Omu Gnom

În acest interviu avem plăcerea să discutăm cu Omu Gnom, membru al grupului Ateliere de Creaţie. Cu multă răbdare, artistul ne-a relatat începuturile şi planurile sale în hip hop-ul românesc. Nu dăm mai multe informaţii, vă lăsăm să le aflaţi singuri din următorul interviu:

Andu: Pace Gnom şi bine te-am găsit! În primul rând, doresc să-ţi mulţumesc pentru timpul acordat interviului, iar în al doilea rând te invit să răspunzi la câteva întrebări despre viaţa şi cariera ta muzicală în hip hop-ul românesc.

Gnom: Salut! În primul rând, mulţumesc pentru invitaţie. Îţi voi răspunde cu plăcere la toate întrebările, aşa că hai să le luăm pe rând.

Andu: Ca orice alt artist, ai avut o atragere faţă de muzică. De ce ai ales stilul hip-hop şi mai exact ce te-a atras la acesta?

Gnom: Practic am început să fac asta de când eram mic. M-a atras ceva la cultura asta, de la atitudine, la felul în care te poţi juca cu flow-ul şi cuvintele. Plus că am început să fac şi beat-uri de pe vremea când nu aveam calculator. Făceam loop-uri de pe casetă şi apoi puneam sample de pe altă casetă şi le play-am în acelaşi timp de pe combină, în timp ce le înregistram cu un casetofon vechi. E o povete lungă şi amuzantă dar cu morala că dacă îţi place un lucru, găseşti modalităţi să o faci cu mijloacele de care dispui.

Andu:  Ştim că în trecut ai făcut parte din trupa RapArta, alături de Fratele Costel. De ce a luat sfârşit proiectul cu trupa şi de ce aţi ales să faceţi parte din grupul Ateliere de Creaţie?

Gnom: Treaba e simplă. Proiectul nu a luat sfârşit, doar că nu am ajuns să ne mai sincronizăm să facem asta împreună. Am fost ocupaţi cu albumele solo, amândoi am făcut câte 2 şi apoi ne-am apucat de Ateliere. Povestea cu Ateliere de Creaţie, datează de vre-o 7 ani, de când ne-am gândit să ne facem o brigadă sub acest nume. Astfel i-am întâlnit pe băieţii de la Cast (Celălalt şi Heas) şi l-am cooptat şi pe DJ Pilu de curând. Am făcut un album foarte bun care este liber la download. Băgaţi o căutare: Ateliere de Creaţie -”Program de lucru”.

Andu:  Ca membru al grupului Ateliere de Creaţie, ne poţi spune care sunt avantajele şi dezavantajele unui asemenea grup?

Gnom: Avantajele sunt nenumărate. Am scos un album tare, e o atmosferă plăcută, ne înţelegem şi e foarte bine să ai cu cine să vorbeşti despre rap. Dezavantaje nu prea sunt, poate doar ca fiind un grup, uneori ideile mai variază şi durează mai mult până ne găsim pe acelaşi drum, dar şi ăsta este un avantaj, pentru că atunci când ne pornim, suntem cam încăpăţânaţi şi nu ne oprim până nu facem ce avem de făcut.

Andu:  În ultimii ani, ai colaborat cu Norzeatic, Deceneu, Kazi Ploae şi Bean MC. Cum te-au influenţat aceste colaborări şi ce reprezintă pentru tine aceşti artişti? De asemenea, cum priveşti revenirea lor pe scenă sau revenirea sub altă formă?

Gnom: Sunt artişti pe care îi respect şi ale căror creaţii muzicale sunt fan şi sunt oameni cu care mă înţeleg foarte bine. Pe Norzeatic şi pe Deceneu îi ascultam de când eram mic şi este un privilegiu pentru mine să pot urca pe aceeaşi scenă cu ei şi mai ales să stau la o bere şi o discuţie. Sunt recunoscător pentru asta, pentru că ei sunt o bază a rap-ului românesc, o bază care trebuie digerată şi învăţată pentru a evolua liric. Cu Kazi mă ştiu de mulţi ani şi mă bucur că a revenit pentru că este un artist care are ceva de spus. La fel şi cu Bean. mă ştiu de ani buni şi sper să colaborăm cât mai curând.

Andu: Pentru lansarea precedentului material, ai ales o abordare nouă: Ai realizat un dublu album format din unul cu instrumentale şi piese solo ”Ai grijă să n-ai griji”, iar altul format doar din colaborări ”Nu uita să nu uiţi”. De ce ai ales această variantă şi ce beneficii are ea?

Gnom: Am mai spus povestea asta, dar e faină şi merită spusă din nou. Treaba a stat în felul următor: Eu îmi făcusem albumul fără nici un feat (Ai grijă să n-ai griji) şi l-am scos pe 15 mai, la download gratuit. După aceea, am vorbit şi mi-am pus lansarea la începutul lui iulie, unde trebuiau să fie şi cd-uri la vânzare pentru cei ce voiau să i-a albumul în original. Apoi m-am gândit că ar fi o surpriză plăcută pentru cei care o să îl cumpere să primească un bonus, încă un album, dar cu feat-uri. Aşa am ajuns să vorbesc cu unii dintre Emcee care îmi plac foarte mult de la noi şi aşa am ajuns să fac ”Nu uita să nu uiţi”. Ideea a fost simplă: Un pachet cu două albume pentru cei ce au vrut ”Ai grijă să n-ai griji”, în original. Ţin cu această ocazie să le mulţumesc tuturor pentru suportul acordat şi să stea geană că o să apară cât de curând încă un album solo Omu Gnom.

