În 2008 a lansat primul său album intitulat „Decor„, iar după scurt timp a plecat în Statele Unite ale Americii, unde nu a abandonat muzica, ba chiar a lucrat cu diferiți artiști consacrați deja în industria muzicii de peste ocean. În 2010 a înființat CPR Productions alături de Mozart și Andrei, un label care și-a pus amprenta producției la foarte multe piese de la noi din țară, Sisu Tudor, Cosy, JerryCo, Baboi, Puya sau Nane fiind artişti care au beneficiat de serviciile lor. În prezent Rappy are în proiect un viitor album, dar și câteva planuri pentru revenirea în țară, unde spune el se simte altfel aerul de acasă, dar toate aceste detalii le aveți în interviul acordat site-ului nostru, BlackSheepSound.

mSc: Salut Rappy, au trecut ceva ani de când ai plecat în Statele Unite, când te mai întorci prin România?

Rappy: Salut, de când am plecat m-am întors o singură dată. Vorbim de 4 ani aici. Aș veni în secunda asta dacă mi-ar permite timpul.

mSc: De ce tocmai Statele Unite, de ce nu altundeva? Poate asta ar dori să știe mulți artiști de prin țară.

Rappy: Am avut șansa să vin aici, așa că am profitat de asta. Trebuie să recunosc, mi-a luat cel puțin un an și jumătate să mă obișnuiesc, să mă trezesc cu un alt aer, alți oameni, alte mentalități. Mă bucură nespus de mult faptul că m-am născut în România, dacă nu eram de-acolo, nu știam cum să profit de anumite situații. Copiii din ziua de azi sunt ghidați de prea multă tehnologie, astfel încât dacă ar fi să gândească anumite situații pe cont propriu s-ar bloca pentru că au nevoie de „App” pentru asta.

mSc: România mai este o prioritate pentru tine? Mai iei în calcul o revenire definitivă aici?

Rappy: Bineînțeles. O casă, în munți, studio, prieteni puțini și buni; Într-un târziu, familie, dar pentru asta mai am vreme. Nimic nu se compară cu ceea ce simți când ești acasă, unde ai crescut.

mSc: Crezi că ai pierdut multe din promovarea ta ca artist, prin plecarea în Statele Unite? Sau ai câștigat? Totuși în 2008 ai lansat un album care a primit un feedback pozitiv, colaborări foarte bune, iar concertele cu siguranță erau o prioritate pentru tine.

Rappy: Pentru mine toate se întâmplă cu un scop, iar la final trag concluzia că se cam leagă într-un mod destul de strategic lucrurile. Mereu mi-am zis că trebuie să pun mai mult accent pe calitate decât pe cantitate, încet și sigur reușesc să fac și asta. Într-adevăr erau binevenite concertele chiar după lansarea materialului, mai multe interviuri și poate un clip nou (aveam în plan piesa „Familii”, cu Guess Who). Când ascult acum albumul „Decor”, chiar consider că am reușit să fac o treabă bună. Acum aș aborda total diferit subiectele, bineînțeles. Am scris cel puțin 40-50 de piese noi, dar nu sunt încă pregătit să revin ca „rapper”. Am trecut prin fel și fel de situații, dar simt că e loc de mai mult. Producția îmi ia foarte mult timp de asemenea.

mSc: Cândva auzeam versul „Și Oradea face rap„, mai face Oradea rap din punctul tău de vedere? Poate știi sau poate nu, concertele foarte dese de hip hop se opresc în Cluj Napoca. De ce în Oradea nu există această mișcare?

Rappy: Nu doar asta, uită-te că sunt orădeni care pleacă până în Cluj pentru diferite concerte. Mă uit uneori la poze cu orașul nostru, arată atât de bine, clădiri vechi, artistic. Uneori le mai arăt și oamenilor de aici și toți au aceeași reacție „Ce clipuri aș putea filma acolo sau chiar filme”. Înțelegi? Cu siguranță e unul dintre cele mai frumoase orașe din România, problema apare la mentalitatea oamenilor, educație, etc. Nicidecum nu vreau să jignesc pe nimeni, însă chiar nu pot fi de acord cu faptul că numărul oamenilor lipsiți de orice educație, înclinație spre muzică bună, filme bune e mai mare decât numărul oamenilor curioși, care nu se lasă ghidați de turmă, care nu se uită urât la vitrina unei biblioteci când trec pe lângă ea; exemplele pot continua. Consider că poți să fii și șmecher și educat în același timp, se împacă bine treburile astea, vei învăța ca român că e de-a dreptul „miraculos” cât de bine e să te gândești la longevitate când te implici într-o colaborare (fie ea de orice natură vrei tu). Momentan, majoritatea gândesc cum să ia tot și să dispară, de-aia nu circulă banii la noi.

mSc: Țin minte, înainte să mergi în Statele Unite, aduceai diferiți artiști prin Oradea, când revii te vei implica în organizarea unor concerte?

Rappy: Nu știu în ce măsură reușeam să-i aduc eu, însă cu siguranță făceam parte din „proces” la vremea respectivă. Da, mă voi implica pe viitor, însă cum sunt mai agitat de felul meu când mă implic în ceva să iasă cât mai perfect, trebuie să am timp pentru asta.

mSc: Se aude tot mai des numele CPR Productions, care sunt proiectele ce urmează să fie lansate sub egida voastră?

