interviu serafim @ blacksheepsound

Am decis ca anul 2015 să înceapă alături de un artist special, al cărui album solo este foarte așteptat de către publicul românesc de hip-hop. Este vorba despre Serafim, alături de care am discutat referitor la trecutul și viitorul său muzical, ceea ce implică și mult așteptul material numit „Imaginarium.

Andu: Salutare Serafim! Pentru început țin să îți mulțumesc fiindcă ai acceptat să iei parte la acest interviu. Am pregătit o serie de întrebări legate de cariera ta muzicală, ale căror răspunsuri sunt așteptate atât de mine cât și de o mare parte din publicul de hip-hop românesc: Având în vedere că este primul interviu pe care îl oferi pentru BlackSheepSound, doresc să pornim încă de la începuturile carierei tale. Ce anume te-a atras în cultura hip hop și de ce ai ales să devii MC?

Serafim: Mereu am fost interesat de muzică, țin minte când eram mic și țineam ritmul la piesele pe care le ascultam bătând cu palmele în orice suprafață era la îndemână. Cred că aș fi un toboșar bun. La început am ascultat mult Queen și Beatles și mai târziu am descoperit rap-ul și mi s-a părut modul cel mai potrivit să mă exprim.

Andu: Știm că ai făcut parte din trupa Funktastics, alături de Moses, Cracku și Sir FartaLot, ce a fost formată în anul 2005, însă nu toată lumea cunoaște acest proiect. Ne poți povesti despre cum a luat naștere proiectul?

Serafim: A fost un concert de trupe la Hades în 2005 și Moses m-a abordat să ne facem o trupă ca să putem participa. Auzisem de el de pe compilația Mortal Kombat 2, avea piesa aia ‘50 de ani‘ cu un cut de Cheloo pe refren. Pe Fane Fart-a-Lot și pe Cracku îi știa el și mai colaborase cu ei. Eu eram într-o perioadă în care ascultam mult funk,  Fane folosea sample-uri din funk și soul și ne-am zis The 4 Funktastics și mai târziu a rămas doar Funktastics.

Andu: Label-ul HadesRecords a fost unul dintre cele mai importante grupări în hip-hop-ul românesc. Cum a contribuit acesta la dezvoltarea ta și a trupei din care făceai parte și apoi, ce impact a avut faptul că acesta și-a încetat activitatea sub formă organizată?

Serafim: Când ești coleg cu oameni talentați, automat încerci să devi mai bun și să te perfecționezi. Există și un vibe bun între noi, era o atmosferă pozitivă când ne adunăm. Când s-a terminat am rămas cu regretul că m-am mișcat prea lent și nu am scos albumul sub egida Hades. „Imaginarium” va ieși la un label nou.

Andu: În timp ce făceai parte din trupa Funktastics ai cântat pe aceași scenă cu VeritaSaga, NimeniAltu’ și Paraziții. Au avut aceste evenimente o anumită influență în începutul carierei tale?

Serafim: În primul rând, când ești la început și încerci să te afirmi, să cânți alături de nume mai cunoscute te expune unui public mai larg și mai divers și ți-ai atins scopul dacă reușești să îți câștigi fani noi printre oameni care poate n-ar fi auzit prea repede de tine. Apoi ești atent și la ce fac și cum fac unii mai experimentați ca tine și înveți ce înseamnă să ai un show live dinamic, cum să interacționezi cu publicul și cum să reduci momentele moarte.

Nimeni Altu’, prima oară când l-am văzut live, avea un moment amuzant când bea apă, pentru că anunța publicul că urmează interludiul cu apa, ca și cum urma să cânte ceva, apoi ducea sticla la gură.

Am cântat în 2005 sau 2006 în Cluj la Zilele Orașului pe o scenă imensă cu Paraziții, Fară Zahăr și alții, într-o piață cu câteva mii de oameni, mult peste ce eram noi obișnuiți de la concertele din cluburi. A fost și primul concert unde ni s-a spus să cenzurăm înjurăturile pe piese, pentru că era un eveniment în aer liber organizat de primărie. Fără Zahăr au cântat după noi și Moses avea un vers pe una din piese și nu mai țin minte exact cuvintele dar se rezuma la „fără zahăr sună de căcat” și vorbeam înainte să intrăm dacă ăsta o să fie primul nostru beef în rap. Moses a cântat versul și nu s-a întâmplat nimic, din păcate.

