J Saw În episodul de astăzi am plăcerea să discut cu noul membru al familiei Paranoia13. Direct din undergroundul Constanței, discutăm cu persoana ce a reușit să intre în sufletul ascultătorilor încă de când a pus prima dată mâna pe microfon. Însă am să vă rog să nu mă credeți pe cuvânt, ci să vă convingeți singuri, căci în continuare am să vă las să asistați la discuția mea alături de J Saw:

Andu: Salut Julian! În primul rând, țin să te felicit pentru noua ta realizare, mai precis pentru faptul că de acum înainte faci parte din familia celor de la Paranoia13 iar în al doilea rând, țin să-ți mulțumesc pentru că ai acceptat să iei parte la acest interviu. Am pregătit pentru tine o serie de întrebări, la care abia aștept să primesc un răspuns.

J Saw: Eyo! Mersi, e o plăcere sa fut interviul ăsta cu voi…fkin bitchez those interviews right?

Andu: Pentru început aș dori să faci cunoștință cu publicul. Așadar, te rog să te prezinți și să ne dezvălui ce anume te-a atras la cultura hip hop și de ce ai ales să urmezi acest drum în viața ta.

JSaw: Numa’ bine la oameni. ”I’m only 19 but my mind is older!” Sunt MC, numele meu e Julian, fac bitan după bitan, dau pace unu trei de la mine din clan. În ce privește înclinația mea spre genul ăsta de muzică, …shit… A luat naștere acum mult timp, acum 10 , 11 ani. Mi-am petrecut o mare parte din copilărie în Mangalia, verile mai precis, la o bunică. Acolo am văzut pentru prima dată videoclipuri cu Redman, Method Man, în formula aia impreună, Ice Cube, Wu, Snoop Dogg, DMX, Nate Dogg, 2Pac, Notorious, Mobb Deep, Coolio, Dre, Cypress Hill, Busta și mulți alții, de la un unchi care a fost la fel de fașcinat ca și mine de hip hop la vârsta de 19 ani, doar că regimul i-a stat în cârcă și știți și voi cum era.

Îmi aduc aminte că îl așteptam pe unchi-miu să vină de la muncă, să bage un cd cu toți ăstia, să îi mai ascult odată sau sa văd videoclipuri cu ei, chit că nu înțelegeam un căcat la 8, 9 ani. One love! Rădacinile mele atunci s-au prins, iar în timp începeam să învăț din muzica asta cu cine și cu cine să nu mi-o ard. Într-un cartier mic din Constanța numit Poarta 6, am început mai apoi pe la 14 ani să mă anturez cu ăștia mai mari la basket si la bidoane. Acolo am început să captez noțiunea de underground. PACE la omu meu Dintizzle. Ăsta mi-a arătat Dilated Peoples și biturile lu’ Premier și am început să caut cine scuipa pe biturile lu Premo și tot așa dădeam de mai mulți MC rugged ‘n raw . În timp s-au format blocuri de cunoștințe iar in mintea mea era numai hip hop… Mâncam hip hop , beam hip hop , vomitam hip hop!

Când m-am apucat de scris, am ținut doar pentru mine , nu arătam la nimeni. Asta vreo 2 ani, dar într-un final mi-am etalat rimele prima dată în fața unui public la un cypher în cartier, cu alți mcii și de acolo am avut oportunități pe care să le prind, făra să-mi scape…

Noroc Hardcore Hooligans . Cine știe, cunoaște!

Andu: Cum anume a luat naștere numele de J Saw și ce însemnătate are acesta pentru tine și pentru publicul din underground?

J Saw: Pentru ultima oară. Nu are nici o legătură cu seria de filme SAW dar probabil că o să scot o piesă în care să vă supun la niște jocuri psihice, dar ideea e că nu de acolo am luat numele. Eram cu fratimiu Phunk într-un apartament, aveam grija de-o mâță. I-am arătat niște bituri de-ale mele, a scuipat niște rime tari rău și apoi ne-am luat cu altele, printre care numele meu de scenă și am decis să ramana J SAW pentru că e mai simplu și mai rapid de pronunțat decât Julian Fierăstrău. „Julian” era deja mâncat de băiețașu’ ce dădea battle cu Aforic și l-am lăsat singur „J”, iar „Saw” a apărut în numele meu deoarece am primit un fierăstrău cadou de majorat. de la un tovaras Mihu. Pace acolo.

Andu: Dacă tot am adus în discuție undergroundul, povestește-ne puțin despre subteranul Constanței. Ce părere ai tu despre ceea ce se întâmplă ”sub diguri”?

