Artwork - Underman

 De această dată vi-l aduc în prim plan pe unul dintre cei mai talentați artiști din undergroundul românesc. Fiind pe cale să lanseze cel de-al patrulea material independent, ne-am decis să îl invităm pe Underman la o discuție legată atât de trecutul său în hip hop cât și despre noul său album. Fără alte detalii inutile, vă invităm să citiți interviul și să aflați gândurile unui artist român!

Andu: Salut, Underman! Pentru început, țin să îți mulțumesc datorită faptului că ai acceptat să iei parte la acest interviu. Având în vedere că acestea sunt primele răspunsuri pe care le oferi site-ului nostru, aș vrea să te întreb de ce anume ai ales să te exprimi prin hip hop și ce sau cine te-a influențat să devii MC?

Underman: Salutări BlackSheepSound.ro și mulțumesc pentru acest interviu. De ce hip hop? Prin 97-98’ am pus mâna pe „DaciadaGetto Dacilor respectiv „GânditoruMorometzilor și mi s-au părut incredibile. Cochetam de ceva timp cu hip hop-ul american din postura de ascultător și când am auzit ce fac niște băieți din aceeași țară cu mine, începusem să mă gândesc și mai intens la stilul acesta de muzică. Am început să scriu primele versuri, doar pentru mine, nu mă gândeam niciodată să pun mâna pe microfon, mi se părea „din altă lume” la vremea aceea posibilitățile și mijloacele de comunicare fiind mult mai reduse.

Andu: Talentul de scriitor ți l-ai descoperit odată cu intrarea ta în hip hop sau există o altă poveste în spatele acestuia?

Underman: Încă din școala generală am observat că eram atras de acea materie „Limba și literatura română” unde profesorii ne puneau să comentăm în scris tot felul de romane, când îmi făceam temele nu mă mai puteam opri din scris aducând uneori și contribuția propriei mele imaginții la povestea respectivă. Nu am fost niciodată un „tocilar” mai ales că atracția mea pentru litere s-a transformat ceva mai târziu într-o dizgrație față de materiile ce reprezentau cifre.

Andu: De unde și cum a luat naștere pasiunea ta față de istorie și de ce anume ai ales ca în cadrul unor anumite piese să te axezi pe un subiect precum războiul?

Underman: Probabil povestirile bunicului, vechiul lui pistol descărcat pe care îl păstra ascuns în curte, cărțile de istorie colorate pe care le admiram cu orele, sau pur și simplu, te naști cu asta. Unii copii preferau mingea, eu încropeam o sabie de lemn și porneam să cuceresc lumea. Așa, ca o paralelă, acum doi ani un astrolog mi-a spus că în toate existențele mele anterioare aș fi fost soldat și că în această existență voi conduce la fel oameni, dar prin alte mijloace.

Andu: Acum un an ai spus că muzica pe care o creezi este ținută departe de multitudinea de timpane, datorită mesajului și a metodei de transmitere. Așadar, consideri că este mai bine să te raportezi unui număr restrâns de oameni? Dacă da, ne poți spune și de ce?

Underman: Internetul a deschis enorm de multe căi de acces ale oamenilor către muzică și invers. Faptul că vreau să deschid ușa propriei case pentru a invita oamenii să se bucure de bucatele mele muzicale mă face să fiu atent și cu ce fel de „musafiri” îmi intră în casă. Prefer calitatea ascultătorilor, peste numărul acesta, mai ales că aspectul material nu există pentru mine când vine vorba de muzică.

Andu: Sunt sigur de faptul că toți ascultătorii tăi cunosc faptul că ai făcut parte din SDST, alături de AFO și deejaygruv. Există șansa ca după opt ani Spectrul de Difuzare a Sunetelor Tăcute să se reunească pentru a lansa un nou material? De asemenea, vom mai avea ocazia să revedem SDST-ul pe aceași scenă în viitor?

Underman: Desigur, mereu aducem asta în discuție când mă întâlnesc cu AFO, doar că fiecare am fost ocupați cu muzica noastră, eu la un nivel mai scăzut și AFO la un nivel mai intens.

Andu: În momentul în care ați lansat „Mecanismul de Modificare a Minții Umane”, tu te așteptai ca acest material să fie ales de anumiți ascultători ca fiind unul dintre cele mai bune albume ale hip hop-ului românesc?

