pripyat

 După accident, autorităţile au asamblat un sarcofag din oţel şi ciment menit să acopere reactorul avariat. În timp structura s-a degradat şi a început să emită cantități semnificative de radiaţii, astfel că un nou sarcofag  se află în prezent în construcţie.

Vc17VGGTLZCtj9pLyJZR_1082095179

 Data estimată pentru finalizare: anul 2017. În viitor se plănuieşte demolarea reactorul şi purificarea locului precum și utilizarea teritoriului pentru instalarea unor panouri de energie foto-voltaică.

f5b0ea6dc35ebf976a080d2f05c07c00

 Pripyat și Cernobîl reprezintă adevărate zone de turism pentru cei cu sânge rece. Nu mai puțin de 10.000 de turiști vizitează orașul fantomă și centrala atomoelectrică dezafectată în fiecare an.

PRIPYAT8

 Pripyat atrage inclusiv grafferi. Artiștii curajoși care nu se tem de inamicul nevăzut, trec fraudulos de punctele de securitate ale armatei Ucrainiene și își lasă amprenta în orașul fantoma. Rezultatul: lucrările lor sunt amplasate în zone strategice ale orașului și conferă o doză semnificativă de dramatism orașului radioactiv.

Chernobyl_Graffiti_07