Interviu - Gnom - Artwork

 De această dată am ales să discut cu un artist a cărui muzică o ascult încă de când eram copil, un artist care a lansat un nou album pe parcursul acestui an și care a influențat spre bine o mare parte din asculătorii săi. Este vorba despre Omu Gnom, alături de care am mai purtat o discuție în cadrul interviului cu băieții de la Ateliere de creație și în urmă cu un an. Fără alte detalii, vă invit să aflați ceea ce am discutat alături de acest artist, legat atât de cariera sa în hip hop cât și de ceea ce se întâmplă în România!

Andu: Salutare, Gnom! Pentru început, țin să îți mulțumesc fiindcă ai acceptat să iei parte la acest interviu. Mă bucur că ne putem „citi” din nou, așa cum am făcut-o în luna martie a acestui an, în cadrul interviului cu Ateliere de Creație. Totuși, de această dată o să discutăm despre cel mai recent material al tău și anume „!?„, motiv pentru care țin ca prima întrebare să fie aceasta: De ce anume ai ales să îl numești în acest fel și ce reprezintă cu exactitate titlul albumului?

Omu Gnom: Salutare frate, și pentru început țin să dau cu pace tuturor celor care citesc acest interviu și susțin ce fac eu.

Într-un fel mă bucură întrebarea pentru că majoritatea întreabă cum se numește albumul, crezând că acest titlu e un fel de „preview” sau ceva de genul. Ideea asta de titlu de album o am de ceva ani buni, de pe vremea când eu mă miram înainte să întreb despre ce este vorba. Apoi, în timp, după ce am scos cele 2 albume sociale, („Atenție la neatenție (Partea I)” și „Atenție la neatenție II”) am simțit că este momentul să revin un pic la stilul clasic de pe „Ai grijă să n-ai griji” și albumul este o combinație perfectă între cele două direcții.

Titlul albumului reflectă albumul în totalitate, de la a te mira și a te întreba ce se întamplă în jur până a fi un pic retoric când este vorba despre rep-ul de la noi și nu numai. Plus că nu se poate pronunța normal și este destul de interesant să vezi cum îl pronunță lumea, ajungându-se la formula: albumul nou al lui Gnom.

Andu: Ca și pe cele două părți ale materialului intitulat „Atenție la neatenție”, în cadrul noului tău album am regăsit un artist mult mai matur. Așadar, ne poți spune cine sau ce anume a influențat această maturizare?

Omu Gnom: Îți imaginezi că pe măsură ce trece timpul și se acumulează experiența de viață, textele devin mai mature prin subiecte, abordare și compoziție. De asemenea, instrumentalele sunt mai așezate și totul devine un pic mai serios. Nu am o influență anume, tot ce se întâmplă în jur influențează creația unui artist de orice felși aici este la fel.

Andu: Mesajul pe care ai ales să îl transmiți în cele mai multe piese este unul de natură socială și politică, un mesaj pe care nu l-am mai regăsit atât de des în hip hop-ul românesc. Datorită acestui motiv, te întreb de ce ai ales să transmiți acest mesaj și nu te-ai axat pe un altul?

Omu Gnom: Bună și ciudată întrebarea ta. În primul rând, albumul ăsta este mai calm din acest punct de vedere (față de precedentele). Am încercat să nu fiu sută la sută axat pe teme sociale și să vorbesc un pic și despre sentimente, trăiri și gânduri care îmi tot dădeau târcoale de ceva timp. În al doilea rând, încerc să ajut prin ce fac, prin conștientizarea anumitor funcții ale sistemului, ale unor trăiri interioare și mai ales prin a încerca să aduc anumite soluții la anumite chestiuni majore.

Andu: Dacă tot vorbim despre mesaje, se pare că al tău a reușit să influențeze, în mod vizibil și pozitiv, o parte din tineretul care te ascultă. Consideri că ți-ai îndeplinit obiectivul și că vorbele tale au ajuns în urechile cui trebuie?

Omu Gnom: Sper să fi ajuns unde trebuie. Am observat că sunt ascultat și de puști de 16-17 ani, și de studenți de 22 de ani și de oameni maturi de 35 de ani. Asta este extraordinar și le mulțumesc tuturor celor care ascultă ce fac și care dau mai departe și altora. Chiar mă gândeam zilele trecute că peste ceva ani, copiii care ascultă acum o să își dea seama că au ascultat ceva foarte tare când erau mici.

Andu: Noul tău material numără 16 track-uri, unde tu ai fost principalul producător al instrumentalelor, urmat apoi de doar trei piese produse de către Benson, ILLusionist și BaLu’ Beatz. De ce anume ai ales să te rezumi la un număr atât de mic de producători?