Andu: Dacă tot am discutat despre reveniri, pe cine ai dori să revezi intrând pe scenă şi dacă crezi că este posibil acest lucru?

Gnom: Sper să facă Deceneu un album la un moment dat. Sunt sigur că va fi de referinţă pentru noi şi pentru generaţiile viitoare. Eu am un respect foarte mare pentru el şi ştiu că atunci când se va putea, se va şi înfăptui materialul.

Andu: Ştim că ai fost maestrul din umbră al ”tânărului” MC Krem, în evoluţia lui. Acum eşti în măsură să ne spui dacă consideri benefică apariţia în mass-media a unui MC?

Gnom: Dragi prieteni, Krem în primul rând este un actor. Şi e un actor foarte bun. El a terminat U.N.A.T.C care este cam cea mai mare instituţie de acest gen, de la noi. Automat, el e obişnuit să fie în prim plan şi îi place şi se descurcă din mai toate punctele de vedere. Krem e şi un emcee bun şi a reuşit să îmbine artele şi să nu iasă o ciorbă de tocană. Îşi face treaba bine şi e printre puţinii care cam aşa erau dintotdeauna şi nu se strică la ciolan. Nu îmi permit să spun că am fost maestrul din umbră, pentru că sună dubios, eu doar i-am zis ce credeam eu de cuviinţă la momentele respective. Plus că i-am explicat cum văd eu treaba şi i-am dat sfaturile necesare la momentele necesare. Îmi este drag şi sper să ii îasă combinaţia cu Show a la Krem. Plus că tot vorbim despre el, Krem are abilitatea de a fi un freestyler excelent şi ăsta este un atu demn de luat în seamă.

Andu: Inevitabil ajungem şi la întrebările legate de planurile muzicale pe viitor. Ce urmează după albumul ”Program de lucru”, realizat împreună cu cei de la Ateliere? Ai în plan colaborări cu alţi artişti sau realizarea unui alt album, ori adoptarea unei alte strategi precum lansarea de videoclipuri pentru fiecare piesă?

Gnom: Urmează în primul rând, un show cu trupa de instrumentişti pe 20 septembrie, în club Fabrica, din Bucureşti. Repet de ceva timp cu nişte băieţi cărora le place ce fac eu şi o să interpretăm şi o să reorchestrăm piese de pe ”Ai grijă să n-ai griji/Nu uita să nu uiţi”. O să fie un concert cu instrumente live şi dacă e cineva prin Bucureşti în perioada aia, îl invit cu cel mai mare drag. Urmează albumul solo, am început să lucrez la el şi sper să îl termin cât mai curând. Nu ştiu exact ce feat-uri sau alte detalii, ştiu unde vreau să-l duc ca şi idee şi îmi place mult. O să fie exact ce trebuie. Nu e vorba de strategie ce am făcut eu la albumele precedente, ci aşa am simţit să fac, aici vom vedea. Ce ştiu sigur ca şi veste e că o să facem un clip la o piesă de pe albumul cu Ateliere şi o să îi dăm drumul într-o lună, maxim două.

Andu: Dacă tot am adus în discuţie viitorul, când vom avea iar posibilitatea să te revedem în concertele de tipul ”Freestyle până nu mai pot”? Şi de ce ai luat această pauză în organizarea lor?

Gnom: Mă bucur tare mult că ai întrebat asta. Credeam că a uitat lumea că acum trei ani am făcut primul show de freestyle de la noi. Au fost două ediţii oficiale şi una neoficială (care a fost lansarea albumelor unde a fost un show ad-hoc) şi clar o să mai fac câteva, poate chiar anul acesta pe la sfârşit. Eu vreau să fac un show de free şi cu trupa, să fie un jam maxim şi la instrumente. Practic aşa am ajuns să mă cunosc cu instrumentiştii. Treaba e că nu am luat o pauză dar m-am apucat iar de muncă şi un an jumate am fost mai restricţionat în joacă şi creaţie. Acum sunt în construcţia de albume şi sper să ajung şi prin ţară cu seria de concerte live cu trupa. Nu uitaţi, dacă sunteţi pe zonă pe 20 septembrie, vă aştet în Fabrica.

Andu: Acum, în final, doresc să te întreb dacă există vreun lucru pe care întrebările de mai sus nu au reuşit să-l sublinieze şi doreşti să-l spui?

Gnom: Vă mulţumesc că aţi citit părerile mele şi să ne găsim cu bine. Aveţi grijă de voi! Dau cu pace!

Andu: Pace şi ţie Gnom, numai bine!

*Artwork: Răzvan Petrescu