Interviu egris

 Prima zi a lunii octombrie din acest an marchează și primul interviu pe care Egris îl acordă site-ului nostru. Am avut ocazia să discutăm despre legătura sa cu hip hop-ul, despre munca depusă în interiorul trupei ce poartă numele de SunetSacru, despre cel mai recent material al său pe care l-a lansat alături de Cap Capalau și despre ceea ce se întâmplă în hip hop-ul românesc, în prezent. Așadar, vă doresc lectură plăcută!

Andu: Salutare, Egris! Pentru început, țin să îți mulțumesc fiindcă ai acceptat să iei parte în cadrul acestei discuții. Având în vedere faptul că este primul interviu pe care îl acorzi site-ului nostru, mă simt nevoit să te întreb următorul lucru: Cum ai descoperit hip hop-ul și de ce anume ai ales să urmezi această cultură?

Egris: Salut, și mulțumesc.

 Hiphop-ul fost o conștientizare în trepte diferite cronologic, mai mult decât o descoperire, am crescut într-un mediu hiphop datorită fratelui care e mai mare cu 13 ani decât mine și aducea casete cu rap de afară și cam tot rap-ul ce apărea pe la noi în țară. Pot spune că am crescut odată cu hiphop-ul în anii 90. Întodeauna am simțit nevoia de libertate și am găsit-o în toate formele de expresie ale acestei culturi, așa că mai mult sau mai puțin conștient, am ales.

Andu: Cum anume ți-ai descoperit talentul de scriitor? Are acesta legătură directă cu hip hop-ul?

Egris: Nu mă consider unul dintre talente dar toate cele întâmplate mă asigură că nu sunt aici întâmplător. Cred că există oameni cu potențial și oameni cu talent înnăscut, dar nici potențialul, nici talentul nu sunt constante și nici nu e nevoie doar de talent sau potențial, ci trebuiesc șlefuite și întreținute de caracter constant. Legătura cu hiphop-ul este legătura cu viața.

Andu: Știm că faci parte din trupa ce poartă numele de SunetSacru, motiv pentru care țin să te întreb: Din punctul tău de vedere, care sunt avantajele și dezavantajele unui astfel de grup?

Egris: Avantajul constă în faptul că împreună suntem mai puternici, e universal valabil. Nu văd dezavantajul.

Andu: În anul 2012, SunetSacru lansa materialul intitulat „Ridicăm Construcția”. Ce influență consideri că a avut acest album asupra carierei tale de MC și cât de mult a însemnat lansarea acestuia pentru tine?

Egris: A fost un impuls să vreau mult mai mult de la mine, cât despre cât de mult a însemnat…să zicem că a fost prima treaptă de împlinire a visului, au mai urmat și mai urmează atâta timp cât mai sunt pe aici.

Andu: Ești mulțumit de modul în care albumul respectiv a fost primit de către ascultătorii de hip hop românesc?

Egris: Da, sunt foarte mulțumit, și-a făcut treaba mai mult decât mă așteptam. Ca o completare pot să spun că nu e ,,albumul”…e doar o piesă sub numele de „SunetSacru” acolo în tracklist, a fost ceea ce a sugerat și numele „Ridicăm Construcția”.

Andu: Ce anume se întâmplă cu SunetSacru în momentul de față? Ne putem aștepta să auzim ceva nou de la voi, în viitorul apropiat?

Egris: În momentul de față, așteptăm ca timpul să își spună cuvântul. Gluby cu Magnum sunt plecați din țară, Tesla Cilum locuiește de câțiva ani în Iași iar eu m-am mutat de un an în București. Distanța e o piedică importantă pentru că e cel mai natural să lucram sub același acoperiș, ca la început, dar fiecare reprezintă de acolo de unde trăiește până la momentul potrivit. În anii ce au trecut, eram eu cu Cilum plecați, acum e rândul băieților. Cumva suntem obișnuiți cu situații de genu’ și încercăm să ne adaptăm. Se lucrează, încet și sigur.

Andu: Dacă vorbim despre materiale, trebuie să aducem în discuție și faptul că pe data de 13 septembrie a acestui an, tu ai lansat un EP alături de Cap Capalau aka. Foc de Voie, care se intitulează „Oameni și Semne”. Așadar, de ce anume ați ales să îl numiți în acest fel?

Egris: A trecut prin mai multe etape ca și concept și în final la asta am ajuns, a fost „7 zile”, „Hemografia IX”, „Semne” și în final „Oameni si Semne (EP-ul)”.

Andu: Având în vedere faptul că acest material beneficiază de 10 track-uri, de ce anume ați ales să îl numiți EP și nu LP?

Egris: Proiectul nu depășește 30 de minute, ceea ce îl face un „EP”. Inițial trebuiau să fie 7 piese dar ne-am oprit la 10.

Andu: Cum a luat naștere colaborarea dintre tine și Cap Capalau, având în vedere că el s-a ocupat, în totalitate, de instrumentalele ce se regăsesc în cadrul materialului?

Egris: Păi, la scurt timp după ce ne-am cunoscut, am primit beat-ul piesei „De luni” și asta a dat startul la toată nebunia, timp de 4 luni.

