Ateliere de CreatieO, nu, albii ăștia din nou!” – Da, de această dată am avut plăcerea să discut cu una din trupele de hip-hop românesc, pe care le apreciez foarte mult datorită mesajelor pe care le transmit prin intermediul versurilor lor. Este vorba despre băieții de la Ateliere de Creație, care au lansat pe data de 27 februarie a acestui an, cel de-al doilea album al lor și anume „Ore Suplimentare”, pe care vi-l recomand măcar la o ascultare. Pentru oamenii care deja știu cum stă treaba, nu pot decât să vă invit să citiți ceea ce am discutat cu acești băieți. O să aflați lucruri tari:

Andu: Salutare băieți! Mă bucur că pot discuta cu voi prin intermediul acestui interviu. Îmi doresc să recapitulăm niște aspecte cu privire la voi, așadar: Cum a luat naștere Ateliere de Creație și de ce anume ați decis să alegeți acest nume pentru a vă reprezenta?

Ateliere de Creație: Salut! În primul rând, mulțumim pentru interviu! Proiectul Ateliere de Creație a apărut oficial în anul 2009, când am susținut primul concert sub această titulatură. Neoficial însă, ideea există de prin 2006, de când Raparta mergeau în concerte cu băieții de la O bere și un Cui. Am ales acest nume pentru că ni s-a părut potrivit, nici mai mult, nici mai putin.

Andu: În anul 2013 ați lansat primul vostru material ce poartă numele de „Program de lucru” și țin ca și de această dată să vă întreb un lucru legat de modul de intitulare al acestuia: În acest caz, de ce ați ales să îl denumiți în acest fel?

Ateliere de Creație: Am ales numele „Program de lucru” întrucât noi chiar asta am făcut pentru concretizarea materialului: am lucrat conform unui program. Mai mult, i-am zis „de lucru” pentru că în ateliere se lucrează constant.

Andu: În prezent, albumele de hip-hop conțin din ce în ce mai puține piese, față de cele lansate în trecut. În cazul vostru, materialul despre care vorbim în acest moment conține 17 track-uri, motiv pentru care doresc să știu: Ce părere aveți despre faptul că artiștii se rezumă la mai puține piese în cadrul unui album? Considerați că mai puțin înseamnă neapărat și mai bun?

Ateliere de Creație: Fiecare e liber să facă ce dorește. Mai puțin nu înseamnă neapărat mai bun, cum nici mai mult nu înseamnă neapărat mai slab. Un material poate conține oricâte track-uri, ideea este ca artistul să fie mulțumit de ceea ce livrează ascultătorului,  iar ascultatotul să fie mulțumit de ceea ce primește.

Andu: Deși „Program de lucru” conține 17 piese, pe el se regăsesc doar patru oameni la produția instrumentalelor și anume: Omu Gnom, Esqu, SolyBeats și Sez. De ce ați ales să vă rezumați la un număr atât de mic de produători și nu v-ați îndreptat spre o varietate mult mai mare a acestora?

Ateliere de Creație: Noi lucrăm cum ne e la îndemână. Nu ne-am concentrat pe limitarea numărului de producători, ci, pur și simplu, așa a ieșit treaba. Gnom având beaturi bune în apropiere, majoritatea textelor s-au mulat pe beaturile lui. Mai departe, mai aveam câte un beat de la Esqu, Soly și SEZ și aia a fost.

Andu: De ce anume ați ales să nu existe nici o colaborare cu un alt MC în cadrul acestui material?

Ateliere de Creație: Din nou, noi lucrăm cum ne vine mai ușor. Nu a fost ceva premeditat, chiar la un moment dat am încercat o colaborare, însă până la urmă nu s-a mai concretizat și materialul a ieșit așa, 100 % Ateliere.

Andu: Sunteți mulțumiți de modul în care publicul de hip-hop românesc a primit primul vostru album?

Ateliere de Creație: Da, suntem preponderent mulțumiți. Feedback-ul a fost pozitiv. Poate doar nu atât de numeros ca reacții, însă pozitiv. Dar asta cu reacțiile limitate ale publicului ar fi o altă discuție, destul de lungă.

