Jazz 8

După o mică pauză, pornim din nou în drum spre cât mai multe interviuri pe BlackSheepSound, pentru a afla noutăţi despre artiştii voştri preferaţi, iar astăzi vă prezentăm un interviu cu JaZZ 8, membru The Bridge Committe, care tocmai a câştigat concursul „Slam Poetry Bucharest„, fiind reprezentantul ţării noastre la Paris. Facem parte si din crew-ul SickSound, care s-au impus de o vreme în hip hop-ul românesc, realizând chiar si cyphere, ceea ce nu a fost chiar o noutate pentru toţi ascultătorii acestui gen. Pe lângă muzica, Jazz 8 pe numele său real Cosmin Dominte, este şi un actor care a colaborat în trecut şi cu Media Pro Pictures, dar şi diferinte teatre importante din România. Mai multe detalii despre viitorul album SickSound, planul concertelor pe anul acesta, dar şi despre un album solo, în interviul acordat site-ului nostru, BlackSheepSound.

masacrejay: Salut Jazz, poate mulţi nu te cunosc atât de bine şi trebuie să menţionez faptul că pe lângă muzică, tu eşti unul dintre cei mai importanţi actori de la Media Pro Pictures, aşadar povesteşte-ne puţin despre cariera ta?

JaZZ 8: Ooooo! :)) Salut! Nu sunt cel mai important actor din Media Pro Pictures. Am colaborat cândva şi cu ei, dar e mult spus „cel mai important actor”. Cariera mea pe partea de actorie se întinde pe durata a 6 ani (6 ani de când am decis să mă iau în serios şi să îmi urmez pasiunea), deci sunt un „bebel în faşă” în comparaţie cu marii maeştri care au câteva decenii de experienţă în spate. Cariera mea include filme internaţionale, filme naţionale, seriale şi teatru. Pe lângă astea se mai adaugă „ciubucurile” din breasla actoriei şi anume: reclame, campanii, panouri publicitare, etc. Nu am să încep să enumar ce şi unde am jucat pentru că nu aş putea sa ma rezum la ceva scurt şi sunt sigur că nu putem să ne lungim aşa de mult în acest interviu. :)) Tot ce pot să spun e că persoanele care doresc să afle mai în detaliu ce am făcut pe partea de actorie îmi pot băga numele pe Google „Cosmin Dominte” şi acolo vor găsi informaţii, poze, interviuri, CV-uri, etc.
masacrejay: În prezent, în ce fel de proiecte eşti implicat din punctul acesta de vedere, al actoriei? Şi până la urmă, de ce ai ales actorie şi muzică?

 JaZZ 8: În prezent joc în piesa de teatru „Omul Pernă” de Martin McDonagh, la care vă aştept cu drag cel puţin o dată pe săptămână, iar ultimul film la care am lucrat este „Closer to the moon” în regia domnului Nae Caranfil. În afară de plan muzical şi plan actoricesc a apărut unul care oarecum le întrepătrunde pe amandouă şi anume „Slam Poetry” poezia urbană. Am câştigat concursul naţional şi acum voi reprezenta România la campionatul mondial care va avea loc în Paris, în luna iunie şi sunt destul de ocupat şi cu asta. Cât despre alegerea actoriei şi a muzicii nu ştiu dacă eu le-am ales sau ele pe mine. Cert este că asta fac acum şi iubesc faptul că pot face exact ceea simt şi ce „iese din mine”, deşi nu e uşor în Romania să traieşti din asa ceva. Ştiu sigur că asta trebuie să fac. Am fost de la muncitor pe santier la barman şi TREZORIER/CASIER TEZAUR şi aveam pe mână tezaurul a patru judeţe, făceam fluxul monetar în fiecare noapte, trimiteam pensiile bătrânilor, banii ceruţi de bănci pentru ziua următoare, etc. şi tot nu mă simţeam bine:)). Acum mă simt bine, deci probabil asta îmi e menirea.

masacrejay: Ţin să te felicit pentru câştigarea concursului „Slam Poetry Bucharest„, dar spune-mi cum ai decis să participi la acest eveniment? Şi ce s-a schimbat în sinea ta după aceea?