Omu Gnom: Știi și tu că din 2007 incoa’, majoritatea pieselor pe care dau pe goarnă sunt produse de mine. Simt că mă reprezintă și îmi este și mai ușor să apelez la beatmaker-ul din mine când este nevoie, plus că fac beat-uri destul de tari și îmi place să dau pe ele. Totuși, uneori mă sparg anumite beat-uri de la alții și simt că trebuie să scriu sau se potrivește un text cu un beat și trebuie să-l dau. Așa a fost și cu cei trei producători care au ajutat la acest album. Dau cu pace pentru ei și pentru toți beatmaker-ii de la noi.

Andu: Având în vedere faptul că ești talentat și în producerea instrumentalelor, te-ai gândit vreodată să lansezi un material care să conțină doar beat-uri? Dacă da, ne poți da mai multe detalii legate de acesta?

Omu Gnom: Da, mă tot gândesc la asta de ceva vreme. Am și titlul pregătit și tot, însă nu știu exact când și cum, dar aș vrea să fac asta, să fie o poveste muzicală fără versuri care să te poarte prin diferite pasaje de culori auditive.

Andu: Ca și colaborări, pe noul tău album am regăsit nume precum DJ Undoo, Fratele, CreTzu, Exile, Error, Dspekt, Psihotrop, DJ Muh’fucka, Celălalt, Mistic și Slim Rocka. Acestea fiind spuse, aș dori să discutăm despre piesa cu numărul 11 în tracklist și anume „Rap-ul e pe mâini bune 2”, alături de Error, Dspekt, Psihotrop și DJ Muh’fucka. Ne poți spune cum de ți-a venit această idee, de a colabora cu artiști mai puțin cunoscuți, dar totuși foarte talentați, având în vedere faptul că ai ajuns deja la a doua piesă de acest gen?

Omu Gnom: Păi e simplu, pe prima parte au fost Faust, Traian, Jager și DJ GreWu, iar acum am vrut să fac o schimbare de stil cumva. Am ajuns să ascultșisă cunosc o parte din generația nouă de 16-17-18 ani și mi s-au părut foarte buni și pe calea cea bună și am zis să-i ajut invitându-i pe această bucată. A ieșit o continuare foarte bună!

Andu: Crezi că în viitor „Rap-ul e pe mâini bune” se va mai bucura de o continuare?

Omu Gnom: Clar, pe fiecare material de acum încolo aș vrea să pot să invit oameni care își fac treaba și cred că o colaborare de acest gen le-ar prinde bine.

Andu: Există șansa ca o anumită piesă extrasă de pe „!?” să beneficieze și de un videoclip? Dacă da, ne poți da mai multe informații despre acesta?

Omu Gnom: Da, sper să fie mai multe. Tocmai ce am vorbit cu 4:44 Film & Photography (cei alături de care am făcut clipul „Limpede”) și o să ne apucăm de o nebunie. Aștept semne și de la alți oameni cu care am mai colaborat să vedem ce piese de pe album mai putem scoate în evidență.

Andu: Ce părere ai despre modul în care noul tău material a fost primit de către publicul din hip hop-ul românesc? Eu am avut ocazia să văd numai păreri bune legate de acesta, de aceea mă gândesc la faptul că și-a îndeplinit obiectivul.

Omu Gnom: A fost primit foarte bine, am impresia că o sa devină un clasic. Este un album care îmi place foarte mult și care place mult și la lume.

Andu: Am observat că deja ai început să pleci prin țară, cu scopul de a promova albumul despre care discutăm. Ne poți spune în ce orașe urmează să mai ajungi în cadrul acestui an?

Omu Gnom: Pot să îți spun că în august, pe 8, ajung la Piatra Neamț, alături de oamenii mei din Ateliere de creație și alături de Slim Rocka, iar la sfârșitul lunii ajung la Reșița, la un festival de profil, alături de mulți artiști tari din underground-ul românesc. În rest, nu am stabilit încă, ideea e că aș vrea să ajung mai peste tot, plus că sunt unele orașe unde nu am mai fost de ceva vreme cu un concert. Având în vedere că eu mă ocup de tot, apreciez orice ajutor din partea oricui știe ceva despre orașul în care stă și poate să mă ajute cu un contact acolo. Dați un mesaj pe Facebook sau aici: [email protected]

Andu: Consideri că te mai poți întreține din punct de vedere financiar, în România, din vânzarea albumelor?

Omu Gnom: Niciodată nimeni nu s-a întreținut exclusiv din vânzarea albumelor în România . Nici pe vremea când nu era internetul nu cred că a făcut cineva asta. Acum e și mai dificil. Dar este important să se achiziționeze albumele în original pentru că orice ajutor este binevenit și contează foarte mult.

Andu: Ești mulțumit de modul în care sunt acestea achiziționate de susținătorii hip hop-ului românesc?

Omu Gnom: Sincer, mi se pare ciudat că doar câteva procente din cei care download-eaza să cumpere efectiv albumul în original și e păcat pentru că, dacă îl au în original, ei susțin artistul. Dacă ești fanul cuiva, și nu mă refer doar la mine, ar trebuisă știi că el din asta trăiește și că orice album, orice intrare la concert, contează pentru situația financiară și mai ales pentru moral.

