In Romania fenomenul graffiti a aparut in jurul anului 1990, fiind caracterizat prin aceleasi elemente care au fost intalnite in New York-ul anilor ’70. Artistii primei generatii romanesti au fost: eRPS, SERM, KeRo, NoVA(in UCB), SuFLo(in GBS), MSeR, MISTeR, etc. Multi oameni privesc graffiti-ul ca pe o pacoste, sau ca pe un vandalism costisitor, care necesita reparatii, insa baietii de la C13 au in suflet aceasta arta, deoarece este ceea ce fac in fiecare zi, fara a renunta vreodata. RadioONMusic va prezinta astazi 2 baieti care formeaza C13, Lube si Riusx, printr-un interviu in care am vorbit despre pasiunea lor, graffiti ! Pe parcursul interviului va prezentam si doua lucrari ale acestora „Green House” si „Happy Tree Friends”. 

1. Salut, am sa va intreb pe parcursul interviului cum e sa fii un graffer si in special despre aceasta arta. Pentru inceput cum s-a format C13 ?

Lube: Salut! Poi ce sa spun, C13 a luat viata in 2006, initial am fost 6, dar cu timpu am ramas doar eu si Riusx. Cu toate ca nu putem numi crew, cand suntem 2 persoane, dar hai !
Riusx: Pai probabil ca multe alte gasti sau crew-uri in fata blocului din prietenie

2. Cum ati descoperit aceasta pasiune ? Care a fost primul desen pe care l-ati realizat si ati spus ca vreti sa continuati in acest domeniu ? Povestiti-ne putin despre inceputul vostru.

Lube: Desenam de cand eram mici cu tempera pe pereti, pe urma am evoluat la var, apoi ne-am luat primele tuburi Duplicolor si am facut un „Gang Land” in spatele blocului, iar pe urma am urmat taguri si usor usor am inceput sa evoluam, dar dupa multa munca.
Riusx: Pai a fost simplu, cum unii se apuca de fotbal sau baschet sau de dealerit asa si noi ne-am apucat de desenat. Pur si simplu asta ne-a placut si asta vrem sa facem.

3. La inceput, ati avut probleme cu alegerea peretilor? Deoarece in multe cazuri, lucrati la un graffiti, iar un alt crew deseneaza peste. Care este reactia voastra? Desenati in continuare in acelasi loc, sau mergeati si atunci la sigur ?

Lube: Aici e vorba si de respect. Pana acum nu am avut probleme de genu…
Riusx: Tinand cont ca orasul unde activam noi nu e prea mare, nu prea ai adversari, asa ca nu a fost problema, cross-urile fiind ceva frecvent, preferam sa mergem la sigur. (continuare…)


4. Uite o intrebare care mie mi se pare interesanta pentru voi, desenele voastre au un mesaj sau pur si simplu desenati ceea ce simtiti in acel moment ?

Lube: A nuuu, dar poate pe viitor o sa facem ceva caractere cu ceva mesaje:>:>.
Riusx: Pana la urma ce desenam noi este numele noastre, fiindca in asta consta in mare parte graffiti, desi acesta este un termen general pentru incrierile de orice fel.5. Cat timp dureaza o lucrare ? Sau care a fost cea mai lunga lucrare / cea mai scurta lucrare ?

Lube: Depinde de marime si dificultate, ce-a mai mare am facut-o in 2 saptamani. Am avut un gard de 100 de metri si ce-a mai scurta cred ca a fost de 3 ore.
Riusx: Depinde la ce te referi, ca pana la urma un throw up il faci in 2 minute, iar o piesa poate in 6 ore.

6. Ati participat la evenimente special organizate pentru grafferi ? Aveti premii din aceasta pasiune ?

Lube: Da am fost la doua prin Bucuresti, ne-am ales cu ceva tuburi si la noi in Calarasi am participat la 3 si ne-am ales cu diplome.
Riusx: Cum zice si Lube, cam subtire pana acum, insa speram la mai bine.

7. Dupa fiecare lucrare pe care o faceti, postati un video p poze pe blog-ul vostru. Aveti oferte prin site ?

Lube: Da un video, doua, trei poze pentru demonstratie si cam atat. Vizitati si o sa vedeti :).
Riusx: Oferta inca nu e pusa la punct, pentru ca cererea e foarte mica, in mare job-urile de desenat le gasim prin prieteni si cunoscuti.

8. Este apreciata munca unui graffer in Romania (Ii excludem pe cei care cred ca graffiti inseamna vandalism)? Ce va spun la sfarsit cei care leati realizat un graffiti ?

Lube: Cele comerciale da. Imi place cand cineva ne spune ca este frumos, te simti bine, iti da putere, ii respect pe acei oameni :)>-.
Riusx: Nu stiu ce sa zic aici, dar in general ce facem noi e apreciaat in special de pustani, iar in ce priveste lucrarile comerciale pot spune ca nu am dezamagit.

9. Street art-ul si graffiti-ul sunt acelasi lucru ? Daca da sau nu, explicati pentru necunoscatori !

Lube: Graff-ul contine mai mult litere, un mesaj scris si Street art-ul mai mult pe animatie si caractere.
Riusx: Pai dupa parerea mea street art-ul contine mai multe domenii printre care si graffiti-ul.


10. Vi s-ar parea corect ca graffiti-ul sa fie legal ? Sa se poata desena pe orice perete din Romania ? Sau totul ar lua-o razna ?

Lube: Da ar fii frumos, macar anumite locuri in care putem face in liniste si fara teama.
Riusx: Nu neaparat sa se poata desena pe orice perete, iar graffiti-ul este illegal, insa sunt locuri, ce-i drept putine, in care poti sa desenezi fara grije legal.

11. Ce spray-uri preferati ? Sau ce sfaturi le dati celor care sunt la inceput si nu stiu ca spray-ul este unul din elementele importante in graffiti-ul pe perete.

Lube: Monata Gold , Molotow, 94 si Clash mi se par printe cele mai bune, dar de inceput e bun un MTN Hardocre.
Riusx: La fel ca la TASE.12. Ca sa fii un graffer trebuie neaparat sa asculti hip hop ?

Lube: Trebuie sa stii sa desenezi :).
Riusx: Graffitiul pana la urma face parte din cultura hip hop, insa suntem sub influenta globalizarii, asa ca nu mai conteaza preferintele muzicale.

13. Va deranjeaza acei „baietei de strada” care si-au cumparat un spray si se dau grafferi desenand 3 litere pe perete ?

Lube: Noi cum crezi ca am pornit :)), asta este, toti pornim de jos.
Riusx: Pana la urma e problema de mentalitate.

14. In incheiere, de ce ar alege vizitatorii nostri sa urmareasca blog-ul vostru ? (www.c13graffiti.info)

Lube: Pot gasi toate filmuletele noastre, toate pozele de la inceput si schite si tot ce tine de C13.
Riusx: Pai daca sunt interesati de graffiti, pot sa compare.

15. Un mesaj de incheiere pentru cititorii nostri si va multumim ca ati acceptat invitatia noastra. Va mai asteptam pe RadioONMusic.ro

Lube: Si noi iti multumim si multa bafta pe viitor! Ascultati RadioONMusic si vizitati www.c13graffiti.info. Va salutm, RESPECT !!!
Riusx: Noroc!