1075172_1400346356843697_1009842097_n

Astăzi am decis să discutăm cu unul dintre cei mai promiţători MC români, stabilit în Austria. Este vorba despre Pumn de Ţărână, un tânăr artist ce deja a lansat trei materiale, ”În drum spre casă”, ”Lasă-ţi paşii calce marea” şi ”Sus în vale”. Nu aş vrea să vă dau mai multe informaţii, aşa că vă las să le aflaţi singuri din următorul interviu:

Andu: Salutări. Bine te-am găsit în scris, într-o perioadă oportună pentru a discuta despre proiectul pe care îl desfășori. Așadar am pregătit o serie de întrebări despre diverse aspecte ale activității de artist:

Pumn de Ţărână: Salut! Bine ne-am găsit!

Andu: Totul are un început, să pornim cu relatarea acestuia. De ce ai ales acest stil de muzică? Mai precis, ce te-a atras la el şi care au fost primi paşi în muzică?

Pumn de Ţărână: Nu l-am ales din câte îmi amintesc, m-a luat pe sus prin adolescenţă, ca ascultator, ascultam în mare parte rap de radio, comercial. Asta a fost câţiva ani la rand, până am ascultat pentru prima dată Veritasaga. Dupa ce i-am ascultat pe ei, a crescut interesul în mine pentru muzica ascunsă oarecum, cu mesaj, profundă. Totul a început ca simplu ascultator, pe la 17 ani am început să scriu propriile versuri… le-am înregistrat în 2009 şi am scos primul album „In drum spre casă”.

Andu: Pumn de Ţărână este un nume diferit comparativ cu cele pe care le întâlnim în acest gen de muzică. Cum trebuie interpretat acest pseudonim?

Pumn de Ţărână: Pumn de Tărână exprimă oarecum crezul meu legat de începuturile omului. Biblia ne spune că Dumnezeu l-a creat pe om din ţărână, apoi a suflat viaţă peste el. Cunoscându-mi tendinţa de a mă crede creatorul universului, m-am gândit când am ales numele de scena să îl aleg în aşa fel încât să îmi amintească începuturile, că eu am fost creat, sunt o partea dintr-o creaţie, şi nu sunt buricul pământului.

Andu: În momentul de faţă numărăm trei albume şi opt videoclip-uri muzicale, însă abia de anul trecut activitatea ta a intrat în viziorul ”publicului larg”. Care crezi că a fost motivul şi cum ţi-ai explicat acest lucru?

Pumn de Ţărână: E simplu! Am început să fac muzică fără nici un plan concret. Când am lansat primul album nici nu ştiam că există site-uri de profil care promovează acest gen muzical. Odată cu „Sus în vale” în 2012, am început să GÂNDESC puţin cum să fac să ajungă la public. Oricum, boom-ul a fost zic eu, când am lansat videoclipul piesei „Nu mă trezi”, videoclipul e bun şi s-a distribuit în mase, a fost o surpriză.

Andu: ”Poezie Spontană” este numele celui mai recent proiect care se află în derulare de cinci săptămâni pe pagina ta de Facebook. De ce ai ales această variantă şi care este scopul demersului?

Pumn de Ţărână: Da, poezia spotană este un exerciţiu artistic! Am o perioadă mai lungă de când nu am mai scris, dar am început să-mi dezvolt latura asta spontană de poezie pe care eu o văd diferită de off the dome. Înainte să încep să rimez, am în minte un concept al poeziei, în linii mari aşa, apoi torn versuri pe loc, pe un instrumental de jazz, chillout, blues, sau clasică, samd. Interpretarea asta de poezie e puţin mai aerisită, iar eu încep să îi găsesc farmecul.

Andu: Aşa cum ai afirmat şi tu, colaborarea cu Gani pentru piesa ”Nu trezi”, lansată anul trecut, a fost foarte bine primită de către public. Ai în plan alte piese de acest fel sau alte proiecte pe lângă cel de faţă?

Pumn de Ţărână: Da! Da! Eu ca artist mă îndrept încet spre partea plină de muzicalitate a rapului. Nu am fost niciodată un rapper clasic. Am experimentat! Îmi place muzica şi poezia şi vreau să le combin. Un proiect concret pentru un album nu am, voi lansa însă încă un videoclip până la sfârşitul verii, şi voi aparea pe nişte albume ale altor MC în toamna anului 2013.

Andu: Austria, locul în care locuieşti de câţiva ani, îl priveşti ca pe o experienţă ”În drum spre casă” sau ca un loc aflat ”Sus în vale”? Ce infleunţă a avut asupra ta şi a muzicii tale?

Pumn de Ţărână: Locuiesc aici de 11 ani însă sunt cu un picior greoi în România. Sunt legat de cultura românească şi ancorat în ea. Nu ştiu încă dacă sunt provizoriu în Austria, cert e că îmi oferă un echilibru financiar în primul rând. Mă ajută mult. Pot să ma ocup în linşte de muzică.

Andu: Datorită faptului că locuieşti în afara ţării putem spune că ai o imagine de ansamblu şi obiectivă asupra mişcării hip hop din ţară. Cum priveşti evoluţia acestui gen de muzică din ultimii ani?

Pumn de Ţărână: Cât despre mişcarea acestei culturi în România, nu am decât cuvinte de laudă. Tot mai mulţi oameni se implică şi contribuie organizat la mişcare. Fie că e vorba de MC, producători, dj, graferi, designeri axaţi pe stilul urban, şamd,… toţi par să vadă progresul venind, şi sunt zelosi pentru că ultimii ani au fost convingători. Asta e ceea ce văd eu, dar cred că nu sunt cel mai în măsură să răspund întrebării.

Andu: Fiecare din noi este marcat în adolescenţă de o serie de artişti sau genuri de muzică. Care au fost influenţele tale muzicale în perioada descoperirii propriei indentităţi şi care sunt în momentul de faţă?

Pumn de Ţărână: Pfff… nu prea am ştiut eu ce-i aia cultură muzicală în adolescenţă. Ascultam radio. În schimb mai târziu am ascultat mult MC de la noi din ţară. Poate unii ar spune că nu e indicat să asculţi rap românesc ca să te păstrezi original, eu am simţit diferit. În ultimul timp îmi place muzica Jazz. Mixul perfect pentru mine e jazz şi poezie.

Andu: Concepţia creştină despre lume şi viaţă a devenit un subiect tot mai întâlnit în versurile artiştilor din ţară şi totodată se regăseşte și în piesele tale. Care este rolul ei în piesele tale, în viaţa ta și de ce tot mai mulți MC o imbrățișează?

Pumn de Ţărână: Vorba unui prieten: Unii dintre noi duceau cu ei un mesaj creştin în piesele lor, înainte să fie în trend! Glumesc!… E pozitiv oricum. Rapul românesc tratează multe subiecte, se deschid oamenii. E de bine oricum. Pentru mine personal, e rezultatul a ceea ce sunt! La fel cum un ateu ar cânta poate despre lucruri care exprimă ideologia lui, aşa cânt eu despre ceea ce sunt!

Andu: În final aş dori să te întreb dacă există lucruri pe care întrebările de mai sus nu le-au atins, și pe care doreşti să le completezi in ultimele rânduri ale acestui interviu?

Pumn de Ţărână: Multumesc! Oricum am scris cam mult! Să nu plictisim lumea!

Andu: Îţi mulţumesc şi eu pentru timpul acordat inerviului! Numai bine şi spor la treabă!

Pumn de Ţărână: Multumesc si eu! Pace!

Artwork: Robert Drăgoiu