Facebook-ul a devenit locul unde zilnic întâlneşti diferite tipuri de oameni. Este locul unde necunoscuţii te invadează cu cereri de prietenie, locul unde în news feed găseşti fie un link către un articol interesant, fie o melodie, fie o poză share-uită de pe 9gag, un citat cu mesaj filosofic, postat de o persoană ce nu îl înţelege, fie un mesaj lăsat de o fată care se plânge că este supraponderală dar care peste două ore publică resturile mesei ei copioase servite la MC Donald’s.

Ca toţi ceilalţi, writerii au şi ei conturi de Facebook. Există chiar şi pagini întregi dedicate fenomenului graffiti. Sute de oameni sau poate chiar mai mulţi sunt încântaţi de frumoasele desene şi apasă  pe „€œlike” sau mai pe româneşte pe „îmi place”. Nimic rău în asta. Personal, mă încânta când oamenii din diferite colţuri ale lumii reacţionează pozitiv la vederea desenelor.

Ca orice fel de sport extrem, şi graffiti-ul are fani, dar mai ales fane. Ele sunt supranumite €”grafferite” sau, după caz €”tageriţe”. Cum acţionează ele? Simplu. Markere speciale cu vopsea se găsesc de cumpărat fie la Ollie Gang Shop fie la Colors Shop. În medie un marker costă în jur de 20 de lei.

Taggeriţele noastre „de Facebook” se apucă şi desenează steluţe, inimioare sau citate pe toate suprafeţele posibile (şi pe lemn dacă se poate, probabil pentru a testa rezistenta nib-ului). În cele din urma, fac o poză rezultatului final şi îl afişează pe site-urile de socializare. Mesajul nu trebuie să rămână doar în stradă în ziua de azi, nu?

Al doilea tip de grafferiţa este cea care face mereu poze cu can-uri Montana, mtn, mtn 94 şi exemplele pot continua. Aceasta nu publică niciodată poze cu desenele ei (fie ele realizate pe hârtie, în creion sau pe pereţi, cu spray-urile ce tot apar în poze).

Grafferiţa care o arde GraffitiCreator Style. Cu toţii am auzit de Graffiti Creator. Este un site drăguţ unde poţi scrie numele tău în diferite stiluri (bubble, chrome5, mindgem, oldschool) şi în diferite culori. Dar ce se întâmplă atunci când ele pun foi peste monitor şi reinventează copy-paste-ul? Nu mai comentez, căci sunt sigură că aţi văzut astfel de cazuri şi nu numai în rândul fetelor.

Stalkeriţa este tipa care pune pe Facebook poze cu ea şi cu „graff-uri” realizate de persoane pe care ea nu le cunoaşte dar de care, din fericire, a auzit.

Şi acum după ce ne-am amuzat cu toţii un pic, a venit vremea să va prezint cele mai tari domnişoare care activează sau care au activat în domeniul graffitiului. Pentru că există fete care iubesc graffiti-ul şi care sunt dedicate acestui fenomen.

Claw Money provine din Queens însă a renunţat de curând la graffiti. De tagat s-a apucat la sfârşitul anilor a€™80 ajungând din Los Angeles şi până la Amsterdam şi Milano. A acţionat pe cont propriu, decorând toţi pereţii care îi ieşeau în cale cu tagul ei stilizat: o lăbuţă de pisică.

Din ţara mea adoptivă, Germania, v-o prezint pe Mad C, una din cele mai cunoscute fete din lume care activează în domeniul graffitiului. Aceasta abordează un stil complex şi colorat, folosindu-se de o excelentă tehnică a detaliului care pur şi simplu încânta privirea celui care are ocazia să-i admire piesele.

Lady Pink sau pe scurt, Pink, şi-a început activitatea încă din anul 1979, în New York. Ea continuă şi în prezent să ne încânte cu desenele ei artistice. Lucrările sale au fost expuse în Whitney Museum şi în The Bronx Museum. Pe vremea când s-a apucat de graffiti, fetele nu prea erau bine văzute.

„Mă îmbrăcăm ca un bărbat ca să nu atrag atenţia asupra mea. Băieţilor nu le venea să creadă că şi fetele pot fi capabile de aşa ceva. În momentul în care aflau că sunt fată, nu credeau că piesele îmi aparţin, mă acuzau că mă culcăm cu unul sau cu altul pentru a le obţine.”

Bambi a fost cunoscută pentru mesajele agresive inserate în desenele ei.

Barbară 62 locuia în Manhattan şi a fost printre primele domnişoare care a atras atenţia asupra graffitiului realizat de fete în acea perioadă. Se spune că datorită ei, graffitiul nu a mai fost un joc doar pentru bărbaţi, a devenit un joc la care pot participa şi femeile.

Eva 62 s-a folosit de o singură culoare pe toată perioada activităţii ei. Toată munca ei s-a rezumat la taguri pe care le dădea în locuri cât mai greu accesibile sau pe care le dădea lângă tagurile celor mai cunoscuţi writeri ai vremii.

Miss Van s-a născut la Tolouse însă trăieşte în Barcelona. Ea s-a făcut remarcată pentru personajele pe care le desenează prin toată lumea, personaje asemănătoare pisicilor. Lucrările ei însă, nu le putem întâlni numai pe străzi ci şi în galerii de artă. Lady K – Fever a emigrat din Canada şi s-a mutat la New York în anii 90. Activează şi în ziua de astăzi, lăsându-şi amprenta asupra pereţilor. Ea este implicată şi cultural colaborând cu The Bronx Museum of Arts.

Nina Pandolfo din Sao Paolo a€“ da viaţă fanteziei pe pereţi. Lucrările ei sunt expuse în numeroase muzee din lume.

Ultima, dar nu cea din urmă este Toofly, care vine cu o poveste interesantă. Mama sa îşi făcea griji pentru ea aşa că noaptea o ducea cu maşina şi o asista în timp ce aceasta picta pereţii cu canurile de maşină primite de la bunicul ei care lucra într-un atelier.

De menţionat sunt însa şi urmatoarele fete: Swoon, Lady Aiko (JAP) , Dadou (FR), Margaret Kilgallen (SUA), Sasu (JAP).

Surse poze:

http://www.indiekrush.com

http://www.actionrecon.com

http://5election.com/