Astăzi am vorbit cu Redstar, care tocmai şi-a lansat noul său album „Les Mains Sales„, care cuprinde colaborări cu artişti români, dar şi străini în cea mai mare parte. Albumul „Le Mains Sales„, pe româneşte fiind tradus „Mâinile Murdare”, are un titlu ciudat asupra mediului nostru, iar materialul, în mare parte tratează acest factor. În interviul acesta Redstar a povestit pe larg despre acest material pe înţelesul tuturor.

mSc: Salut Redstar, de curând ai lansat albumul tău „Les Mains Sales„, ce ne poți spune despre el? Și tradu-ne puțin titlul acestui album, ce trebuie să înțelegem din mesajul său?

Redstar: Salut! „Les Mains Sales” înseamnă „Mâinile Murdare”. De fapt, m-am inspirat dintr-o carte semnată de Jean-Paul Sartre, un autor francez. Ideea principală este că lumea în care trăim noi, ne împinge spre rău. Adică, chiar dacă te crezi un om bun şi te zbaţi pentru asta, eşti împins să faci compromisuri. În rest pe plan muzical, am încercat să fac un album diversificat la nivel melodic, lingvistic şi cu multe colaborări. Chiar dacă tematica de bază impune o viziune destul de neagră, am vrut să arăt că diversitatea poate fi o forţă. Aşa văd rap-ul ca un schimb.

mSc: Apropo de colaborări, pe material ai și trei artiști români Mr Levy, Deliric 1 și Aforic, de ce aceste colaborări? Se potrivesc mai bine „peisajului” din album sau e pe bază de prietenie, cum întâlnim mai des în această industrie?

Redstar: În primul rând vroiam să am români pe album. Cu Levy mă ştiam de mai mult timp. El m-a găsit pe Myspace cum era atunci, iar după aceea vorbeam destul de des, ne-am întâlnit şi am devenit prieteni. Cu Deliric m-am cunoscut mai târziu apoi cu AFO, Doc, VD, Nwanda etc. Cu aceştia am devenit prieteni buni. Îmi plac oamenii că au umor. Aş fi vrut să am mai mulţi artişti români pe album, dar îmi place să cunosc oamenii înainte să colaborez. Trebuie să existe şi un feeling ceva.

mSc: Să înțeleg că totul se rezumă într-un fel sau altul la o legătură între artiști, o prietenie. Dar dacă auzi la radio/TV un artist care-ți place și nu-l cunoști, ai lua legătura cu el pentru o colaborare?

Redstar: Nu e o regulăƒ. Fiecare functionează cum știe. Eu de exemplu funcționez mai sentimental așa. Adică nici nu plătesc, nici nu cer bani, dar vreau la final o piesă marfă. Ăsta e singurul scop și plăcerea. Deci, dacă mi se propune un featuring și îmi place, nu o să spun nu niciodată. Și mie dacă îmi place într-adevăr o să încerc să aranjez ceva. Dar pot să spun că știu destui MC’s talentați în anturajul meu și se vede pe album.

mSc: Am vorbit despre artiștii români de pe „Le Mains Sales”, dar spune-mi câteva detalii și despre cei străini care fac parte de pe albumul tău? Cum ai ajuns la aceste colaborări?

Redstar: Toți sunt băieții mei din Elveția. Geneva fiind un oraș internațional ai MC’s care o ard la greu pe engleză, gen Rootwords sau Jace Abstract. Acum nu vreau să mă laud, sunt destul de respectat în underground-ul elvețian și francez. Chiar dacă publicul e mic, Elveția fiind mică ca suprafață. În Geneva cam 60% din populație e străină și ai cam toate popoarele reprezentate.

mSc: Cum te descurci cu mediul online, este un „prieten” pentru tine? Mă refer dacă te ajută să ai un feedback pentru muzica ta. Aici mă refer atât la publicul românesc cât și la cel elvețian/francez.

Redstar: Păi înainte rapul era după „blocurile” acum e după „blog-urile„. Adică da, cu internetul am legat prieteni, m-a ajutat să difuzez muzica mai departe decât orășelul meu. Dar din păcate muzica nu poate trăi doar din net. Adică o mișcare sănătoasă se duce le concerte, susține artistul sau la rândul său făcând artă, făcând să trăiască acceasta mișcare. Și la capitolul ăsta situația actuală e destul de tristă. Buzz-ul pe net a devenit o prioritate.

mSc: Păi tu fiind acum, și în cea mai mare parte în Elveția, deoarece locuiești acolo, cum te descurci cu concertele?

Restar: Păi am susținut multe concerte. Mult timp chiar eram considerat ca un artist de scenă. Dar acum să-ți spun, nu am timp să le fac pe toate. Am o muncă, obligații, etc. Și rap-ul e o pasiune printre altele, chiar dacă are un loc mare. Cum ți-am spus mai devreme. Vreau doar să fac muzică de calitate.

mSc: Să înțeleg că nu te interesează partea financiară care poate să vină din muzică? Totul este la nivel de pasiune, iar viață ta nu se va rezumă în acest domeniu?