Andu: În prezent, ați lansat cel de-al doilea ce se intitulează „Ore Suplimentare”. Care este conceptul acestuia și de ce anume ați ales să îl botezați în acest fel?

Ateliere de Creație: Am ales acest nume pentru că ni se pare că am tras tare să aducem și acest material la lumina. Este greu ca patru indivizi să se pună de acord, mai ales că fiecare este haosat cu timpul. Faptul că am reușit să ducem un al doilea album la final, ca trupă, ne-a bucurat mult. Am ales numele „Ore suplimentare” și pentru că vine ca o completare a titlului primului album.

Andu: Pe Heas nu l-am mai auzit nici în ultimele voastre piese dar nici pe noul vostru material, iar pe pagina voastră de Facebook el nu mai apare ca membru al trupei. Ce s-a întâmplat cu acesta și de ce nu mai activează în Ateliere de Creație?

Ateliere de Creație:  Am mai zis în unele interviuri, dar o mai spunem o dată, poate de data asta se întipăreste în memoria colectivă: Heas nu se mai ocupă de rap. De altfel, el nici nu mai există sub acest nume. S-a axat pe alt gen de activități, tot pe partea de creație.  Colaborăm în continuare cu el, pe segmentul foto/video (vezi fb.com/ionutmariusfotograf).

Andu: De ce anume v-ați decis din nou să vă raportați la un număr mic de producători în cadrul materialului?

Ateliere de Creație: Cum am zis și mai sus, nu am decis nimic concret, ci așa s-au petrecut lucrurile. Ne-am apucat de album, de această dată pe beaturi făcute de Fratele Costel, ulterior a sărit și Omu Gnom cu niste beaturi, Pilu mai avea și el două bucăți bune, mai aveam un beat bun de la Benson pe țeavă și încă unul de la Solybeats și ce să vezi? Gata partea instrumentală și pentru albumul doi!

Andu: Am discutat anterior despre numărul de track-uri ce se regăsesc pe albumele noi din hip-hop. Ca și „Program de lucru”, noul vostru album conține același număr de piese și anume 17. Este aceasta o coincidență sau ați vrut să vă axați pe același număr de track-uri?

Ateliere de Creație: A fost o coincidență binevenită. Ne-am dat și noi seama aproape de finalizarea materialului, „Ia uite bă, avem tot 17 track-uri!”, și ni s-a părut o simetrie de bun augur.

Andu: Având în vedere că ați fost ocupați și cu lansarea albumelor solo, faptul că ați reușit să scoateți un al doilea material ca trupă este un lucru de lăudat. Cum ați reușit să îl terminați într-un timp atât de scurt, având în vedere proiectele la care ați lucrat în paralel și faptul că el conține destul de multe piese?

Ateliere de Creație: Păi practic l-am lucrat mai intens așa în două etape: prima etapă în care am făcut vreo patru piese, în primăvara lui 2014, și a doua etapă, care a început în toamna lui 2014 și s-a încheiat aproape de lansarea albumului, etapa în care am concretizat restul pieselor. Da, am fost ocupați și cu proiecte solo, însă am reușit să ne regrupăm destul de eficient, credem noi.

Andu: Spre deosebire de primul album, „Ore Suplimentare” conține colaborări și cu alți artiști precum Stoe Toxxic, Aliosha și Jurjak. Totuși, vreau să vă întreb de ce ați ales să colaborați cu un număr atât de mic de artiști și de ce i-ați ales pe ei?

Ateliere de Creație: Față de primul album, în cadrul căruia nu am avut nicio colaborare, nouă ni se pare că este un număr mare de colaborări pe acest material.  I-am ales pe ei pentru că ne sunt dragi și sunt pe filmul nostru. Cam despre asta e vorba.

Andu: Ce părere aveți despre reacția publicului la adresa noului vostru material?

Ateliere de Creație: Lumea e încântată, downloadează, ascultă și pe youtube, e de bine. Se mișcă treaba!