Underman: Clar nu, reacția fanilor a venit ca o lovitură plăcută, și tocmai gândul că făceam muzica pe care o simțeam atunci, cum voiam, fără să ne pese de nimeni și nimic, tocmai asta a fost rețeta succesului pentru acel material. Sunt mândru de contribuția mea și de ce am realizat împreună cu colegii și producătorii de pe materialul respectiv.

Andu: Consideri că acest material a avut o anumită influență asupra evoluției tale ca MC? Dacă da, care a fost aceasta?

Underman: Desigur, m-am trezit deodată cu un statut de MC și nu prea știam ce să fac cu el. Urmând alte proiecte, începi să te gândești că oamenii au apreciat albumul anterior și nu trebuiesc dezamăgiți, crește puțin presiunea dar când faci ceea ce îți place și ești talentat, totul devine un joc plăcut.

Andu: Până în clipa de față, ai lansat trei albume independente și anume „Eroism Neautorizat”, „Fractal” și „Muzică Ascunsă”. Ce părere ai despre reacția publicului la adresa celor trei materiale? Ai fost mulțumit de modul în care au fost acestea primite de către ascultătorii români de hip hop?

Underman: Pentru nivelul de promovare ce l-am purtat pot spune că da, sunt mulțumit de modul cum a fost primit și de circulația acestora. La urma urmei, când faci ceva ce îți place și ești bun la asta, oamenii întotdeauna se vor bucura de produsul tău.

Andu: Am observat că în cadrul celor trei albume te-ai raportat la un număr mare de producători, motiv pentru care țin să te întreb de ce anume ai ales să faci acest lucru și de ce nu te-ai axat doar pe sunetul unui număr mai restrâns de producători?

Underman: Unii producători au fost mai receptivi, alții nu, nu pot să condamn pe nimeni. Când începi un proiect, iei legătura cu fiecare în parte, cine dorește să apară pe proiect o va face trimițându-ți material, cine nu.. nu. Având în vedere că viața mea este dedicată altor priorități în momentul de față, prefer să colaborez cu oameni serioși, prompți.

Andu: Pe parcursul timpului ai colaborat cu artiști precum AFO, Axes, Ad Litteram & Makru, Carbon, Nimeni Altu’, Jada, Bocaseca, Mu-Jerezz, Omu Gnom și Infinitu’. Care a fost motivul pentru care ai decis să cânți tocmai alături de ei?

Underman: Cu o parte dintre ei sunt prieten de ani de zile, cu ceilalți m-am împrietenit pe parcurs. Când lucrezi la un material, vrei să ai și puțină diversitate și atunci mă gândesc oare cine se potrivește pe piesa x. Mie îmi este ușor să fac piese solo, dar oare câte astfel de piese din cadrul aceluiași album vor fi la fel de bine primite? Sunt mulți ascultători care mă vor pe piese și cu alți diferiți artiști, doar pe cei care au avut plăcerea să răspundă invitației mele i-ați putut asculta alături de mine.

Andu: În urmă cu două luni, ai anunțat numele noului tău album și anume „Legenda cântărețului singuratic”. De aceea, doresc să te întreb de ce ai ales să îl numești în acest fel și care este conceptul pe care dorești să îl abordezi în cadrul pieselor ce urmează să se regăsească în el?

Underman: Sunt un muzician ce culmea, stă destul de departe de promovarea muzicii sale. Unii nici măcar nu știu cum arăt, asta m-a făcut să cred că după atâtea albume de pe urma cărora lumea vorbește de muzica mea, să fiu ca un fel de artist invizibil.

Andu: Pe pagina ta de Facebook ai anunțat că speri ca la sfârșitul lunii Mai să ne lovești cu cel puțin 15 piese noi. Așadar, ne poți spune numărul exact al pieselor pe care le vom putea găsi în cadrul albumului?

Underman: În momentul de față sunt 17 piese noi, după masterizarea finală am să iau decizia dacă rămân toate sau nu.

Andu: În urmă cu puțin timp, tot pe pagina ta de Facebook, ai postat un mesaj prin care îndemni lumea să se filmeze în timp ce poartă măști Anonymous în diferite cadre, pentru ca apoi să ți le trimită și să încropești un clip de trei minute pentru o piesă din cadrul materialului despre care vorbim. Cum anume ți-a venit această idee și de ce ai ales ca videoclipul să conțină astfel de secvențe?