JaZZ 8: Mulţumesc frumos! Am decis pe loc. Am fost invitat şi mi-a surâs ideea pentru că iubesc poezia (evident) şi pentru că mi-am spus că e o oportunitate perfectă să relaţionez cu un altfel de public, să le pot face cunoştinţă cu lumea hip hop-ului din care vin eu şi totodată să văd ce trezeşte ceva scris de mine în nişte oameni care nu ascultă hip-hop. Nu ştiu dacă a schimbat ceva fundamental în sinea mea câştigarea concursului. Ştiu doar că mi-am confirmat că pot rezona cu oameni de pretutindeni şi că nu a fost o pierdere de timp să scriu poezii şi proză din copilărie. Poate mi-am dat seama că în hip-hop la  noi lumea e încrâncenată tare şi nu se mai bucura de diversitate şi experienţe inedite. Publicul de hip hop ne ia ca şi cum li se cuvine tot ce facem, ba chiar sunt şi răutăcioşi şi fără bun simţ când se apucă ei să îi spună lui X sau Y cum ar fi trebuit să facă nu ştiu ce. Acei oameni, când am urcat pe scenă au fost curioşi, şi-au deschis urechile şi sufletul şi au ascultat înainte să decidă pentru ei dacă le plac sau nu, dacă mă înteleg sau nu… Au vrut o experienţă, au vrut să fie încântaţi. S-au lăsat în voia cuvintelor şi au prins energia mea, nu au venit sa fumeze un cui, să bea o bere, să se combine cu una şi să aclame sau să huiduiască un nume cunoscut cum se face deja ciclic la noi la lansări sau concerte.

masacrejay: Trecem la muzica, unde SickSound pregăteşte un album care se va numi „Atenţie, se închid uşile!”, fiind deja lansate două piese de pe acest material. Când va fi lansat albumul şi cum ai caracteriza acest material în câteva rânduri? De ce am cumpăra acest album?

JaZZ 8: Da o să lansăm primul album de CREW. De ce să cumpăraţi albumul? Heheee… Păi presupunând că se mai cumpără albume: pentru că e tare! Pentru că eu cred că v-ar plăcea să ne cunoaşteţi şi mai bine :)). Pentru că e altceva, e sound-ul nostru, vibe-ul nostru. Fiecare piesă de pe el poate fi aleasă ca single lejer. Nu avem nimic pus acolo „doar să..” cei ce ne ştiu şi ne-au prins deja gustul, ştiu despre ce vorbesc eu acum. Concertul de lansare va fi undeva în luna mai din câte ştiu, probabil pe 9 mai dacă nu mă înşel, iar dacă mă înşel vă mai anunţăm noi! :)) Până atunci însă, site-ul nostru ar trebui să fie funcţional şi albumul pus la download pentru cei ce vor să ne asculte şi pus la vânzare şi pentru cei ce vor piesele la calitate mai bună si vor să ne susţină.

jazz 8

(foto credit Larisa de la Tandem Foto)

masacrejay: Când va fi lansat acest material şi unde va avea loc lansarea? În care oraşe consideri că ar trebui lansat acest album?

JaZZ 8: Păi cum am spus mai sus, din ce ştiu eu acum (şi sper sa nu îmi dea în cap colegii dacă greşesc cu ceva) se va lansa pe 9 mai, în Bucureşti, la Kulturhaus! Nu ştiu despre alte oraşe pentru că avem cereri din mai multe cum ar fi Bacău, Timişoara, Iaşi, Galaţi şi mai sunt, dar uit eu acum numele însa nu ştim un fan-base real şi trebuie să mai cercetăm ca să ştim dacă chiar avem de ce să mergem şi în alte oraşe. Fan-base-ul nostru e în creştere continuă. Deocamdată ne ajută Facebook-ul, Youtube-ul şi cele două clipuri pe care le avem pe TV, dar nu ştim cifre reale în afară de cea de pe pagina oficiala de Facebook, deci nu ştim cum stă treaba cu concertele prin ţară la ora asta.

masacrejay: Cum s-a ajuns la proiectul SickSound şi ce ar trebui să îndeplinească un artist pentru a intra în acest crew?

