Interviu - NCTK

 Textul lui e tehnică, nu știai? Dacă nu, oricum ai aflat în momentul în care i-ai ascultat măcar o piesă. Cu toate acestea, ne-am gândit că ar fi bine să îl cunoaștem și noi pe NCTK, mai mult decât am avut ocazia să o facem prin intermediul filmărilor de pe internet sau voi în cadrul evenimentelor unde a fost prezent. Așadar, am avut plăcerea să discutăm despre începuturile sale în hip hop, despre talentul său de MC și producător și despre planurile de viitor. Fără alte detalii, vă urez lectură plăcută!

Andu: Salut, NCTK! În primul rând, țin să îți mulțumesc fiindcă ai acceptat acest interviu. În al doilea rând, doresc să începem prin a îți adresa câteva întrebări legate de începuturile tale în hip hop, având în vedere faptul că acesta este primul interviu pe care îl acorzi site-ului nostru: Așadar, cum ai descoperit hip hop-ul și ce anume te-a atras în cultura acestuia?

NCTK: Chiar dacă suna kitchios, ascultam muzica asta de mic, dar pe atunci nu era în prim plan. După ce m-am mutat în Franța și am început să învăț limba și sa înteleg textele unora, mi-am dat seama ce înseamnă cu adevărat muzica hip-hop.

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost jocurile numeroase de cuvinte, pe care nu le găsești neapărat în România, și asta din cauza limbii. Limba franceză e mult mai bogată…implicit e mai ușor să te joci cu cuvintele.

Andu: Ne poți spune care este povestea din spatele numelui tău de scenă?

NCTK: Nu critica! NuCri TiKa—>NCTK. Am ales numele ăsta pentru că cele mai multe curve nu-s femei. Oamenii comentează, își dau cu părerea, îți dau „sfaturi”, deși habar n-au cu ce se mănâncă ceea ce fac eu. E simplu, poți să recunoști criticul prost când începe să discute rapper-ul și nu rap-ul. Dacă nu știi, mai bine Nucri Tika.

Andu: Cum anume ți-ai descoperit talentul de scriitor? Dar cel de producător?

NCTK: Făceam muzică cu un prieten, aici în Franța, cântam la chitară, bass, tobe, muzicuță, ukulele…și prostindu-ne, ne-am pus să scriem versuri de rap, pe muzica ce-o făceam la vremea aia. Cât despre beatmaking…nu știu dacă e neapărat un talent, e mai mult o tehnică pe care fiecare și-o formează și dacă e vorba de sampling: gusturile muzicale sunt cele mai importante și ele fac diferența, zic.

Andu: Mai ți minte în ce circumstanțe ai produs primul tău instrumental? Ce părere ai despre el în prezent?

NCTK: Primul beat l-am construit în Logic9, al doilea la fel…După ce am realizat cum sună, mi-am cumpărat mpc-ul. Beat-ul sună varză….e pe SoundCloud, undeva, dar pe privat, ha! Ca să nu se înțeleagă greșit: nu Logic-ul a fost de vină, ci eu.

Andu: Cum te simți când stai în spatele producției? Te poți considera ca având un rol important în creerea unei piese?

NCTK: Încă n-am produs un instrumental cu intenția de a face o piesă din el pe urmă, nici pentru mine, nici pentru alții. Când fac bituri, tai tot ce-mi iese-n cale, obișnuiesc să creez multe „machete” într-un timp scurt, iar la sfârșit rămân la suprafață doar cele ce sunau bine.

Andu: Ne poți spune care este soft-ul tău preferat prin care dai naștere altor instrumentale? Dacă da, spune-ne și de ce îl preferi pe acesta și nu pe altul.

NCTK: Nu folosesc nici un soft, lucrez strict pe mpc, după care folosesc ProTools pentru aranjat și mixat. Am incercat Logic, Ableton, Cubase, pe care le cunosc și le-am învățat la școală chiar, dar nu m-a prins nici unul. Stilul meu de sampling se îmbină perfect cu workflow-ul pe care mi-l oferă mpc-ul, iar pentru mine nu există o variantă mai bună, mai rapidă sau mai practică.

Andu: Din ce motiv ai ales să pleci în Franța? Are legătură cu oportunitățile muzicale pe care ți le putea oferi străinătatea?

NCTK: Nu am ALES să plec, iți dai seama….nu are legatură cu muzica, deci nici cu interviul. Știm cu toții de ce pleacă oamenii din Romania. Tot ce pot să spun e că m-aș întoarce cu prima oportunitate.

Andu: Pe data de 9 mai a acestui an ai participat la prima ediție a evenimentului cunoscut sub numele de Battle On Arena, unde ai obținut titlul de vice-campion al beat-maker-ilor. Ce a reprezentat această experiență pentru tine?

NCTK: A fost prima mea experiență pe scenă. Am avut emoții MARI, evident, dar trebuia să o fac la un moment dat. Battle-ul mi s-a părut o ocazie bună pentru a face pasul ăsta.

Andu: Crezi că participarea în cadrul evenimentului respectiv a avut o anume influență asupra ta? Dacă da, care este aceasta?

NCTK: M-a motivat foarte mult, asta-i clar. La-nceput credeam că n-am să mă calific, dup’aia mi-am dat seama că am fost la un pas de a câștiga competiția, iar la final mi-am dat seama că pâmă la urmă e doar un concurs. Datorită evenimentului am făcut, în sfârșit, cunoștință cu scena, și am învățat să am mai multă încredere în ceea ce fac.

