PHUNKB

În interviul de astăzi avem plăcerea să vorbim cu MC-ul constănţean Phunk B, membru al label-ului Paranoia13. El s-a făcut remarcat la competiţiile de BODD şi prin celebrele freestyle-uri marca Paranoia13, artistul devenind rapid unul dintre preferaţii constănţenilor. Nu vreau să dau mai multe detalii, aşa că am să vă las să vă convingeţi din următorul interviu:

Andu: Salutări Phunk şi bine te-am găsit în scris! Am pregătit pentru tine o serie de întrebări despre carieră şi viitorul tău în underground-ul muzicii hip hop de la noi din ţară.

Phunk B: Noroc!

Andu: Aş dori să începem povestea de la zero şi să relatăm o parte din trecutul tău. Cine este Phunk B şi ce de ce a ales acesta stilul hip hop?

Phunk B: Bă, am auzit de el, cică e un bulangiu, în fine. Eu sunt Funk, pseudonim care în timp a devenit una din personalităţile mele. A fost dat de un tovarăş din Ploieşti. Cu hip hop-ul am interacţionat întâmplător când un vânzător ambulant mi-a dat o casetă pentru că se plictisise să mă supravegheze cât mă holbam la toată taraba lui… Ţinând cont că ascultam cam tot ce-mi cădea în mână şi deja mă prinsesem că principalele subiecte în muzică erau *când eşti lângă mine-i bine* şi *nu-i bine când nu eşti lângă mine*, să ascult că se cânta despre ce vedeam şi auzeam în jurul meu a fost începutul vieţii mele pe la 6-7 ani… Am mai avut un început al vieţii mele pe la 13 ani şi încă unul la 18.

Andu: După cum ştim, eşti membru al label-ului Paranoia13. Aşadar, cum a început colaborarea ta cu băieţii din Paranoia?

Phunk B: Făceam treabă. Numele meu a ajuns la urechile lor, iar într-o zi m-a sunat Sacha şi m-a chemat la studio. gÂZĂh a stat cu mine, am scuipat 3 bucăţi şi a doua zi m-au invitat în clan. Oricum eu mă ştiam cu Junk de pe la 13-14 ani, cu restul mai stăteam la o vorbă pe la petreceri.

Andu: Publicul te cunoaşte bine din competiţiile de BODD. Ai de gând să-ţi continui activitatea în cadrul acestor competiţii?

Phunk B: Bă eu am auzit o treabă şi anume că nu poţi să le faci pe amândouă bine, respectiv mc-ala şi battle-ing… Dar o să mai aloc o perioadă de timp amândurora cât să mă conving de vorbă.

Andu: Fiecare MC îşi desfăşoară activitatea în diverse ipostaze: în studio, pe scenă, în videoclipuri sau alte moduri. Care este mediul tău preferat şi care este motivul pentru această alegere?

Phunk B: Dacă n-aş scrie ”killereli” probabil le-aş face rău celor care mă deranjează. Îmi plac toate ”ipostazele” astea, plus că dacă nu fac nimic intru în depresie, în pula mea. Am aflat care mi-e leacu şi fac abuz.

Andu: Ştim că toţi membrii Paranoia13 au beneficiat sau vor beneficia de un episod muzical în proiectul pe care label-ul îl derulează. Ne poţi impărtăşi mai multe detalii despre acesta?

Phunk B: Faza cu episoadele a fost ideea mea. Tot ce pot să-ţi spun e că episodul din August o să fie al lui gÂZĂh şi o să sune blană rău.

Andu: 2013 s-a dovedit un an aglomerat până în momentul de faţă: patru piese de studio semnate Phunk B, ”Competiţia” şi cele trei piese prezente pe ”Episodul 13Muzicienii”, două colaborări pe ”Episodul 7 – Kameleonul” aparținând colegului de label, Junk, o apariţie pe piesa ”Frustrarea unui mafiot”, extrasă de pe albumul ”De la zei la cimpanzei la cimpanzei” și alte patru freestyle-uri. Urmează ceva nou în continuarea anului?

Phunk B: Momentan lucrez la materialul meu numit ”B.A.D. A.S.S.” şi sper să îl scot anul ăsta. E destul de greu să lucrezi cu oamenii, mai ales dacă nu îmi stă o bucă mai sus de la vreun portofel baban când stau jos. Piese o să mai iasă, pe compilaţie am vreo 4 bucăţi unde am experimentat din toate punctele de vedere (lirică, sound , mesaj abordat), tre’ să iasă şi aia în morţii ei de compilaţie. Mă repet dar pe bune, e greu cu oamenii. În paralel lucrez la un proiect cu frate-miu Junk.

Andu: Ca artist, ce părere ai despre mişcarea hip hop, atât în Constanţa, cât şi în restul țării?

Phunk B: Toată lumea spune că e bine, mie mi se pare că publicul a fost spălat pe creier de vreo câţiva artişti şi lumea foloseşte muzica respectivă ca scut contra propriilor acţiuni mârşave. Ipocrizie, multă… În fine, în Constanţa a fost moartă mişcarea vreo 8 ani dar în prezent e tare rău, mişcă plăcile tectonice mânca-te-aş. Pe calea asta dau cu pace pentru Hardcore Hooligans. Ei au venit cu atitudinea so check dem madăfakăz out yo!

Andu: Pe parcursul anilor stilul muzical underground a suferit mai multe modificări, dacă la început acesta era strict „de cartier”, apoi a devenit mai melodic, pentru ca în momentul de faţă să fie îndreptat spre analiza valorilor creştine, umane şi spirituale. Cum priveşti această evoluţie şi formă pe care o are acum?

Phunk B: Nu-mi place şi vreau să dispară. Ţine cont, ”valorile umane şi spirituale” sunt discutate tot prin prisma învăţăturilor creştine în ”forma pe care o are acum”.

Andu: În ultimul timp în hip hop-ul românesc au apărut o serie de trupe şi/sau MC care s-au unit pentru a crea un label. Care este motivul pentru această metodă şi care sunt posibilele avantaje si dezavantaje?

Phunk B: Dacă nu ai bani nu poţi să faci totul pe cârca ta, pare logic? Iar dacă o faci, soto n-o să iasă bine. Avantajul e că se împart responsabilităţile, dezavantaj ar fi că nu ai întotdeauna norocul să prinzi omul liber când eşti activat şi pus pe treabă.

Andu: În final, doresc să te întreb dacă există anumite lucruri pe care întrebările mele nu au reuşit să le atingă şi pe care doreşti să le spui celor care ne citesc acum?

Phunk B: Fac apel la fiecare om care a ascultat hip-hop în trecut şi o face şi acum… Dacă nu-ţi place ce auzi, să o arzi hater nu e soluţia. Găseşte ce-ţi place şi răspândeşte muzica în cât mai multe direcţii. Cu alte cuvinte, sustine ce-ţi place, ce nu-ţi place ignoră. Diss-urile sunt de datoria mea.

Andu: Ei bine, îţi mulţumesc pentru timpul acordat acestui interviu! Numai bine şi spor la treabă, Phunk!

Phunk B: Vă salut!

Artwork: Răzvan Petrescu