Underman: Este o piesă pe albumul acesta cu un mesaj al nostru, al tuturor, către toți cei care conduc lumea și România în general. Nu vreau să fiu doar eu cel care se identifică în transmiterea lui, vreau să îi reprezinte pe toți cei de lângă mine. Un om mascat poate ascunde imaginea oricăruia dintre noi.

Andu: Ne poți dezvălui numele producătorilor alături de care ai lucrat pentru realizarea instrumentalelor din cadrul noului album?

Underman: Desigur, cu o parte dintre ei am mai colaborat (Forsaar, Kenzo, Benson) dar voi aduce și ceva noutăți, la fel de talentați. Îi voi prezenta pe toți curând pe pagina mea de Facebook.

Andu: Dacă tot am vorbit despre producători, ne poți spune și câte colaborări se vor regăsi în „Legenda cântărețului singuratic”? De asemenea, ne poți dezvălui și numele invitaților din cadrul materialului?

Underman: Am câțiva invitați în standby, încă nu sunt sigur că vor da curs invițației mele. Au înregistrat până acum Egris, Tesla Cilum și Poetu’ Pervers.

Andu: Foarte multă lume din întreaga țară dorește să te vadă în cadrul unui concert live la ei în oraș. Va exista un turneu de promovare pentru „Legenda cântărețului singuratic”? Dacă da, în ce orașe ai de gând să ajungi?

Underman: Nu știu încă aceste amănunte, să văd proiectul dat gata și am să mai postez noutăți.

Andu: Să discutăm puțin și despre mișcarea hip hop din România: Ce părere ai despre aceasta în momentul de față? Îți place modul în care evoluează?

Underman: În ultimii ani am tot urmărit din umbră. Artiștii dau tonul și ascultătorii îi urmează mai mult sau mai puțin. Uneori apare o diferență între cum văd eu lucrurile și cum le percep cei ce reprezintă majoritatea ascultătorilor, aici mă refer la preferințele manifestate de aceștia în ultima perioadă. Mă gândesc uneori cine este pe un drum greșit, eu sau ei. Am piese pe albumul următor unde tratez exact subiectul ăsta.

Andu: Dacă ai putea schimba ceva la publicul românesc de hip hop, ce anume ar fi acel lucru?

Underman: Întotdeauna este loc de mai bine. Aș vrea să dea dovadă de mai mult respect, în primul rând, față de ei între ei, apoi, când vine vorba de munca depusă de artiști. Dacă nu îți place un album/o piesă, exprimă-te civilizat și respectă părerea celor din jur. Puțin mai multă maturitate în gândire, valabil pentru toată lumea. Îmi doresc să aprecieze mai mult muzica, nu știu de ce uneori am senzația că lumea doar mestecă o piesă câteva zile apoi vor să comande altceva.

Andu: Care este părerea ta referitoare la susținerea artiștilor prin cumpărarea albumelor? Mai poți să îți duci munca până la capăt doar din banii pe care îi achiziționezi la vânzarea unui material?

Underman: Pentru mine achiziționarea albumelor reprezintă singura sursă de venit din acest aspect, banii respectivi vin și se duc către proiecte noi, atâta timp cât nu este prea mare dezichilibrul în această balanță, eu pot continua cu modul meu de a face muzică. Poți spune că sunt un artist de weekend.

Andu: În cazul în care întrebările mele precedente nu au atins un anumit subiect pe care dorești să îl comunici persoanelor care citesc acest interviu, atunci te rog să o faci.

Underman: Doar un mesaj pentru cei care au parcurs tot materialul de până acum: susține mișcarea, cumpără albumele și biletele de la concert, ai grijă ce artiști te reprezintă, citește cât mai multe cărți, eliberează-te de oamenii pesimiști din jurul tău, încearcă să îți câștigi existența doar din ceea ce iubești să faci și mai ales, nu te teme de greșeli!

Andu: În final, țin să îți mulțumesc din nou pentru timpul acordat! Îți doresc spor la treabă și mult succes în ceea ce îți dorești să realizezi!

Underman: Mulțumesc mult pentru promovare BlackSheepSound.ro, mult succes și vouă și hai să le prezentăm, în curând, un (alt) album greu marca Underman. Spor!