Redstar: Exact! Aș vrea să scriu o carte de exemplu sau să particip la realizarea unui film. În Elveția e prea mică piața muzicală și în România cu franceza mea nu am cum să prind mai mult decât la cei mai deschiși. Eu de exemplu ascult rap din Franța, Elveția, România, Rusia, Germania, Anglia și chiar din Albania. Dacă e rap bun se simte.

mSc: Dacă asculți rap din atât de multe țări, unde ai clasa rap-ul românesc? Care sunt părțile bune ale rap-ului românesc și ce nu avem noi față de alții?

Redstar: Să fac un istoric așa. Rapul francez a fost baza în Europa mult timp, dar în ultima vreme a scăzut destul de grav. Germania s-a decomplexat cu timpul și produce lucruri interesante. Eu sunt mort după ce fac englezii, de exemplu să ascultați Dirty Dike. Foarte tare omul! Acum să vorbim despre România: e foarte puternică, iar din punct de vedere macroscopic aveți o paletă interesantă de artiști, lumea ascultă și susține. Adică când mă uit cum a fost cu albumul lu Deliric, un fel de fenomen de societate. Rar vezi asta în Europa mai ales acum. Am prins rap-ul românesc destul de devreme. Ascult rap cam din ’92. Și când a apărut în România eram și eu la tarabe. Am văzut cum a crescut și chiar dacă și el cunoaște o mică criză ca peste tot în Europa: l-aș pune în top 3. Acum am văzut că au început să iasă clipuri tari din România, nu mai ai ce să zici. Singurele critice care le aș putea pune ar fi mai mult la nivel de beat-uri. În general se poate mai bine și ca peste tot internet-ul e plin de MC’s, dar până la urmă cine face calitate se cunoaște. Oricum rap-ul românesc e de top.

mSc: Mai devreme îmi spuneai că nu muzica este prioritatea ta, dar dacă ți s-ar oferi un contract de la un label, indiferent din ce țară România sau Elveția, ți-ai schimba prioritatea în viață? Mai exact să depinzi de muzică din acel moment?

Redstar: Păi depinde ce contract, ce condiții. Și după aia să fiu sincer m-ar interesa chiar mai mult să mă ocup de artiștii unui label. Dar pentru asta aș avea pretenții financiare, un salariu fix şi bun.

mSc: Te-ai întoarce în țară pentru acest serviciu?

Redstar: Păi da. Dar cum am spus am pretenţii salariale de elvețian :)). Acum ce e adavărat, aș avea un catalog interesant de beatmake-ri, colaborări, idei pentru videoclip, de construcție a unei imagini, etc.

mSc: Să revenim puțin la albumul tău, care tocmai l-ai lansat. Ce feedback a primit până acum? Crezi că îi lipsește ceva? Mai doreai să-i adaugi ceva și nu ai apucat?

Redstar: Sincer a fost super bine primit în Elvetia, am primit multe mesaje. Trebuia oricum să-l opresc undeva, are multe track-uri. Mie îmi place cum e construit şi gândit. Sunt încântat. Acum ca toate lucrurile, un album e doar o etapă şi deja am evoluat. M-am băgat intensiv pe improvizaţie, mă lăsasem şi m-am reapucat. Acum vreau să fac un album mai instinctiv aşa, mai lejer. Uitasem să precizez că două piese de pe album au fost selectate să intre la un radio naţional, desigur din Elveţia.

mSc: Materialul tău este oferit spre descărcare gratuită până în prezent, îl vei lansa și în format fizic? Sau va rămâne așa? De unde-l pot descărcă vizitatorii noștri?

Redstar: Deci pentru moment e un fel de sinucidere comercială, adică îl dau gratis pe internet, uite aici e link-ul sau SoundCloud. Poate când vin în România voi face câteva exemplare, dar nimic nu e sigur încă. Îl voi pune pe iTunes pentru cine vrea să mă ajute.

mSc: Ce artişti din România ai prefera pentru următorul album? Chiar dacă nu s-ar realiza, măcar spune-mi ce nume ai dori, ca o idee?

Redstar: Aș mai colabora cu Deliric 1 și DOC, îmi place de exemplu Cedrea, mă știu puțin cu omul. Dar dacă am face ceva ar trebui să găsim un subiect tare, să nu fie doar o piesă așa. Eu cred în destin, dacă se face e bine, daca nu e tot bine. Nu alerg după colaborări, ele vin când trebuie.

mSc: Ce ne pregăteşte Redstar după lansarea albumului?

Redstar: Aș vrea să fac câteva videoclipuri și să mai scot câteva piese. Am de exemplu, o piesă de tras cu Gani și de curând apar pe albumul lui Nwanda cu Jace Abstract. Iar după aceea poate mă ocup de un nou album sau voi produce altceva, poate o carte sau un film, cine știe.

mSc: Mi-ar face o mare plăcere să citesc o carte scrisă de tine sau de ce nu, ideea în sine a unui film este foarte interesantă. Eu și BlackSheepSound.ro cu siguranță te vom susține.

Iar acum pe final, spune-mi ce părere ai despre (re)deschiderea BlackSheepSound?

Redstar: Mi se pare o treabă bună când un site încearcă să promoveze această „cultură”. Fiecare om care oferă din timpul său pentru acest lucru merită respectul. Dar ar fi frumos să nu existe doar site-uri de rap, ci și de street-art de exemplu. Fiecare formă de creație trebuie să fie prezentă. În orice caz vă urez mult succes și baftă.