Cu VeritaSaga ne știm si ne înțelegem foarte bine, suntem prieteni. Cred că alături de ei am avut cele mai multe cântări. Când am făcut piesa „Copilul din mine” de abia îi cunoscusem și când mi-a trimis Dribbler beat-ul reacția inițială a fost ce e cu negativul ăsta plictisitor? Fiind obișnuit cu negativele alea soul sau funky. Dar a ieșit o piesă beton.

Andu: Care este motivul pentru care proiectul a luat sfârșit?

Serafim: Am ajuns într-un punct când nu ne mai doream toți să continuăm, nivelul de implicare nu mai era la fel de mare, iar unul din atuurile noastre a fost mereu felul în care ne completam pe scenă, era ceva foarte fluid. Când Moses s-a lăsat de rap, ne-am oprit.

Andu: Înaintăm în timp și ajungem în anul 2009, când făceai parte din trupa Zeppelin, alături de Ortega. Acest an a marcat lansarea materialului intitulat „Fără parașute”, de aceea doresc să te întreb: Ce părere ai avut despre reacția publicului la adresa albumului în acea perioadă?

Serafim: Zeppelin a pornit din ideea de a da un nume propriu pieselor cu Serafim si Ortega. Pentru mine el e cel mai bun pe felia lui de producție și am vrut să facem mai mult decât o piesă, două. Am plecat la drum și cu Faibo X care a părăsit trupa pentru că era implicat în mai multe proiecte și la limită cu timpul, dar am apucat să facem o piesa în formula inițială, Ca Nou.

„Fără parașute” e un material puțin ciudat în ideea că a fost făcut într-o perioadă în care încercam să fac și piesele mele solo pentru un eventual album și primeam beat-uri tari de la Ortega și el spunea ‘asta e pentru Zeppelin’. Ep-ul l-am scris și tras în două luni și e destul de experimental și diferit față de ce făceam în perioada aia, nu a fost genul de material care să creeze vâlvă, dar sunt câteva piese acolo care îmi plac mult, de ex. „Muguri” sau „După ce ei mor” cu Praetor.

Andu: Ne poți spune și ce importanță a avut materialul pentru etapa dezvoltării tale ca MC și al experienței, dar și ce a însemnat pentru tine mișcarea hip hop din acel moment?

Serafim: Cred că experimentăm la fel de mult cu rimele cum experimenta Ortega cu tobele și sunetele atipice dar plasate fix unde trebuie. Nu ne-am raportat deloc la ce făceau alții și ce ieșea în momentul ăla, ne-am făcut filmul nostru.

Andu: Având în vedere că până în acest moment ai lansat materiale doar alături de trupe, ne poți spune, din punctul tău de vedere, care sunt avantajele și dezavantajele în a face parte dintr-un astfel de grup?

Serafim: Când ești într-o trupă nu trebuie să scri decât jumătate din versuri, toată lumea contribuie cu idei de piese, e un brainstorming colectiv. Câștigă ideile pe care le susțin majoritatea deci poate nu o să intre mereu ce vor toți pe o piesă. Trebuie să faci ceva ce conține puțin din fiecare dar ne reprezintă pe toți.

Când ești solo ești responsabil direct de tot materialul pentru că te reprezintă doar pe tine. Pe „Imaginarium” am putut să mă desfășor și să îl fac exact cum mi-am dorit, e muncă mult mai multă dar ești implicat 100%.

Andu: Între anii 2011 și 2012, ai lansat pe canalul oficial de Youtube al HadesRecords, trei piese extrase de pe viitorul tău material ce poartă numele de „Imaginarium” și anume „Damasc” alături de J.Yolo, „Pistoleros” cu Aforic și „Frații praștie 2” cu Chimie Praetor. Țin să te întreb care este conceptul pe care ai de gând să îl livrezi prin intermediul acestui material, având în vedere faptul că fiecare piesă ne imprimă stări diferite și ne trimite cu gândul în diferite părți ale lumii?

Serafim: „Imaginarium” e un set de bucăți de lume văzute prin ochii unui om care s-a născut și a copilărit printre blocuri, a plecat ceva ani afară și s-a întors printre blocuri. Am stat 7 ani în Olanda și Australia și am vrut sa se regăsească pe album lucrurile pe care le-am învățat în timpul ăsta, faptul că indiferent de unde suntem sau ce religie avem, că tot e un subiect fierbinte zilele astea, avem aceleași bucurii și aceleași suferințe. Îmi place să inventez povești și să spun lucrurule într-un fel pe care nu l-ai mai auzit până acum, iar „Imaginarium” e suma elementelor ce îmi compun imaginația.

Andu: După ce ai lansat piesele respective a urmat o perioadă de inactivitate pe plan muzical. Aceasta a constat în munca depusă pentru lansarea lui „Imaginarium” sau au existat și alte motive?

