Psihotrop - Interviu - Artwork

 Având în vedere faptul că ne aflăm în luna martie, ne-am propus să realizăm cel de-al doilea interviu al acestui an, alături de un artist aflat la început de drum, însă foarte cunoscut de către publicul român de hip-hop. Astfel, Psihotrop ne-a onorat invitația de a participa în cadrul acestui dialog, fiind primul interviu pe care artistul respectiv îl oferă site-ului nostru. Acestea fiind spuse, vă doresc lectură plăcută!

Andu: Salutare, Psihotrop! Pentru început, doresc să îți mulțumesc fiindcă ai acceptat să participi în cadrul acestui dialog. Având în vedere faptul că este primul interviu pe care tu îl oferi site-ului nostru, am decis ca discuția noastră să pornească de la începuturile tale în hip-hop, motiv pentru care prima întrebare este următoarea: În ce mod ai descoperit cultura hip-hop și ce element(e) al(e) acesteia te-a(u) captivat?

Psihotrop: Salutare! Mulțumesc pentru invitație. Printre primele contacte cu ip-op-ul (h-ul e mut, vorbește vinul) au fost clipurile de la TV, cred. Nu-mi aduc aminte foarte multe, dar am o reminiscență cu piesa „Curaj” de la Grasu XXL, țin minte că atunci îmi plăcuse mult refrenul cu „uite ce e, uite ce e”, dar cu siguranță au mai fost și alte piese până să dau de asta. Apoi, am aprofundat cultura…e simplu.

Andu: Care sunt motivele datorită cărora ai ales să devii MC? Se regăsește o urmă de influență a literaturii în cadrul acestei alegeri?

Psihotrop: Da, și literatura…Nu citesc chiar așa de mult, dar e mai bine să pară că fac asta. Primele contacte cu fenomenul au fost prin battle-uri și sesiunile Hardcore Hooligans. Motivația au fost reacțiile pozitive ale celor din jur.

Andu: Majoritatea oamenilor te cunosc datorită prestațiilor pe care le-ai susținut în cadrul concursurilor de BODD, manifestate pe teritoriul țării noastre. Care sunt aspectele ce te-au atras la acest mod competițional și ce înseamnă acesta pentru tine?

Psihotrop: Battle-ul m-a captivat mereu, mi s-a părut într-adevăr prodigios să poți avea o așa atenție distributivă, o așa viteză de reacție și să poți mișca lumea în așa hal – asta pe parte de freestyle. Când vine vorba de battle, să mai ai și-un adversar de tăbăcit, cu atât mai bine. Dă-i-o! Ăsta-i scopul. Sincer, eu pentru ei am participat, să le arăt că le pot întoarce pe loc strofele de acasă. Ca să se lase.

Andu: Când ai participat pentru prima dată la o astfel de competiție și ce anume te-a determinat să faci acest lucru?

Psihotrop: 18 mai 2013. M-a determinat…[vezi răspunsul anterior]

Andu: O mare parte a activității tale s-a desfășurat pe parcursul evenimentelor de battle, având rezultate redutabile în majoritatea competițiilor. Ce au însemnat aceste experiențe pentru tine și în ce fel ți-au marcat evoluția ca artist?

Psihotrop: Am avut o perioadă în care făceam freestyle de când mă trezeam și până mă culcam, aproape mereu îmi circulau rime prin minte, iar uneori aveam vise lucide în care dădeam. Deși pasiunea atinsese cote anormale, eu mă bucuram enorm că fac asta. Încă mă bucur, dar nu mai am așa mare motivație și nici anturaj de freestyle, oamenii cu care mai rimez sunt la sute de km distanță și ne vedem odată la câteva săptămâni, e mai greu să ne corelăm. Dar competițiile de battle au avut o influență bună asupra mea, cred eu, m-au motivat să evoluez și m-au ajutat să cunosc mai bine piesajul hip-hop-ului indigen… uneori mai bine asculți indie, gen.

Andu: Care este părerea ta despre nivelul la care se desfășoară competițiile respective în România? Există lucruri pe care dorești să le schimbi în legătură cu acestea?

Psihotrop: Fenomenul de battle, însemnând cursa asta pentru a fi cel mai bun la dat pe loc, e mișto tare de tot…însă mi-aș fi dorit mai mult. Eu sunt un pic obsedat de fenomenul ăsta și aș prefera să fie într-adevăr abordat cu profesionalism. Totul pleacă de la organizare… E nevoie de o sonorizare bună (CĂ LA BATTLE CONTEAZĂ CE SPUI ȘI TREBUIE SĂ AUZI) și, în general, de mai mult accent pus pe detalii. E nevoie de sponsori, pe parte de evenimente, de promovare în media, sunt atâtea de făcut cu battle-ul în România și nimeni nu exploatează la maxim fenomenul. E nevoie de public, de oameni care să nu reacționeze doar la înjurături, la titluri de piese arhi-cunoscute, la ruperi de ritm care nu spun nimic sau la întoarceri de tipul „ba pe-al mă-tii” (gen: eu sunt stea de ghetto, tu necunoscut, ”vedeto” / și te fac să rămâi Anonim pe viață ca Zekko; iar întoarcerea să fie la modul: mare șmecherie, ți-o dau la cioc, frăție / n-am cum să rămân anonim, cât timp mă-ta mă știe). Și cel mai important: E NEVOIE DE EMCEEz care să merite un public bun. Totuși, eu m-am distrat la battle.

Andu: Care sunt planurile pe care le ai în legătură cu mișcarea competițională de BODD? Vom mai avea ocazia să te revedem pe scena unor astfel de evenimente?

Psihotrop: Teoretic da, practic nu știu.