Andu: Pe data de 27 februarie ați lansat albumul respectiv în București. Așadar, sunteți mulțumiți de modul în care s-a desfășurat evenimentul și de cât de receptivi au fost cei din public la adresa noilor piese?

Ateliere de Creație: Lansarea a ieșit bine, suntem mulțumiți. Publicul a reacționat foarte bine, lumea a vibrat odată cu noi.

Andu: Aveți de gând să luați drept model „Turneul Atenției” și să plecați  în turneu prin țară pentru a promova acest album? Dacă da, în ce orașe vă propuneți să ajungeți?

Ateliere de Creație: Ne propunem să punctăm niște orașe, nu știm dacă va fi chiar turneu, căci este greu cu timpul, cu organizarea și așa mai departe. Încă nu avem stabilite concret orașele în care vom ajunge, însă la momentul oportun vom anunța pe pagina noastră de facebook (fb.com/atelieredecreatie).

Andu: După aceste lucruri, ce anume ne mai pregătiți ca Ateliere de Creație pe parcursul anului 2015?

Ateliere de Creație:  Pregătim cu siguranță ceva pe partea video. Va apărea cel puțin un videoclip anul ăsta. Muzical vorbind, 2015 nu va aduce încă un album de trupă.  Cel mai probabil va apărea un album nou semnat Omu Gnom. Din nou, vom anunța orice noutăți pe pagina de facebook.

Andu: Să discutăm și despre cariera voastră ca artiști independenți: Referitor la Omu Gnom și la Celălalt, știm că ați lansat materialele „Atenție la Neatenție I și II” și „961”. Ce părere aveți despre reacția publicului la adresa lor? Au fost acestea primite în modul în care v-ați așteptat?

Celălalt: Reacțiile au fost pozitive, însă numărul lor a fost destul de limitat. Eu, personal, nu am timpul și poate nici mintea să gândesc strategii de promovare. Albumul este un produs muzical bun, îmbrăcat într-un mod excepțional. Îi mulțumesc pe această cale lui Tase Dan, pentru conceptul inedit de prezentare!

Omu Gnom: Ce e de punctat este că mesajul de pe „Atenție la neatenție” a ajuns unde trebuie și peste tot pe unde am mers în concerte lumea ne-a primit foarte bine.

Andu: Ce urmează pentru viitor? Fratele Costel nu are de gând să lanseze și el un material solo?

Ateliere de Creație: Probabil va mai apărea la un moment dat măcar un al treilea album semnat Ateliere de Creație. Fratele Costel nu are planuri solo pentru următorii cinci ani.

Andu: Mai sus am pomenit și despre „Turneul Atenției”, motiv pentru care vreau să vă întreb dacă acesta a luat sfârșit sau urmează să continue și în restul orașelor în care nu ați ajuns?

Omu Gnom: „Turneul Atenției” a fost prima încercare a mea de turneu, eu l-am gândit, manageriat, promovat, etc. – ajutat și de oameni foarte ok de prin orașele unde am fost. Momentan s-a încheiat dar o să îl dezvoltăm un pic altfel pe următorul, faza cu concursul o să fie la alt nivel și cel mai probabil o să fie mai multe orașe, căci lumea ar vrea să ajungem și unde nu am ajuns.

Andu: Aveți vreun lucru pe care întrebările mele nu au reușit să îl atingă și doriți să îl transmiteți cititorilor BlackSheepSound?

Ateliere de Creație: Dorim să transmitem veșnicul îndemn, susțineți muzica! Cumpărați albume și veniți la concerte! Și când veniți la concerte, manifestați-vă! Pace și echilibru! Mulțumim BlackSheepSound!

Andu: Și eu vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru muzica pe care ne-o oferiți! Numai bine!

Ei bine, acesta a fost interviul alături de băieții de la Ateliere de Creație. Vă mulțumim și vouă, cititorilor, pentru timpul acordat și pentru faptul că sunteți alături de noi. Susțineți muzica și hip-hop-ul românesc! Rămâneți cu ochii pe BlackSheepSound căci urmează un alt interviu, alături de un artist de la Marea Neagră!