J Saw: În Constangeles e mișcare bună, atât vă zic. Am văzut băieți buni atât pe scris cât și la rime pe loc doar că e greu să le faci pe amândouă. Am zis greu, nu imposibil!

Andu: De ce ai ales ”să mergi pe cel mai noroios drum” și nu ai ales o cale mult mai ușoară în a te face auzit?

J Saw: Nu caut calea cea mai ușoară, sunt deschis la provocări în ce ține de bituri, rime, versificație și jocuri de cuvinte. Mă împing îmspre cele mai grele drumuri ca să pot trage foloase pe măsura greutății.

Andu: Știm că ai cântat în deschiderea unor concerte susținute de artiști importanți precum Flou Rege, Dragonu și El Nino. Ce au însemnat pentru tine aceste lucruri?

J Saw: Exercițiu. Antrenament. Aveam o mică idolatrie față de acești artiști but fuck dat, pot să o fac și eu la fel de bine. No doubt!

Andu: Recrutarea în Paranoia13 reprezintă un pas mare pentru orice artist. Spune-ne te rog ce reprezintă această reușită pentru tine și dacă ai reușit să te acomodezi cu ”noua ta familie”.

J Saw: Tz dai sama că-i o reușită. Mă cunosc cu oamenii de ceva timp, dinainte să intru în casă, de pe la cyphere și de când băgam pe la deschiderea concertelor. Mă făceam remarcat oarecum, ei observau și mă anturam cu ei. Discutam diferite și diverse.

Andu: Sunt sigur de faptul că toată lumea este curioasă să afle ceea ce urmează să se întâmple în viitor. Există deja anumite proiecte la care lucrezi alături de colegii tăi? Dacă da, ne poți dezvălui câteva informații legate de acestea?

J Saw: Am de scos niște bucăți pe moment, la liber, ca să vadă lumea de ce-s în stare. Unele cu clip, altele fără, dar sunt sigur că o să rupă indiferent de imprejurare. Mai am unele proiecte cu frații din partea bolnavă dar nu dezvălui încă mai nimic.

Andu: Majoritatea te cunosc drept MC, însă o parte dintre noi știm că te ocupi și de producția muzicală. Ce anume te-a determinat să-ți încerci talentul de producător?

J Saw: Curiozitatea… să moara Franța de nu. Am văzut în timp că se prinde de mine, am prins o fascinație de tobele alea zdravene a lu Easy Mo Bee și Lord Finesse și asta m-a împins să îo creez și varianta lui J Saw de producător. Spre exemplu, Freestyle la sto a lu’ Funk e produsă de mine. Pace acolo!

Andu: Pe lângă statutul de MC, ai de gând să te remarci și ca producător în Paranoia?

J Saw: Da , cu siguranță. Am trimis la oameni deja bituri, probabil că în timp o să se acomodeze cu ele și o să scuipe pură lavă sau să-și verse inimile de gheață pe hârtie, În cazul lu’ Samurai. Pace acolo!

Andu: Să discutăm puțin și despre activitatea ta individuală. Lucrezi la un proiect anume pentru sfârșitul acestui an, în afara celor din Paranoia?

J Saw: Activitatea mea individuală e să ajut cum pot și să duc la un alt nivel muzica asta. Are talente dar încă nedescoperite. Se târăsc încă prin nisip și pietriș dar se dezvoltă bine.

Andu: Există anumiți artiști alături de care dorești să colaborezi în viitor?

J Saw: Da. Cu Nine. Să facem o altă versiune la ”Redrum” dar pe același bit.

Andu: Dacă la începutul interviului te-am întrebat ce părere ai despre undergroundul din Constanța, acum doresc să te întreb: Ce părere ai despre întreaga mișcare hip hop din România?

J Saw: E într-un proces de formare constant, depinde de generația asta care vine ce formă prinde. Dacă nu se dau la cur și nu le fuge oq după ban mai repede decât cum îi fug ochii unui umflat după un bigmac, o să fie totul în regulă.

Andu: În final, există un anumit lucru pe care întrebările mele l-au omis și dorești să îl transmiți cititorilor BlackSheepSound?

J Saw: Da. Grijă mare la varice.

Andu: Ei bine J Saw, țin să îți mulțumesc pentru timpul acordat și să îți urez succes în continuare! Numai bine!

J Saw: Mersi și eu. Vă salut, numai bine!

Dacă sunteți interesați de activitatea lui J Saw, îl puteți urmări pe:

Pagina sa oficială de Facebook
Contul său de Youtube
Contul său de SoundCloud

Foto: ALens
Edit: Robert Drăgoiu