interviu cenzurah

Într-o industrie în care majoritatea artiștilor se axează pe realizarea propriilor piese, vă prezentăm un interviu alături de un om care pe lângă muzica sa, stă în spatele mai multor proiecte implicate în acest domeniu. CenzuraH, pe numele său real Florin Dumitru, stă în spatele label-ului Unic Production, Ultimatum pentru Artă, Blackout Magazine (în trecut), dar și a unor site-uri de specialitate, iar pe lângă toate acestea este unul dintre oamenii responsabili pentru revenirea emisiunii Urban Groove depre care am discutat și în acest interviu. În prezent pregătește un album, dar vorbește și despre ceea ce s-ar putea întâmpla dupa lansarea acestuia, mai multe în interviul de pe BlackSheepSound.

Marian Selegian: Salutare CenzuraH, care e treaba pe la Unic Production? S-au restrâns oamenii ce vor reprezenta acest label? Și bineînțeles, ce ne pregătiți?

CenzuraH: Salut în primul rând, cât despre Unic Production, am decis după multe amânări să îl lansez ca şi label, aşa cum au fost şi Hades Records şi FooTrecords, două etape foarte productive atât pentru mine cât şi pentru mişcarea hip hop din România.

Marian Selegian: Sunt foarte multe voci care întreaba care este legatura dintre BAS și Unic Production? Poate ar trebui să lămurim aceasta dilemă.

CenzuraH: Întradevăr sunt ceva voci care se întreabă cam care ar fi legătura dintre cele două nume și ce se mai întâmplă în locația Unic Studio. Treaba este simplă, dar destul de serioasă, în urma întâlnirilor cu cei de la BAS (Casper și Stan Secea), am ajuns la concluzia că suntem cam în același film și că putem face ceva bun împreună la o calitate net superioară. Am dorit o schimbare în primul rând pentru Unic Studio, am trecut de la ceea ce făceam până acum la ceva mult mai profi. De aceea ce m-a determinat să ajung la această fuziune este faptul că acum am o echipă stabilă, omogenă și mai mult decât abilă, iar împreună cu ei voi ajunge la destinația dorită. În prezent Unic Production recunoaște BAS ca fiind partea de atitudine agresivă în hip hop, deoarece echipa are în component majoritar, “battle mc’s”, beat boxerii, dj-i, dar și un sound pe măsură. Mai multe vom anunța pe site-ul Unic Production.

Marian Selegian: Pe lângă Unic Production ești implicat și în alte proiecte cum ar fi Urban Groove, ce ne poți spune despre această colaborare cu Brugner și în ce constă ea? Ce se dorește de la acest proiect?

CenzuraH: Urban Groove este un proiect la care m-am alăturat înca din 2007 prin locația Unic Studio, unde au început să se filmeze interviurile și live-urile din acea vreme. Acum în 2014, am început să mă implic și mult, după o mică discuție cu Brugner am decis să reluăm emisiunea și să o filmăm din nou la studio. Am format o echipă nouă și ne-am apucat de lucru. Proiectul se vrea puțin altfel decât a fost în trecut, în primul rând interviurile și live-urile vor fi separate urcate pe youtube pentru a putea fi vizionate individual, iar pe lângă acest lucru emisiunile nu au o dată anume când vor fi lansate, este o emisiune spontană prin care noi vom încerca să aducem în playerele voastre video ceea ce vă doriți.

Marian Selegian: Daca tot le-am luat la rând, hai sa vorbim și despre Ultimatum pentru Artă, poate nu mulți știu ce s-a întâmplat anul acesta la ediția cu numarul 12. Cum a fost primit UPA în 2014?

CenzuraH: Anul acesta la Ultimatum am avut spre uimirea mea, foarte mulți artiști noi, ceea ce nu poate decât să mă bucure, asta este și ideea concursului să luam artiști noi și să îi ducem mai departe în urma contestului. Finala de anul acesta a fost una foarte reușită și chiar au fost artiști favorizați pentru primul loc. Chiar am fost curios după mulți ani să văd cine câștigă această ediție. UPA în 2014 a fost primit mult mai profi decât în anii precedenți, chiar dacă la început am avut impresia că o să fie o ediție slabă, într-un final m-am înșelat. A fost una dintre cele mai bune ediții, poate chiar cea mai bună.

Marian Selegian: Ce planuri există în prezent pentru Ultimatum pentru Artă?

CenzuraH: Vom începe probabil din toamnă un maraton național, ceea ce am mai făcut și în 2006, dar în viitor vom încerca să-l ducem la alt nivel. Mai multe detalii în viitorul apropiat pe www.fb.com/ultimatumpentruarta.

Marian Selegian: Se aude că pregătești un nou album, iar eu aș fi curios să ne oferi câteva detalii despre acesta, mai ales din punct de vedere a structurii și colaborărilor?

CenzuraH: Da, am un album în lucru și se numește “Albumu’ 7”. Am început să înregistrez pentru el câteva ghiduri și câteva strofe la piesele cu invitați, că ei sunt partea cea “mai greu” din album, dar începând cu luna iulie (fiind o perioadă mai chill) am să intru în studio să-l înregistrez, o să fie un album cu totul altfel față de restul, atât ca mesaj cât și ca structura lui.

Marian Selegian: Care ar fi aproximativ luna lansării acestui material și cum te-ai gândit să-l promovezi?

CenzuraH: Îl voi lansa pe data de 27 Noiembrie 2014 de ziua mea, pică într-o joi tocmai bine în cazul în care îi voi face lansarea. Voi avea ocazia să îmi fac lansarea cu invitații de pe album, de obicei în weekend sunt plecați prin concerte. Dar mă mai gândesc dacă am să îi fac lansare sau dacă o să fie online. Ideea este că e posibil să fie ultimul album, după am să mă implic în anumite proiecte muzicale și am să renunț la cariera solo. Dar totul depinde cum o să fie primit materialul.