Există costuri mari să produci, creezi, înregistrezi, mixezi, masterizezi un album și există costuri de transport, de cazare prin țară (pentru că, eu spre exemplu, sunt independet și uneori îmi plătesc singur una-alta) și dacă vrei să existe o continuare trebuie să susții.

Plus că fiecare are cheltuielile zilnice, așa că ia albumul în original și vino la concert! Plus că show-urile, sau ale mele, cel puțin, sunt șmecherie și dacă nu ai ajuns, vino pentru că merită!

Andu: În mod personal, dacă ai putea schimba ceva al publicul român de hip hop, ce anume ar fi acest lucru?

Omu Gnom: Fix ce am zis mai sus, susținerea efectivă a muzicii. De la a da mai departe până la a lua albumele în original și a veni la concert, nu să dai pe Facebook că vii și să arate bine sau eu știu de ce.

Andu: Doresc să discutăm și despre cursul A.R.T.A. – Cum s-a desfășurat acesta până acum?

Omu Gnom: Cum să fie, frumos, cu oameni faini și care vor să știe mai multe despre scris. Suntem aproape de final și sunt niște oameni talentați care, dacă vor continua să exerseze, să munceasca un pic, o să crească exponențial în scurt timp.

Andu: Consideri că ai avut și tu de învățat de la cei pe care dorești să îi înveți?

Omu Gnom: Clar, orice experiență de acest gen este benefică ambelor tabere. Mă bucur că am întâlnit niște elevi ascultători care chiar au vrut să știe mai multe despre ce eu știam deja.

Andu: Să discutăm puțin și despre planurile tale de viitor. Ce anume ne pregătești pe parcursul acestui an? Ne putem aștepta la un nou album din partea ta?

Omu Gnom: Nu știu ce să zic, imaginează-ți că abia ce am scos unul pe 15 mai. Mă gândesc că poate ar trebui să îl las un pic să respire, să aibă lumea timp să-l asimileze cum trebuie. Anul trecut am scos 2 albume la un interval de 6 luni și am simțit că trebuia să mai aștept un pic. Nu știu dacă lumea e pregătită pentru unul acum. Totuși, am în plan mai multe proiecte și cum mie îmi place să scriu, e posibil să sară o supriză din pălărie la un moment dat, anul acesta.

Andu: Există vreun proiect la care lucrezi alături de colegii tăi de trupă, de la Ateliere de Creație? Dacă da, ne poți spune mai multe lucruri despre acesta?

Omu Gnom: O să ne apucăm de albumul trei la un moment dat dar nu știm exact când începem, deci nu știu să îți spun când îl scoatem. Ideea e că sunt câteva idei și sunt câteva beat-uri pregătite. Până atunci, stați geană pe Subsemnatu, că scoate un mixtape unde o să apărem și noi.

Andu: Știm că ești prezent în cadrul multor proteste susținute în București. Ne poți spune cât de mult te-a influențat prezența în cadrul unui protest și cât de implicat ești în acestea?

Omu Gnom: Păi m-a influențat ca și idee pentru „Atenție la neatentie”. Eu sunt mai atent de felul meu la tot felul de scheme politice, sociale și economice și protestele m-au făcut să văd și alți oameni care tind să gândească la fel și automat schimburile de idei influențează gândirea, nu? Cât despre implicarea de acum, nu am mai fost așa activ fiind plecat în weekend-uri dar am prieteni care reprezintă și pentru mine când nu am cum să particip.

Andu: Consideri că mai există speranță în punerea României pe un drum mai bun? Dacă da, care este aceasta și ce anume consideri că este de făcut pentru ca lucrurile să se schimbe? Asta sub emblema: „De ce ești așa nesimțit și folosești țara ca scuză să nu faci nimic?”.

Omu Gnom: Clar, altfel am abandona toți corabia și ar mânca-o șobolanii. Nu există să nu se poată. Se poate doar să vrem și să știm că vrem asta. Totul începe cu noi. De la a nu mai arunca țigara pe jos, la a strânge căcatul câinelui tău, la a nu mai pune botul la fente politice și a rămâne cât de cât vertical pe ideea că ăștia sunt hoți și vor fi hoți chiar dacă te mai păcălesc că nu sunt sau că au făcut ceva bun. E groasă treaba sus la conducere dar așa a tot fost din 90 incoa’. Ce e bine e că încep să văd oameni ca mine, ca tine, tineri care vorbesc despre asta și nu mai sunt așa impasibili.

Andu: Ai un mesaj pe care dorești să îl transmiți ascultătorilor tăi și cititorilor site-ului nostru?

Omu Gnom: Sustineți muzica. Cumpărați originalul și veniți la concerte!

Andu: În final, îți mulțumesc pentru timpul acordat și îți doresc mult succes și spor în ceea ce ți-ai propus să faci!

Omu Gnom: Dau cu pace!

*Credit foto: Ionuț Marius