Andu: La sfârșitul aceleași luni, ai urcat pe Youtube o filmare în care ne prezinți primul instrumental al primei runde din cadrul Battle On Arena. Ai de gând să urci pe internet fiecare beat pe care l-ai prezentat în seara respectivă?

NCTK: Nu, nu am să fac asta. Unul a fost suficient, pentru că nu-mi place ideea de a avea ceva ce-mi aparține pe canalul altcuiva. De ce? Pentru că-mi schimb des părerea despre orice muncă precedentă. Eu obișnuiesc să uploadez, să pun pe privat, să republic, să șterg…Ăsta sunt eu.

Andu: Pe lângă instrumentalele pe care le-ai postat pe internet, tu ai reușit să te faci remarcat și datorită freestyle-urilor de pe Youtube. Urmează să mai lansezi alte freestyle-uri pe parcursul acestui an?

NCTK: Nu știu, nu fac planuri de genul. Freestyle-urile le fac când îmi vine, cum îmi vine, după care le urc instant pe internet.

Andu: În urmă cu puțin timp, ai lansat pe internet un material de instrumentale care poartă numele de „24H”. Totuși, acesta este disponibil pentru a fi descărcat gratuit, cumpărarea sa reprezentând doar o opțiune pe care o are ascultătorul, în cazul în care dorește să te susțină. De ce anume ai ales această opțiune și nu ai pus un preț pentru el?

NCTK: Din respect pentru ascultători. Nu pot să-i oblig să-mi cumpere muzica, pentru că trăim în era internetului, informațiile circulă și tre’ să circule cât mai liber. Și oricum…dacă nu ofeream download gratuit, l-ar fi oferit altcineva la scurt timp după. Știam că lumea nu va cumpăra albumul, mai ales în format digital, pentru că lumea nu e obișnuită să facă asta la noi…și să fim serioși, sunt sigur că nici jumătate din ascultători n-au cont bancar, card, paypal sau chiar bani în cont…îi înțeleg.

Andu: Ce părere ai despre modul în care acest album a fost primit de către ascultătorii de hip hop românesc?

NCTK: A fost primit…destul de bine, deși sunt sigur că mulți n-au înțeles ce am vrut să fac pe acest album. Albumul a fost un experiment, reușit.

Andu: Există șansa ca „24H” să apară și în format fizic, pentru colecționari?

NCTK: Nah…nu merită să fie materializat. E un album făcut în 24 de ore pân’ la urmă. Chiar dacă uneori mă grăbesc cu piesele/biturile, sunt totuși destul de perfecționist și mi-e frică să investesc în niște instrumentale pe care poate mâine le-aș vrea rase de pe fața pământului.

Andu: Ce anume ne pregătești pentru viitor? Ne poți dezvălui câteva informații legate de proiectele la care lucrezi în prezent?

NCTK: Am tendința să încep multe proiecte,dar la final puține se concretizează. Totuși, peste câteva săptămâni urmează să scot o piesă alături de Cumicu, pe un beat de-al meu, după care, în viitorul apropiat, va apărea un album întreg, în colaborare cu fratele meu Phunk B, produs de mine.

Andu: În prezent, o parte din ascultătorii de hip hop din țara noastră te consideră ca fiind unul dintre cei mai buni producători români. Ce părere ai despre acest lucru? Tu consideri că deți această poziție?

NCTK: Eu consider că sunt chiar cel mai bun producător. Naaahh, glumesc. În ochii mei nu dețin această poziție. Sunt foarte sever cu mine când e vorba de muzica pe care o fac și tind să mă împing să cred că munca pe care o fac e proastă, doar ca să ma motivez să fac mai mult și mai bine.

Andu: De unde ți-a venit ideea să organizezi mai multe concursuri pentru MC și de ce anume ai ales să faci asta? De asemenea, vor mai urma și alte ediții?

NCTK: Ideea n-a fost a mea, mai multă lume făcea asta la un momet dat, la unele am participat chiar și eu. Concursurile astea-s făcute să ajute „tinerii” emcee să se facă auziți…Eu n-am reușit să mă fac auzit datorită lor, dar am zis că încerc totuși să-i ajut pe alții să facă asta, și-n același timp mă promovez și pe mine, și-n modu’ ăsta toată lumea are de câștigat și toată lumea e fericită.

Andu: Ce părere ai despre mișcarea hip hop din România? Ai clasa partea de beat-make-ing de la noi din țară ca fiind la nivel înalt?

NCTK: Mmmm, n-aș vrea să fac publică părerea mea personală despre asta, e o întrebare prea subiectivă. Cât despre partea de beatmaking…avem unii foarte buni și foarte talentați, cert.

Andu: Dacă ai putea schimba ceva la publicul românesc de hip hop, care anume ar fi acest lucru?

NCTK: Gusturile.

Andu: În cazul în care întrebările mele precedente nu au atins un anume subiect pe care dorești să îl comunici persoanelor care citesc acest interviu, atunci te rog să o faci.

NCTK: Ascultați MUZICĂ. Nu vă închideți și nu vă limitați la UN singur gen de muzică. În felul ăsta vă cultivați urechea și vă creați niște gusturi propri vouă.

Andu: În final, țin să îți mulțumesc încă o dată pentru timpul acordat și să îți urez mult succes în ceea ce îți dorești să realizezi!