Marian Selegian: Ar trebui să ne așteptăm ca în curând să ascultăm piese publicate pe YouTube de pe acest album sau crezi că materialul întreg ar avea un impact mai intens asupra ascultătorilor?

CenzuraH: Mi-am propus să lansez cam tot albumul până la lansare, astfel voi da șansa celor ce mă ascultă să îmi cântărească valoarea.

Marian Selegian: De ce se preferă un playlist foarte scurt și nu unul lung cum erau materialele odata?

CenzuraH: Eu întodeauna am avut playlisturi peste 16 trackuri, am avut chiar și 27 la primul album solo, acesta o să conțină 21 de trackuri dintre care vreo 18 piese la fel cum am procedat și la albumul “Lumi diferite”.

Marian Selegian: Ce ai schimba la hip hop-ul românesc? Și aici mă refer din punct de vedere al gândirii de la artist și pâna la ascultător.

CenzuraH: Aș schimba multe, l-aș face/dori puțin mai profi, în ziua de azi mulți se cred rapperi, dar puțin fac ceea ce trebuie. În ziua de azi dacă dorești să faci ceva așa cum trebuie și vrei să te implicit în mișcare pe un termen mai lung, încearcă să-ți impui tu prin ceea ce faci să faci totul mai profi, astfel vom scoate valoarea lui în față. Am urmărit și am trăit evoluția lui, dacă ar fi să număr rapperii de la noi, ar fi sub 20, restul fac doar de “dragul vremii”, iar peste câteva luni dispar. D-aia aș vrea să cred că pe viitor banii să nu mai fie o problemă așa grava încât să se facă rap doar în timpul liber și să fie făcut în grabă. Rappul vine din interior, dar trebuie făcut strategic pentru a-l pune în valoare cei ce îl ascultă.

Marian Selegian: Ai vreun regret de când faci muzică?

CenzuraH: Dacă ar fi să am un regret cred că ar fi unul singur și anume acela că nu m-am ocupat mai mult de partea mea artistică așa cum am făcut-o pentru alții.

Marian Selegian: Cum de ai rezistat atât de mulți ani? Ești implicat în muzică de aproximativ 18 ani și mulți s-au pierdut pe drum, dar dimpotrivă, tu esti din ce în ce ma implicat.

CenzuraH: De când am ascultat prima casetă rap sau de când am tras primele versuri pe un dat, am simțit că muzica este mai mult decât un sentiment; ma purtat peste tot prin țară, m-am atașat atât de mult încât orice fac este legat de muzică, odată ce începi să simți cu adevărat muzica asta nu ai cum să mai renunți la ea, dacă într-o zi n-am să mai cânt am să fac altceva tot legat de această muzică frumoasă. Dacă rapp-ul la noi este de 20 de ani, am să ajung să zic că îl știu de 50 de ani.

dat1

Acesta este un DAT pe care se află primele voci ale lui CenzuraH

Marian Selegian: De ce tot mai multe colaborări cu artiști din categoria pop-ului românesc? Cumva suntem într-o umbră sau ți se pare normal fiind vorba doar de muzică și cam atât?

CenzuraH: Suntem într-o umbră a baniilor, motiv pentru care artiștii rap decurg la aceste variante, dacă am fi trăi din muzica pe care o facem n-am fi fost nevoiți să facem piese cu artiști pe care îi puneam într-o imagine proastă pe piesele noastre în trecut. Rapp-ul nu a fost niciodată în umbră, el a fost mereu pe linie, dacăîin toți acești ani au apărut tot felul de stiluri muzicale, rapp-ul a rămas pe poziție doar s-a updatat. Toată schimbarea asta are loc din lipsa de bani și din dorința de a face muzică.

Marian Selegian: Dacă ai nominaliza un album al anului 2014, care ar fi acesta? M-ar interesa și motivul.

CenzuraH: Anul Dragonului semnat Dragonu. Este un album pe care îl simt, îl ascult cu plăcere. Îmi place cum pune problema artistul. Este un album cu mesaj ceea ce îl face un album rap.

Marian Selegian: Iar pe final, aș fi curios să știu cum reușești să te împarți în atât de multe locuri? Cred că stai în spatele multor proiecte despre care oamenii habar n-au și aș vrea să-mi enumeri câteva, plus două, trei vorbe pentru oamenii noștri de pe BlackSheepSound.

CenzuraH: Cu trecerea aniilor am fost nevoit să mă implic în diverse proiecte pentru a rezista acestor vremuri, m-am setat pe chestia asta de a lucrat tot timpul, lucru care mă și umple de energie, am multe proiecte fiecare cu scopul lui, nu fac nimic doar să mă simt în treabă. Pe lângă muzică sunt implicat și într-o agenție prin care mă aflu în spatele multor proiecte. În trecut am fost implicat cu revista Blackout Magazine și cu o firma de web design, cu ultima am câștigat în 2010 premiul pentru cel mai bun website la Romanian Music Awards. În prezent pe lângă agenția mai sus menționată, pe plan muzical mă aflu în spatele emisiunii Urban Groove, al concursului Ultimatum pentru Arta, al labelului Unic Production și al studioului Unic Studio, al unui festival + al ONG-ului Supreme Soundz Entertainment. Iar pe lângă toate mă aflu în spatele unor website-uri, printre care pot aminti UZR.RO, HipHopNews.ro, SZE.RO și încă câteva. Pentru cei care pun suflet proiectului BSS, vă doresc cât mai multă răbdare și activitate în domeniu. Știu site-ul încă de la început, este unul dintre puținele care a rezistat și face treabă așa cum trebuie. Big up!