interviu zeze arkane @ blacksheepsound

Zeze Arkane este omul care vorbește despre hip hop precum despre cel mai bun prieten sau poate că mai mult decât atât. Veți putea citi în interviul acordat site-ului nostru BlackSheepSound, cuvinte pe care nu mulți le folosesc pentru muzică, pentru hip hop. După câțiva ani de la albumul ”Testament”, Zeze Arkane lansează noul său album intitulat ”15”, acesta având parte și de o lansare în orașul său Arad. Lume multă, feedback pozitiv, iar albumul se poate asculta pe contul de YouTube Fabrica de Spirt.

Marian Selegian: Salutare Zeze Arkane, cum a fost la lansarea noului album ”15”?

Zeze Arkane: Salut! A fost frumos, atmosferă bună, așa cum trebuie să fie la un concert hip hop. A fost o noapte specială și importantă pentru noi.

Marian Selegian: Fiind orădean, tind să cred că aveți un plus față de noi privind publicul de hip hop din Arad sau ma înșel?

Zeze Arkane: Pot să spun că în Arad mișcarea a luat din nou amploare și încep să meargă lucrurile spre bine. Ca istorie în hip hop, Aradul stă bine la capitolul ăsta, încă din anii ’90 au apărut primii MC în oraș, mulți dintre ei ajungând de-a lungul timpului să fie considerați printre cei mai buni din țară și asta a ajutat foarte mult de-a lungul anilor la consolidarea unui public hip hop tot mai numeros în Arad.

Marian Selegian: Povestește-ne despre material, de unde numele ”15” și cum ți-ai ales colaboratorii?

Zeze Arkane: 15 reprezintă de fapt o etapă a vieții. Pe la 14-15 ani m-am apucat de rap și până acum, mai mult de 15 ani deja, hip hop-ul a fost lucrul ce l-am iubit cel mai mult. Ca orice om care se confruntă cu etapele vieții și se lovește mai repede sau mai târziu de schimbarea aia prin care trebuie să trecem cu toții la un moment dat, prin asta am trecut și eu si am ales să o arăt prin muzică. Întregul album este o acumulare de cunoștințe și experiențe de-a lungul vieții și prin albumul ăsta am încercat să-mi prezint concluziile în fața tuturor. Ca și concept, pentru mine a fost important să pun accentul pe suflet și să fiu cât mai sincer cu mine și cu cei ce mă ascultă. Albumul ăsta trebuie simțit, nu doar ascultat. De producția muzicală s-au ocupat Presto și Shmirghel, doi oameni deosebiți de care mă leagă o prietenie de peste 10 ani. Colaborările de pe album au venit în mod natural și le-am ținut cât mai ”în casă”, casă numită ”Fabrica de Spirt”, un proiect cu care ne mândrim foarte mult. Oamenii care și-au pus amprenta vocală pe album sunt Presto, Locco, Schepsis, Simona Bivald, Exile, Stres și OKN, iar DJ Muh’fucka a contribuit pe 3 piese de pe album.

Marian Selegian: De ce am așteptat atât de mult după ”15”? A trecut ceva timp de la ”Testament”.

Zeze Arkane: De la Testament s-au întâmplat foarte multe. Aș putea spune că în cei 4 ani jumătate de la acel album până acum m-am schimbat ca om foarte mult. Trebuie să evoluăm mereu, să ne schimbăm mereu, ăsta e farmecul vieții, orice schimbare trebuie îmbrățișată și acceptată, nu trebuie să luptăm împotriva ei. Până la urmă, am învățat un lucru, în timp ce tu te lupți cu tine să devii o variantă cât mai bună a TA, ceilalți vor lupta cu tine mereu să nu poți reuși asta, doar fiindcă ei nu au puterea să o facă. Cu albumul ”15” nu m-am grăbit deloc, mi-am oferit timpul necesar cu mine și cu muzica pe care o fac, astfel încât produsul final să fie unul care să mă mulțumească în totalitate, iar când dau play la album să am satisfacția că de la prima până la ultima piesă curge așa cum îmi doream.

Marian Selegian: Fiecare piesă este o ”poveste”, cum ai descrie în doar câteva cuvinte acest material? Unde vrei să atingi mai exact?

Zeze Arkane: Materialul ăsta e foarte personal, foarte introspectiv și pur și simplu am vrut să fiu sincer în fiecare vers pe care l-am scris. Și într-adevăr, fiecare piesă este o poveste și are povestea ei. Vreau să ating sufletul celui care mă ascultă, să-i provoc o stare în care să se regăsească.

Marian Selegian: Având în vedere câ ne știm de câțiva ani buni, cum vezi evoluția hip hop-ului din interior sau mișcarea în general?

Zeze Arkane: Hip Hop-ul a evoluat tot mai mult în ultimii ani și chiar mi-aș dori să ia amploare mult mai mult decât acum. Fiind ”în interior” de atația ani, singura mea problema cu hip hop-ul din România ține de mentalitatea și ”incultura” (muzicală) la o parte foarte mare dintre ascultători sau chiar rapperi. Am observat că foarte mulți chiar nu știu ce înseamnă cultura asta cu adevarat, nu i-au ințeles esența. În ziua de azi cei mai mulți dintre noi suferim de o boală cruntă, numita ”ignoranță”. Totul ține de respect.

Marian Selegian: De unde atâta devotament pentru muzică? Cu ce alimentezi dragostea față de hip hop?

Zeze Arkane: Iubesc hip hop-ul de când eram doar un copil și am ascultat primele piese rap. Mereu a fost singurul lucru care m-a fascinat și care mi-a oferit o modalitate de a-mi exterioriza lupta din interior. Pur și simplu am muzica asta în suflet.

Marian Selegian: Ce crezi că n-ai reușit să atingi în cariera ta?

Zeze Arkane: Dacă mă gândesc bine, am reușit cam tot ce mi-am dorit până acum. Întotdeauna vor fi lucruri pe care ne dorim să le facem și să le atingem și asta ne face să mergem mereu mai departe, dar pe plan muzical, până acum pot să spun că sunt mulțumit și împlinit.

Marian Selegian: Cum te simți când știi că oamenii se regăsesc în muzica ta și mesajul tău ajunge unde trebuie?

Zeze Arkane: Ca artist, e ceva ce îți dorești să se întâmple și când se întâmplă cu adevărat, eu cel puțin, mă simt împlinit.

Marian Selegian: Ce ai învățat în toți acești ani de carieră în hip hop?

Zeze Arkane: Am învățat că cea mai puternică armă este ”Cuvântul” și trebuie să o folosim cu responsabilitate, fiindcă suntem responsabili de consecințele pe care le produce muzica noastră și mesajul pe care îl transmitem.

Marian Selegian: Mulțumesc pentru timpul acordat și ne vedem la Arad!

Zeze Arkane: Mulțumesc și eu, te asteptăm la Arad! E Fa-Fa-Fabrica de Spirt!