Serafim: Am făcut albumul într-o perioadă destul de haotică și instabilă din punct de vedere personal, cu foarte puțin timp la dispoziție pentru muzică. A durat mai mult decât anticipam dar planurile se mai schimbă atunci când intervine viața.

Andu: Având în vedere că până acum albumul beneficiază de trei colaborări, ne poți spune dacă și următoarele melodii conțin invitați? Dacă da, ne poți da câteva nume?

Serafim: Mai sunt colaborări pe album, câteva sunt strofe și câteva sunt refrene. Îl am pe Skizzo Skillz pe două piese, pe Axes dar nu zic mai multe, vreau să păstrez câteva surprize pentru când anunț tracklist-ul.

Andu: Pe plan de producție muzicală ai colaborat pentru piesele de pe acest album cu NaveSpațiale, Ortega și Phane. Ce alți producători o să mai putem regăsi pe acesta în viitor?

Serafim: Ortega are cele mai multe beat-uri pe album si e producătorul executiv. În afară de cei menționași mai am beat-uri de la Keri, Phane, Argatu, DJ Albu și Maich.

Andu: În ce stadiu se află „Imaginarium” în acest moment? Ai stabilit de câte piese va beneficia acesta?

Serafim: Albumul are 16 piese și e gata în proporție de 80%.

Andu: Urmează o întrebare foarte importantă, al cărui răspuns este așteptat de o perioadă mare de timp: Ai stabilit data de lansare a materialului? Dacă da, o poți face publică acum?

Serafim: Am învățat în anii ăștia că nu mă pricep deloc să stabilesc un deadline pentru album, așa că nu mai fac greșeala asta. Sper să vă lovesc cu un single și un clip foarte curând.

Andu: Te-ai gândit să faci un turneu de promovare după ce albumul va vedea lumina zilei? În ce orașe dorești să ajungi?

Serafim: E cumva obligatoriu să faci un turneu de promovare, oamenii trebuie să te vadă la față și să intre în contact cu tine, creezi o altfel de legătură live. O să mergem peste tot in țară, cu mențiune specială pentru Constanța, Cluj, Timișoara și Târgoviște unde ne-am simțit excelent când am fost cu Funktastics.

Andu: Să vorbim puțin și despre ceea ce se întâmplă la noi în țară. Ce părere ai despre mișcarea hip hop din România, din prezent?

Serafim: Nu ascult prea mult rap românesc. Îmi plac Flou Rege, Subcarpați, aș vrea să-l mai aud pe Yolo pe ceva rap :). În rest, nu prea sunt la curent, când scriu prefer să mă izolez puțin de ce fac alții pentru a nu se declanșa subconștient influențe.

Andu: Ai vrea să schimbi ceva anume la publicul românesc?

Serafim: Publicul e cumva oglinda celui de pe scenă deci dacă vrei să schimbi ceva necesită colaborarea ambelor părți. Dacă vrei ca oamenii să îți cumpere albumele, trebuie să considere că meriți și că muzica ta e suficient de bună încât să merite banul muncit de ei și trebuie să îi faci să înțeleagă că și ei contribuie la posibilitatea ta de a face muzică în continuare.

La noi nu există o miscare rap la fel de dezvoltată ca în țări care au altă tradiție și vechime în domeniu, dar am cunoscut mulți oameni informați și inteligenți, la fel cum am cunoscut mulți oameni care erau acolo pentru beat și bas. Publicul românesc e o oglindă bună a societății românești, cu un avantaj de partea publicului pentru că are un procentaj mai mare de oameni care pun întrebări și cer socoteală. Dacă asculți rap și mai ales dacă asculți rap „adevărat”, liric, tehnic, inteligent, nu 8 măsuri rap pe o piesă pop, înseamnă că probabil asculți atent ideile expuse de MC și felul în care încearcă să îți prezinte o altă perspectivă.

Andu: Dacă există un lucru pe care întrebările mele precedente nu au reușit să îl sublinieze și dorești să îl transmiți susținătorilor tăi și cititorilor site-ul nostru, te rog să o faci.

Serafim: Celor care așteaptă „Imaginarium” le mulțumesc pentru răbdare și le promit că nu vor fi dezamăgiți, celor care nu știu despre ce e vorba, le promit că vor avea o surpriză plăcută. Baftă BlackSheepSound!

Îți mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat, Serafim! Mult succes în continuare și numai bine!

Pentru viitoare informații referitoare la activitatea artistului, stați cu ochii pe BlackSheepSound și pe pagina noastră de Facebook!