JaZZ 8: S-a ajuns printr-o serie de accidente frumoase. O să aflaţi mai multe în scurt timp pentru că vom urca pe contul nostru oficial de Youtube un înterviu/documentar care are ca menire să ajungă la cei ce chiar doresc să ne cunoască şi să ne înteleagă mai bine. Materialul este realizat cu o jurnalistă hip-hop foarte dragă nouă şi sunt sigur că şi vouă! :)) Cât despre criterii, nu ne-am pus niciodata problema cu cerinţe pentru alţi artişti care ar vrea să intre în crew-ul nostru. Nici nu cred că exista aşa ceva! Chiar nu ştiu ce să spun legat de asta :)).

masacrejay: Care sunt oamenii ce stau în „spatele vostru”? Atât pe partea de producţie, cât şi alţi colaboratori? Cum alegeţi aceşti colaboratori?

JaZZ 8: În „spatele nostru” în principal stau Havana şi Qishta Ceinaru (Ceinaru Beats). Havana este producătorul „pur sânge”, ca să zic aşa al crew-ului, iar Qishta după cum ştiţi este şi MC. Pe lângă ei mai colaboram cu oamenii pe care îi simţim şi ne simt. Nu îi alegem cu stricteţe. Pur şi simplu se întâmplă de la sine. De exemplu acum câteva luni a fost un ping pong de energii care a dus la nişte colaborări mişto. Una ar fi cu Argatu, omul din brigada Subcarpată. Zic ping-pong pentru că a fost interesant drumul şi anume Havana a produs piesa Subcarpaţi, care este în colaborare cu Afo, numită „Sari”, după care Afo i-a mai cerut niste beat-uri, Chimie a auzit unul care i-a plăcut mult şi hop s-a născut piesa „Omul modern”. Cumva Argatu în perioada aia lucra la „Culese din cartier”, a dat şi de noi i-a plăcut lui mult show-ul online de cyphere pe care îl avem şi poc…am colaborat. O să vedeţi mai încolo ce a ieşit! Nu mai divulg nimic altceva! :))

masacrejay: Pe viitor, vom putea asculta un album semnat Jazz8? Ce ar cuprinde acest album şi cum l-ai vedea finalizat? Ce teme ai cuprinde în el?

JaZZ 8: Da. Cu siguranţă se va asculta un album solo JaZZ 8 pe viitor. Va ieşi după albumul SickSound Crew. În curând o să lansez un prim single de pe el, single care va beneficia şi de un videoclip tare. Temele sunt variate. El are ca nume provizoriu în momentul de faţă „Various Vibes„. Poate îl voi schimba, poate voi avea o epifanie de ultimă secundă şi o să-i schimb direcţia sau o să îl întregesc altfel. Deocamdată ştiu că trece prin stări şi vibe-uri variate. Sunt bucăţele din viaţa mea, din percepţia mea, din trăirile mele. E divers şi nu are un sound liniar. Raza lui cuprinde o arie de la underground la radio friendly, spun asta doar ca să îşi imagineze omul cam ce înseamnă, pentru că eu nu cred în chestiile astea cu underground şi comercial. La noi treaba asta este o eroare dusă la superlativ. Aştia erau termeni  folosiţi de casele de discuri pe vremuri ca să ştie şi ei ce public au artiştii ăia şi ce deschidere ar avea în vânzări, nicidecum să caracterizeze stiluri muzicale. Dacă am lua-o după cum se foloseau corect termenii ăştia ar fi aşa : Specii sunt comerciali pentru că au un public vast, au peste un milion de oameni care le-au văzut cel puţin un clip, deci au deschidere mare. INNA dacă cântă exact ce cântă acum, dar dacă ar avea un public restrâns de 10 sau 20 de mii de oameni, era underground cu acte în regulă, indiferent că ea are sound-ul pe care-l are şi băieţii de la Specii.

masacrejay: Ca un mesaj de încheiere pentru vizitatorii BlackSheepSound, cum ar trebui să susţină ei muzica?

JaZZ 8: Cum simt ei! Nu mai ştiu ce să zic la întrebari de astea pentru că na… totul e subiectiv. Degeaba spun eu cum ar trebui pentru că sincer din punctul meu de vedere…nici măcar nu „AR TREBUI”. Singurul lucru care „AR TREBUI” e că AR TREBUI să le vină de la sine să susţină şi să respecte artiştii pe care susţin ei că îi iubesc şi că îi ascultă zi de zi. CUM-ul e degeaba dat de cineva pentru că nu are relevanţă forma dacă nu există fondul.

foto credit: Larisa de la Tandem Foto