Subcarpaţi, NAS, Chimie & Shadowbox @ B’EstFest Summer Camp 2013 (85)

Astăzi v-am pregătit un interviu alături de oamenii care fac posibil Blazing Vibez, cel mai important crew de reggae şi dancehall din România. Chiar dacă nu ascultaţi reggae este aproape imposibil să nu fi auzit de Blazing Vibez, un proiect care stârneşte tot mai mare interes în ţara noastră, iar pentru că suntem curioşi cum a început totul şi cum s-a ajuns la aceste party-uri interminabile, am vorbit cu Chesarion, DJ OldSkull şi Zodiak.

masacrejay: Avem în momentul de față unul dintre cele mai ample proiecte din nișa muzicii reggae și dancehall, mai pe scurt Blazing Vibez Soundsystem. Cum a început acest proiect? Și de ce acest stil?

Chesarion: Povestea Blazing Vibez a început în toamna lui 2010, când echipa de la Jah Army Events s-a hotărât să pună bazele primului party reggae și dancehall cu frecvență săptămânală din România. Pe 1 octombrie 2010 a avut loc primul eveniment Blazing Vibez, cu un lineup de 6 nume sonore din scena reggae românească. Începând de atunci, în fiecare miercuri am putut fi găsiți în București, în Centrul Istoric, chiar dacă de-a lungul timpului, componența Blazing Vibez Soundsystem s-a mai modificat. Direcția muzicală însă a ramans constantă. Am ales reggae și dancehall în primul rând pentru că aceste genuri sunt „croite” pentru party și, în același timp, am avut cu toții afinități muzicale în această zonă. Un alt factor care a contat a fost faptul că, în momentul în care ne-am apucat de treabă, nu exista nici un astfel de party în România, chiar dacă publicul era dornic de muzică reggae. Odată cu trecerea timpului, evenimentele Blazing Vibez au început să depășească granițele Centrului Istoric și am început să avem party-uri și în țara sau să fim chemați la festivaluri de gen.

masacrejaay: Cum s-a ajuns la această formulă? Sau mai exact, la această colaborare? Chesarion, DJ Oldskull, DJ Undoo și Zodiak.

Chesarion: La formula actuală s-a ajuns după mai multe modificări de componența în iarnă anului 2012. Totul a venit în mod natural, procesul fiind ghidat după un singur principiu: direcția muzicală a party-ului. Mai întâi s-au alăturat Dj Undoo și Zodiak în 2011, aceștia fiind urmați în iarna anului 2012 de Dj OldSkull – cel mai „proaspăt” membru Blazing Vibez Soundystem. Un factor care ne-a adus la formula actuală este asemănarea de mentalitate dintre noi. În acest moment, suntem 4 DJ care vor să aducă publicului reggae un party de calitate și un pic mai multă fericire în viața fiecăruia.

masacrejay: Ne-ai obișnuit să te știm alături de Okapi Sound, dar iată că pe parcursul carierei tale am descoperit o altă latură, cea a muzicii reggae și dancehall. Ce te-a înclinat spre Blazing Vibez și cum te-ai decis să iei parte acestui proiect?

DJ OldSkull: La felul în care a evoluat muzica în ultimii ani, ar fi fost cel puțin ciudat să nu-mi placă decât muzica hip hop. Oricum eu mai treceam pe la Blazing Vibez, în calitate de client, iar când am primit propunerea din partea lui Chesarion, nu am putut decât să mă bucur și să accept, eu promovând muzică reggae și dancehall și pe la diferitele party-uri la care am tot luat parte. În scurt timp veți auzi de la mine o serie de mixuri Hip Hop, Trap și binenteles Reggae și Dancehall.

Subcarpaţi, NAS, Chimie & Shadowbox @ B’EstFest Summer Camp 2013 (84)

masacrejay: La B’ESTFEST ne-am bucurat de o scenă Blazing Vibez. Ce ne rezervă viitorul referitor la proiectele voastre? Pe unde vă putem găsi și unde ați dori să organizați un eveniment?

Chesarion: Pe viitor, urmărim să aducem muzica reggae în sufletele cât mai multor oameni. De aceea, dorim să înmulțim atât frecvența evenimentelor din țară, cât și numărul orașelor în care se găzduiesc în mod regulat party-uri Blazing Vibez. Pentru început, ne vom limita la orașele mari, însă suntem deschiși colaborărilor cu cluburi din țară. De asemenea, ne dorim participarea, în calitate de band, la cât mai multe festivaluri și evenimente majore atât din România, cât și de afară, astfel încât, să ajutăm la apariția României pe harta reggae europeană.

masacrejay: La ce nivel a ajuns muzica raggae alaturii de Blazing Vibez în România? Înainte evenimentele erau mult mai rare și erau de o mică amploare.

Zodiak: La un nivel în care nu ne mai distrăm doar noi și câțiva prieteni, ci aparent umplem niște cluburi și petrecem până dimineață :) Dar nu vorbim aici de evenimente de amploare, ci de un parcurs frumos, de la evenimente rare la party-uri periodice și reușite, unde lumea revine cu plăcere. Și aici, cine aude de Alborosie, Million Stylez sau Julian Marley și poate le place, îi interesează, merg să-i vadă și live sau poate caută să asculte și alți artiști, dau la prieteni… Îmi amintește puțin de perioada de „middle earth” a mișcării rap de la noi :). Doar că, din păcate, fără să existe și artiști cu priză la un public mai mare. Încă.

Smokey Krem Omu Gnom Praetor In Extremis Alan Kepa DJ Undoo @ Kulturhaus (8)

masacrejay: Ce credeți că s-ar mai putea adăuga nou în proiectul Blazing Vibez? Ce îi lipsește?

Zodiak: Un hype man, deejay, MC, cum vrei să-i spui. Cineva care să se simtă bine cu muzica pe care o punem, cu publicul care se distrează pe muzica asta și care poate să completeze un party și să-l facă și mai interesant.

Chesarion: Cred că o direcție pe care ar merită să o mai dezvoltăm pentru Blazing Vibez ar fi cea a producției muzicale și a remixurilor. Astfel, putem să aducem un plus de originalitate și, în același timp, să ne adaptăm mai bine așteptărilor publicului din România. În fond, cultura jamaicană este foarte diferită de cea românească și se simte nevoia adaptării muzicii reggae și dancehall la publicul românesc.

masacrejay: Ce artiști ar urma să apară în concertele sub egida Blazing Vibez? Ne-ați obișnuit cu nume mari în ultimul timp.

Chesarion: Încă nu ne-am gândit la acest aspect, momentan ne concentrăm pe promovarea Blazing Vibez Soundsystem în calitate de band, crew de DJ. Următorul concert major la care Blazing Vibez Soundsystem va participă în calitate de band va avea loc pe data de 15 Noiembrie în Club Colectiv. Acolo, îi veți putea vedea pe cei de la DreadSquad (unul dintre cele mai influențe crew-uri de reggae din Europa), alături de Blackout JA. Noi, cel mai probabil vom avea un show în deschiderea concertului.

masacrejay: Mulțumim pentru Blazing Vibez și pentru tot efortul pe care-l depuneți pentru noi, publicul vostru.