Andu: Pe data de 7 septembrie ai lansat videoclipul piesei ce poartă numele de „Semne”, care este extrasă din cadrul materialului despre care discutăm. Vom mai avea ocazia să vedem și alte videoclipuri pentru anumite piese din cadrul acestuia? Dacă da, ne poți spune despre ce melodii este vorba?

Egris: ,,Semne” a fost filmat „freestyle” ca să zic așa. Nu am pus nimic pe hârtie înainte, am ieșit cu Faust la filmat și am filmat ce am întâlnit în cale. Încă nu știu dacă sau când mai filmăm ceva de pe „EP”, vedem pe parcurs…dar mai urmează cât de curând niște videoclipuri.

Andu: În cadrul materialului se regăsesc colaborări cu patru MC’s și anume: Bocaseca, J Saw, Fane Stelaru și Clinciu. Ne poți spune cum a luat naștere colaborarea cu aceștia și de ce anume i-ai ales tocmai pe ei?

Egris: Păi cu Bocaseca nu cred că fost vreo surpriză. Am colaborat încă de la început de la „Ridicăm Construcția”. J Saw mi-a scris fix în ziua în care  lucram la piesa respectivă și Fane Stelaru e un MC cu care îmi doream să colaborez…am așteptat piesa potrivită și a fost să fie aceea, instrumentalul e o coproducție cu Clinciu (Frecvențe Subterane). Nu am stat să ne gândim ce și cu cine facem, s-au întâmplat în ultima lună de lucru la proiect și asta a ieșit. Pot să zic că au fost o surpriza și pentru noi.

Andu: Având în vedere că „Oameni și Semne” a fost lansat doar în mediul virtual, ești mulțumit de reacția ascultătorilor cu privire la acesta?

Egris: Unili da, unili nu. Sunt mulțumit de reactia ascultătorilor pe care îi știu că sunt ascultători, oameni de care sunt sigur că știu cu ce se mănâncă, prieteni sau cunoștințe, MC sau producători mai mult sau mai puțin cunoscuți. Nu am asteptări de la public, e ceva ciudat și pentru mine proiectul ăsta, un experiment.

Andu: Vom avea parte de varianta în format fizic a acestui material? Dacă da, ne poți spune când va apărea aceasta?

Egris: Posibil în decembrie sau în anul ce urmează dar încă nu știm sigur data. O să fie o ediție limitată pentru concerte.

Andu: Ai de gând ca în acest an să pornești un turneu de promovare, prin țară, pentru „Oameni și Semne”?

Egris: Nu un un turneu dar o să urmeze concerte pe acasă la Bârlad, la Iași, și anul ce urmează ne auzim și în alte orașe. Momentan trebuie să termin ce am început cu FLG și vedem pe parcurs.

Andu: Ce proiecte pregătești pentru viitor? Ne putem aștepta la un alt album din partea ta? (În cazul în care răspunsul este afirmativ, dacă dorești, poți să oferi detalii legate de acest lucru.)

Egris: Clar…„Undersoul” e numele…dezvolt conceptul împreună cu FLG de ceva timp și se întâmplă încet și sigur. E următorul material care urmează să apară, pregătim niște videoclipuri care să anunțe treaba și de luni ne apucăm serios.

Andu: Să discutăm puțin și despre hip hop-ul din țara noastră: Ce părere ai în legătură cu mișcarea existentă în România? Se află aceasta într-o evoluție față de anii precedenți?

Egris: Cumva…da…se află într-o evoluție, nu vreau sa vorbesc despre părțile negative pentru că întodeauna au fost acolo într-o formă sau alta. Cred că fiecare trebuie să își știe locul, să fie real și dacă chiar vrea să fie hiphop, să fie acolo unde chiar poate, indiferent că e vorba de un artist în unul dintre elemente sau organizator, promoter, colecționar, susținător, etc. Care simte că vrea să aducă un aport la dezvoltarea mișcării să o faca acolo unde e bun în ceea ce face. Trebuie să ne bucurăm mai mult de ceea ce avem și să muncim mai mult pentru mai bine.

Andu: Consideri că acest „boom” de oameni care vor să se exprime sau să devină cunoscuți prin muzica rap este benefic pentru mișcarea hip hop din țara noastră?

Egris: Nu chiar dar se triază de la sine. Odată cu acest „boom” au apărut și câțiva cu potențial…câțiva băieți talentați dar întodeauna au fost și rebuturi, doar că acum au conturi de Facebook și YouTube.

Andu: Ne poți spune ce alte pasiuni ai în afară de hip-hop?

Egris: Viața si moartea mă pasionează.

Andu: În final, dacă ai un anumit mesaj pe care dorești să îl transmiți ascultătorilor tăi și celor care citesc acest interviu, te rog să o faci.

Egris: Salutări familiei de peste tot. Pace și înețelegere la toată lumea! Mulțumesc!

Andu: Mulțumesc pentru timpul acordat și succes în tot ceea ce îți propui să realizezi!

Egris: Mulțumesc și eu pentru susținere, toate cele bune!