Phunk B - Artowork - Interviu

Mereu mi-a făcut plăcere să discut cu el și după cum bine știți, de fiecare dată când am avut ocazia l-am invitat la o vorbă, de obicei legată de dorința sa de a își lansa materialul de debut. ”Pune-ți gândurile-n ordine, ghici cine e? Phunk B, Phunk B!”. Exact! Acum că ”Noptembrie13” a luat naștere, m-am gândit să îi pun câteva întrebări lui Bin legate de acest album și de viitorul său în undergroundul românesc:

Andu: Salut Phunk! Mă bucur să discutăm din nou, mai ales că acum ai marcat un succes important în cariera ta de artist și anume lansarea primului album. Abia aștept să îți pot pune câteva întrebări legate de acesta.

Phunk: Salut! Bagă!

Andu: Știm cât de mult ți-ai dorit să scoți acest material, având în vedere că și în interviurile precedente am discutat despre lansarea lui. Acum că acest lucru a devenit realitate, spune-ne te rog ce părere ai despre reacția publicului la adresa albumului? Consideri că a fost primit exact în modul în care te așteptai?

Phunk: Fără falsă modestie, știam că materialul e marfă puternică…a fost multă muncă…așa și trebuia. Reacțiile sunt mai mult decât bune.

Andu: Pe data de 13 noiembrie am intrat în ”Noptembrie”, însă doresc să te întreb ce însemnătate are numărul 13 pentru tine? El se regăsește atât în numele materialului tău cât și în totalul pieselor de pe acesta. De asemenea, ”13” există și în numele label-ului din care faci parte. Deține o anumită valoare simbolică în viața ta?

Phunk: Am fost obsedat de cifra asta mai mult de jumătate din viață…nu numai 13. Și multipli de 13. Sunt obsedat de numere de fapt. Știu câți pași sunt de la mine până la stația de troleu. Știu câte mașini sunt în spatele blocului meu, etc.

Andu: Dacă tot vorbim despre ”13”, piesa ce benificază de acest număr în tracklist-ul albumulu este singura din țară ce adună atât de mulți MC pe o singură bucată. De ce ai ales să faci o astfel de melodie și nu te-ai raportat la mai multe piese în cadrul cărora să marchezi toate aceste colaborări?

Phunk:  Instrumentalul lu’ Junk mi-a spus să fac asta.

Andu: Colegul tău J Saw ”folosește” fierăstrăul în timp ce tu preferi toporul. Eu am compoarat aceste arme ca fiind stilul vostru: tăios și dur. Am avut dreptate sau sensul lor este unul diferit?

Phunk: Mie îmi place să dau neveu. Lui J Saw îi place să se joace.

Andu: ”Nu mă las” le transmiți ascultătorilor tăi în cadrul celei de-a treia piese din ”Noptembrie”, însă cred că o mare parte din lume nu îți cunoaște talentul de a vorbi cu mâinile. Cum a început această pasiune pentru graffiti și de ce anume ai ales să te exprimi și în acest mod?

Phunk: A început acum 8 ani. Nu știam ce înseamna ‘graffiti’. Maică-mea mi-a răspuns la întrebarea ‘ceiaia graffiti? ‘ și cred că îi pare rău și în ziua de azi. Îl simt ca pe un spliff după sex…paradoxal.

Andu: Acel ”Avertisement” este valabil doar pentru persoanele despre care cânți sau este trimis pentru întreaga lume?

Phunk: Eu am scris raportându-mă la experientele mele, dar există soto ambele tabere și cei care și-o ard ca ăia despre care am cântat și cei care îi cunosc și au ales sau a trebuit să îi suporte.

Andu: Ai abordat un subiect delicat prin piesa ”Rip Rap” și anume comercializarea acestui stil de exprimare. Crezi că ai reușit să îi ”atingi” sau și mai mult, să le schimbi mentalitatea ascultătorilor ce susțin comercializarea culturii hip hop?

Phunk: Mi se pare că e caracteristica principală a românilor. În fine…nu luați ad litteram definiția. Știm vorbă nu faptă și când vine vorba de ceva inovator ne e târșă de eșec, așa că imitam ceea ce există deja și a avut succes. Am vorbit la persoana 1 pentru ca și eu sunt român dar nu mă regăsesc în ce am scris mai devreme. Mie îmi place riscul și nu-mi place să stau  degeaba.

Andu: Cum vede Funk ”Grădina oaselor” și unde se situează aceasta?

Phunk: ”Grădina oaselor” este cimitirul meu liric…mai trec din gând în gând pe acolo.

Andu: Există un număr de 8 producători care au lucrat la instrumentalele acestui proiect, în timp ce alți artiști se limitează poate doar la un singur producător. De ce ai ales atât de mulți oameni?

Phunk:  Pentru că sunt un dubios.

Andu: La Constanța a fost o nebunie totală în cadrul lansării, deci sunt sigur că ai de gând să aduci ”Noptembrie” în întreaga țară. Așadar, există deja câteva orașe pe care ai decis să le încânți cu prezența ta? Dacă da, ne poți spune care sunt acestea?

Phunk: O să ajung în Iași, București, Cluj Napoca, Timișoara(sper)…sunt multe orașe cu „sper”.

Andu: Pe lângă turneul de promovare, ce planuri de viitor ai? Urmează să lansezi vreun videoclip pentru o anumită piesă ce se regăsește pe album sau o nouă piesă în cadrul acestui an? Te vom regăsi pe vreo colaborare?

Phunk: Spun doar că la “Nu las” am să scot un clip și ar mai fi dar mă rezum la tăcere. Cât despre colaborări, cu J Saw o să-mi fac treaba în viitor. O să și plec din țară la un moment dat dar asta e altă poveste.

Andu: Există posibilitatea ca anul 2015 să marcheze un cel de-al doilea material semnat de către Phunk B?

Phunk: Voi spune că nu. Nu vreau să promit și să-mi calc spusele.

Andu: Ce le transmiți în final oamenilor ce te susțin și cititorilor BlackSheepSound?

Phunk: Ca să iți dai seama ce muzică iți place, trebuie s-o simți. Și ca ascultător și ca mc/cântăret/textier, wareva. Ascultați cât mai multe genuri de muzică. Aceea care îți trezește un sentiment pe care nu poți să îl descrii, e muzica ta de suflet. That’s it.

Andu: Mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat și mult spor la treabă! Să ne auzim cu bine!

Phunk: Noroc!