Rappy: Colaborăm cu foarte multă lume, de aceea ia timp să ne organizăm și să le lansăm toate. Însă, vorba aia, toate la timpul lor.

mSc: Cine face parte în prezent din CPR Productions? Poate unii încă nu sunt la curent cu echipa voastră.

Rappy: Horaţiu Ormindeanu, Andrei Dan şi eu. Da, uneori e frustrant să citesc felicitări individuale (adresate mie, lui Andrei sau Hora), când în spate e munca a trei oameni. Cu siguranţă nu TOATE beat-urile le facem mereu împreună, uneori e doar Horaţiu, alteori Andrei sau doar eu ori doi dintre noi. Însă, suntem o entitate, totul iese sub marca CPR pentru că aşa e normal. Când ne adunăm toţi trei în studio e într-adevăr un vibe aparte.

mSc: Cum rămâne cu proiectul tău din Oradea şi anume Clasick Musik Studio?

Rappy: Sunt mândru de ceea ce se întâmplă pe-acolo. Dacian aka Cameleon aka Charmalien a preluat controlul după ce am plecat din țară, apoi Saylas, Gery M., Luci (LD), Andor Robert Paul, Smec. Mai e și Ben Pipa care produce niște video-uri marfă rău de tot, Alexandra Broinaş, frumoasa noastră orădeancă, etc. M-am bucurat să-l văd și pe Marius Pop într-o filmare din studio, omul e un chitarist cum rar mai întâlnești. Long story short, Clasick Music Studio, la 4 ani după plecarea mea din țară e încă în viață! E un sentiment marfă. Salutări și mulțumiri în aceaşi timp familiei Tolvai.

mSc: Să trecem puțin și la proiectele tale, totuși așteptăm de ceva vreme următorul album semnat Rappy, când va veni?

Rappy: Încet și sigur, sunt multe detalii de pus la punct. Am mult mai multe de spus acum, nu va fi unul atât de „dark” oricum. Cu cât treci mai mult prin diferite experiențe, te cam saturi să tot asculți piese în care oamenii se plâng de viață în stânga-dreapta, fără nicio soluție în cele din urmă. De aceea mi-e greu să mai simt anumiți oameni care dau „rep”, nu sunt ei, nu sunt naturali, așa cum nici eu nu am fost 100% pe materialul meu.  Aveam 16, 17 ani când am înregistrat materialul respectiv. Problema e când văd oameni care privesc muzica asta foarte dubios la 27-28 de ani. Ne facem rău singuri promovând atâta negativism, noi vorbim despre cum lumea se regăsește și e ca o consolare, păi așa ajung să se strice de cap mai rău ținerii ăștia. Nu sunt de acord cu extremele în care un puști ascultă doar ceea ce consideră el ca fiind „real shit”, iar dacă sare în playlist o piesă mai optimistă nu e bună pentru că e „de radio”. Deci da, așa cum ești ca artist (adică fals) așa vor fi și fanii tăi. Eu zic că e loc pentru toată lumea, iar generația asta nouă ar trebui să dea mai mult credit oamenilor care fac muzică de calitate, fie ea Rap, Pop, Club, Dubstep, etc. În toate stilurile enumerate mai sus există eșecuri și oameni care nu au ce căuta acolo, dar nu putem generaliza.

mSc: La ce colaborări trebuie să ne așteptăm pe următorul material al tău? Sau dacă nu te-ai gândit, cu cine ai vrea să colaborezi? Ce artiști ai dori să-i ai pe material?

Rappy: Nu sunt bătute în cuie colaborările în momentul de față.

mSc: Va fi în format fizic sau te gândești la lansarea materialului digital, poate iTunes?

Rappy: Ambele variante.

mSc: Ce dată estimezi pentru lansarea sa? Și cum vei proceda pe partea de promovare? E destul de greu să-l lansezi de la distanță, mai ales că nu poți susține concerte de lansare? Sau te gândești serios la o revenire pentru lansarea sa?

Rappy: Spre 2013, toamna. Voi fi cu siguranță acasă pentru lansare.

mSc: Deocamdată nu ai lansat un videoclip din Statele Unite, când să ne așteptăm la unul? Până în prezent, ai doar la piesa „Decor”, de pe primul album.

Rappy: Avem idei, ne trebuie timp doar.

mSc: Iar acum pe final, ce părere ai despre revenirea BlackSheepSound în online?

Rappy: Un lucru pozitiv pentru hip-hop.

mSc: Îți dorim succes în cariera ta și să ne auzim cu bine la revenirea ta în țară. Un ultim mesaj pentru vizitatorii BSS.

Rappy: Mesajul meu e simplu: Dacă chiar ai chef să pui Ketchup pe Pizza, fie că ești într-un restaurant italian și te-ar ucide bucătarul, fă-o. Raportează asta și la muzica pe care o asculți sau care o faci. Nu e vorba de a te „strica la cur”, ci pur și simplu de a fi TU, să faci ceea ce simți.

Pe Rappy îl puteţi găsi şi pe contul său oficial de facebook, dar nu uitaţi să vizitaţi şi contul de facebook CPR Production pentru a fi la curent cu noutăţile label-ului.