Graffitiul și desenele animate o călătorie în copilărie

 Fie că este vorba despre clădiri nou construite, fabrici socialiste dezafectate, vagoane de tren sau de metrou, putem afirma că între acestea există un singur numitor comun: graffitiul. Mesaje de protest şi simple mâzgăleli, personaje de desene animate, litere care pentru majoritatea oamenilor nu prezintă niciun sens, toate aceste elemente vizuale ne întâmpină pe străzile oraşelor. Canurile sunt agitate frenetic, bilele de omogenizare se lovesc de pereții metalici ai tuburilor de vopsea producând un zgomot puternic care perturbă liniştea nopţii. Vopseaua țâşnește prin caps și dă viață peretelui-țintă: contururi, efecte tridimensionale, umbre, lumini, fundaluri. Totul se întâmpla în doar câteva minute. Odată cu terminarea desenului persistă un puternic miros de vapori de aerosoli. Încă un desen și-a făcut apariția în oraş.

 O lege nescrisă dar cunoscută din lumea writerilor spune că un loc cât mai expus şi un risc ridicat de a fi prins de către autorități conferă atât desenului cât şi autorului o valoare mai mare. În ultima vreme, competiția dintre writeri și crew-uri a scăzut considerabil. O nouă tendință în comunitatea grafferilor este aceea de a atrage simpatia oamenilor de rând prin includerea unor personaje haioase şi a unor elemente artistice inedite în desenele lor. În concluzie, procesul artistic de realizare a desenelor a devenit din nou, după multă vreme, un criteriu esențial.

© http://thiscreativelife.net

thiscreativelife.net

 Dexter’s Laboratory (tr. Laboratorul lui Dexter) este un serial de desene animate creat în anul 1995 de Genndy Tartakovsky și produs de Cartoon Network Studios în colaborare cu Hanna-Barbera. Serialul prezintă viața unui băiețel supradotat pe nume Dexter, ce este necăjit în permanență de sora lui mai mare, Dee Dee. Laboratorul său secret, plin de tehnologii avansate este ascuns în spatele unei biblioteci. Dee Dee cunoaște secretul fratelui ei și pentru a-și tachina fratele, merge pe principiul „What does this button do?” (tr. Ce face acest buton?) distrugând invențiile fratelui ei apăsând la întâmplare pe toate butoanele. Provocarea permanentă cu care se confruntă Dexter este să o împiedice pe sora lui mai mare să îi distrugă laboratorul.

© timnaa.com

timnaa.com

 Îmi este greu să cred că există cineva care să nu fi auzit de îndrăgitul cuplu de personaje Tom și Jerry. Motanul Tom este anti-eroul tipic al cărui unic scop este de a-l fugări încontinuu pe colocatarul său năzdravan, şoricelul Jerry. Cu toate acestea, există și cazuri în care aceștia prezintă sentimente de grijă și de prietenie unul pentru altul: atunci când Jerry se preface că este rănit, Tom aduce trusa de prim-ajutor pentru a-și ajuta tovarășul aflat în impas.

© godliath.deviantart.com

godliath.deviantart.com

 Toate cele treizeci de episoade ale serialului TopCat au fost difuzate din data de 27 septembrie 1961 până pe 18 aprilie 1962 pe postul ABC. În prezent, seraiul poate fi urmărit și în România pe canalul de desene animate Boomerang. Acțiunea are loc în mare parte într-o alee din orașul New York unde TopCat pune la cale tot felul de planuri trăsnite în eforturile sale de a obține bani fără a depune niciun fel de efort. Fiind mereu cu un pas înaintea polițistului Dibble, TopCat încearcă tot felul de șiretlicuri care îi pot aduce bani nemunciți.

© reddit.com/r/Graffiti/

reddit.com/r/Graffiti/

 The Powerpuff Girls (tr. fetițele Powerpuff) este un serial de desene animate creat de desenatorul Craig McCracken, produs până în anul 2001 de Hanna-Barbera, iar apoi de Cartoon Network Studios. Blossom, Bubbles și Buttercup dețin din naștere puteri supranaturale. Au fost create prin combinarea unor substante precum zahăr, condimente și “tot ce-i drăguț” (sugar, spice and everything nice) la care s-a adăugat accidental elementul X (Chemical X). Ele își dedică viața luptei împotriva criminalității din orașul natal Townsville. Pe 4 aprilie 2016 a avut loc premiera unui nou sezon The Powerpuff Girls pe postul de televiziune Cartoon Network.

© SONY DSC

SONY DSC

 Johnny Bravo este un serial creat de Van Partible care a fost difuzat pe data de 7 iulie ’97 , pe Cartoon Network. Johnny Bravo este un personaj încrezut, un misogin care încă locuiește alături de mama lui. Sintagma „mușchi mulți și creier lipsă” îl definește perfect pe protagonist care încearcă înarmat cu multă perseverență dar fără succes să impresioneze domnișoarele.

morrisparkcrew.wordpress.com

morrisparkcrew.wordpress.com

 The Flintstones (tr. Familia Flintstone) prezintă viața de zi cu zi a unui om primitiv, Fred Flintstone, membru al clasei muncitoare din Epoca de Piatră. Toate problemele derivă din dorința protagonistului de a evolua rapid și fără efort în societate.

erps_4567357

 Cow and Chicken (tr. Vaca și puiul) este un serial nominalizat la premiile Emmy, creat de David Feiss în anul 1997. Vaca și Puiul sunt frați aparținând regnului animal, cu toate acestea, ei au părinți umani, ale căror fețe nu au fost niciodată dezvăluite în serial. În familia lor există și alte animale precum: Vărul Dezosat, Băiatul Melc, Vărul Oaie Neagră și diabolicul porc Sow.

PlinDeLene.Ro

PlinDeLene.Ro

 Șoriceii de laborator tratați genetic, Pinky și Brain, locuiesc într-o cușcă din laboratoarele ACME – A Company that Makes Everything (tr. ACME – O companie care produce orice). Brain este un șoricel supradotat și intrigant iar Pinky este mai puțin dotat intelectual dar cu foarte mult bun simț. În fiecare episod, Brain pune la cale un nou plan de a cuceri lumea care eșuează de fiecare dată datorită prostiei colegului de cușcă, Pinky. Pinky and the Brain (1993), a fost primul serial animat care a avut Dolby Surround și a fost a patra colaborare a lui Steven Spielberg și Warner Bros Animation.

wpzr.wordpress.com/

wpzr.wordpress.com/

 Looney Tunes (1930 – 1969) este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate seriale de animație. Serialul produs de compania Warner Brothers a obținut un premiu Oscar în anul 1930.

Sper ca scurta călătorie în trecutul animației v-a făcut plăcere și că v-ați bucurat de selecția de imagini din articol. Vă reamintesc încă o dată de concursurile noastre și vă invit să înscrieți cu toții fotografii și desene.

That’s all Folks!