Din pacate am neglijat putin aceasta arta a culturii urbane, graffiti-ul, dar prin acest articol, promit sa revenim si cu alte articole asemanatoare, interesante, care vor starni interesul tuturor celor care aveti aceasta pasiune.

Am sa va vorbesc putin despre Banksy, probabil nu multi stiu cine este sau cu ce se ocupa. Dar am sa incerc in cateva cuvinte sa va aduc cateva cunostinte despre acest om. Defapt acest om, este un artist britanic, mai precis londonez, care s-a apucat de graffiti prin anii ’80. Specialistii spun ca stilul sau este asemanator cu Blek Le Rat, care a inceput sa lucreze cu sabloane prin anul 1981, in Paris.

In lucrarile sale artistice, Banksy combina umorul negru cu graffitiul, mesajele sale fiind politice si sociale. Asta deoarece are un dispret aparte fata de guvern. Prin asta artistul este intr-un razboi foarte mare cu autoritatile, deoarece nimanui nu-i convina ca peretii publici sa fie „desenati„.

Imagineaza-ti un oras unde graffitiul nu este ilegal, un oras unde toata lumea sa poata desena orice ar vrea. Unde fiecare strada este inundata cu milioane de culori si sintagme scurte. Unde ateptatul autobuzului nu este niciodata plictisitor. Un oras in care te simti ca la o petrecere unde toata lumea este invitat, nu numai agentii imobiliari si magnatii. Imagineaza-ti un astfel de oras si nu te mai sprijini de perete – este proaspat vopsit.

Inceputul carierei sale serioase in graffiti a inceput prin anii 1992-1994, ca unul din membrii Bristol DryBreadZ (DBZ), alaturi de Kato si Tes. El a fost inspirat de artistii locali si munca lui a fost o parte dintre cele mai mari scene underground din Bristol, locul natal al sau. Inca de la inceput acesta a folosit sabloanele, cu care a desenat imagini izbitoare si pline de umor, combinate cu sloganuri. Pana la sfarsitul anului 2001, artistul a publicat si prima s-a carte „Banksy, Poze de pereti„.

In 19 iulie 2001, Banksy a debutat cu prima sa expozitie, care a avut loc in Los Angeles, intr-un mic loc de intalnire detinut de Frank Sosa. Expozitia a fost intitulata „Existencilism„. De la expozitiile sale, printre cumparatorii sai s-a numit si Christina Aguilera, care a cumparat un original al reginei Victoria, pentru 25.000 de lire. Acesta a stabilit un record al licitatiei, atunci cand a vandut un set de Kate Moss, tablouri vandute in Sotheby, din Lontra pentru 50,400 de lire. In decembrie, un jurnalist pe nume Max Foster, a inventat expresia „the Banksy effect„, pentru a ilustra modul in care interestul altor artisti de strada, a crescut pe spatele lui Banksy. Nu ar avea rost sa spun toate recordurile de vanzare pe care acest artist fenomenal le-a atins, dar curand el a vandut intr-o licitatie o lucrare cu 102.000 de lire, un pret colosal pentru al sau „Bombing Middle England„.

Dupa multe detalii despre artele lui Banksy, trebuie sa vorbim neaparat si despre filmul sau „Exit Prin Gift Shop„, care a avut premierea mondiala la Festivalul de Film del a Sundance, in Park Citiy, Utah. La sfarsitul anului 2011, „Exit Prin Gift Shop” a fost nominalizat pentru Oscar 2010, la categoria cel mai bun documentar. Multi oameni au speculat ca Banksy ar aparea la ceremoniile Oscar deghizat, pentru a face o aparitie surpriza, daca va castiga premiul. Dupa atat de mult timp, nimeni nu i-a vazut vreodata fata, chiar daca acesta face bani din artele sale, filme si nu se opreste aici. Totul ramane sub anonimat.

Dupa cateva cuvinte spuse despre Banksy, unul dintre cei mai cunoscuti artisti graffiti ai momentului, trebuit sa va informez si despre albumul „Arta la zid„, ce cuprinde unele dintre cele mai bune lucrari ale sale. Prezinta peste 400 de ilustratii, in 240 de pagini.

sursa foto: banksy.co.uk
sursa: Wikipedia