Andu: Tu ești unul dintre cei mai apreciați artiști ce s-au făcut remarcați în cadrul proiectului Hooligans Session. Ce părere ai despre acest lucru? Consideri că oamenii te apreciază la adevăratul tău nivel?

Psihotrop: Da.

Andu: Pe canalul tău de YouTube se regăsesc o serie de freestyle-uri, atât organizate, cât și din cadrul unor anumite evenimente. De asemenea, ești recunoscut pentru freestyle-urile pe care le faci alături de publicul concertelor de hip-hop din România. Ce anume ne poți spune despre capacitatea ta de a da jongla cu rimele și de a le da naștere pe loc? Este acesta un talent înnăscut sau a fost nevoie de o lungă perioadă de antrenament pentru a realiza ceea ce ești capabil să faci în momentul de față?

Psihotrop: Ambele. Crezi că Usain Bolt aleargă doar la competiții?

Psihotrop

theJam #4 – Vama Veche @ Goblin

Andu: Plănuiești ca în viitor să lansezi alte astfel de freestyle-uri? Dacă da, ne poți spune la ce anume ar trebui să ne așteptăm?

Psihotrop: AFO va face un eveniment de freestyle în decursul acestei primăveri și voi fi acolo. În rest, vedem…

Andu: Având în vedere faptul că ne aflăm în aria colaborărilor, tu ești unul dintre artiștii ce se regăsesc pe piesa „Rap-ul e pe mâini bune”, alături de Omu Gnom, Error, Dspekt și DJ Muh’fucka. Cum ai ajuns în stadiul în care să colaborezi cu aceste persoane? Ai de gând să reiei o astfel de colaborare în viitor?

Psihotrop: L-am cunoscut pe Omu Gnom la battle-uri, iar colaborarea a venit natural. M-a invitat pe piesă și am acceptat.

Andu: Care este părerea ta în legătură cu modul pozitiv în care oamenii au reacționat la adresa pieselor „Unicitate” și „Tribut”? Te așteptai la astfel de reacții?

Psihotrop: Prefer să nu-mi fac așteptări pentru a nu fi dezamăgit, dar mă bucur că lumea a reacționat pozitiv la ambele.

Andu: În legătură cu piesa „Tribut”: De ce anume ai ales să o realizezi în acest mod și ce te-a influențat în alegerea de a filma un videoclip asemănător cu cel al piesei „Din Sub”?

 Psihotrop: Am vrut să amintesc de ei fiind complementar lor…prin acest video.

 Andu: Pe data de opt ianuarie a acestui an, ai lansat un promo ce poartă denumirea de „Psihotrop vs Casa Poporului”. Ne poți oferi mai multe detalii despre ce presupune acest concept?

Psihotrop: Da, este o piesă…un pic mai amplă. Intenționam să o lansez în februarie, a trecut un pic timpul și se pare că o voi lansa în martie sau aprilie. Vedeți când iese.

Andu: Un număr mare de persoane așteaptă lansarea unui album din partea ta. Ne putem aștepta la acest lucru pe parcursul anului 2016? Dacă da, ne poți oferi mai multe informații legate de materialul respectiv?

Psihotrop: Lucrez la niște piese cu Sagace la producție. Nu am o dată certă, dar e posibil să încropim ceva anul ăsta.

Andu: În ultima perioadă de timp, activitatea ta muzicală s-a conturat în jurul participării în cadrul concertelor susținute de către Subcarpați. Așadar, cum ai luat contact cu aceștia și în ce mod ați ajuns la decizia de a concerta împreună?

Psihotrop: Am luat contact cu trupa prin AFO, în vara anului trecut, la Oha Beach. Am dat un freestyle cu el și cu Bean, a decurs totul bine și restul a venit de la sine, natural.

Andu: Care este părerea ta în legătură cu activitatea pe care o desfășori alături de trupa respectivă? Consideri că aceasta reprezintă o evoluție a carierei tale de artist în hip hop-ul românesc?

Psihotrop: Da, pot spune că Subcarpați sunt un sprijin pentru mine ca artist, mă ajută să evoluez și învăț foarte multe de la ei.

Andu: Există șansa de a te auzi în cadrul unei noi piese, alături de Subcarpați? Dacă da, ne poți da mai multe detalii referitoare la acest lucru?

Psihotrop: Cu siguranță, am primit recent niște negative de la Bean și deja sunt pus pe treabă.

Andu: Ai de gând ca pe viitor să continui să concertezi împreună cu Subcarpați?

Psihotrop: Bineînțeles, este o energie pozitivă mereu în jurul acestei familii de la Culese Din Cartier și, cum spunea și Vali, ”fiecare concert e un motiv de sărbătoare”.

Psihotrop si Vali Umbra

Subcarpați – Arenele Romane @ SONOR

Andu: Ce părere ai despre mișcarea hip-hop din România? Consideri că aceasta a reușit să evolueze față de anii trecuți?

Psihotrop: Sunt de părere că și în mainstream, dar și în undeground, hip-hop-ul a evoluat și liric și ca sound – vorbind de prezent raportat la ultimii 10-15 ani. Și ca să îl citez pe Vexx: „Istoria hip-hop-ului românesc începe, cumva, acum.”

Andu: Dacă ai avea puterea de a schimba un lucru în cadrul acestei mișcări, care ar fi acela?

Psihotrop: Atitudinea. De ce? Fiindcă foarte puțini oameni din această mișcare își exploatează la maxim potențialul.

Andu: În final, dacă ai un anumit mesaj pe care dorești să îl transmiți celor ce citesc acest interviu sau susținătorilor tăi, te rog să o faci.

Psihotrop: Pentru o viață sănătoasă, respectați mesele principale ale zilei.