A Tribe Called Quest este un grup american de hip hop, format in 1985, avandu-i ca membrii pe producatorul si rapperul Q-Tip (Kamaal Ibn John Fareed), rapperul Phife Dawg (Malik Taylor), si DJ/producatorul Ali Shaheed Muhammad. Un al patrulea membru, rapperul Jarobi White, a parasit trupa dupa primul lor album, dar a revenit in echipa in 2006.
Q-Tip si Phife Dawg se cunosteau din copilarie, acestia copilarind impreuna in Queens, New York. Cei 4 s-au cunoscut in liceu. In perioada aceea Q-Tip interpreta solo, si din cand in cand mai colabora cu Muhammad. Tupa s-a format in 1988, dupa ce a fost denumita A Tibe Called Quest de catre grupul Jungle Brothers, membrii acesteia facand acelasi liceu cu cei trei baieti ce aveau sa formeze trupa despre care vorbim.La inceputul anului 1989, acestia au semnat contract cu casa de discuri Geffen Records, acestia producand cinci piese demo, ce aveau sa fie incluse pe primul lor album: „Description Of A Fool„, „I Left My Wallet in El Segundo” si „Can I Kick It?„.
Semnand cu Jive Records in 1989, acestia lanseaza primul lor album „People’s Instinctive Travels and the Paths of Rhythm” un an mai tarziu. Acestia au adoptat un still Jazz si influente de rock al anilor ’70 pentru piesele ce compun primul lor album. „Can I Kick It?” avand un instrumental adaptat dupa melodia lui Lou Reed „Walk ON Wild Side” facand din melodia calsica, un veritabil hit hip hop. Indiferent de cat succes s-a bucurat primul album, cel de-al doilea „The Low End Theory” s-a bucurat de un succes remarcabil si a trecut in topul celor mai bune LP-uri din istoria hip hop-ului international. „The Low End Theory”, lansat in septemrie 1991, s-a bucurat de colaborari cu multi prieteni din lumea hip hop-ului ca: Ron Carter, Vinia Mojica, Lord Jamar, Sadat X, Diamond D, Dinco D si Busta Rhymes, echipa cu care, cei 4 baieti de la A Tribe Called Quest vor suda un suport din partea comunitatii hip hop din 1993, cu ajutorul celui de-al 3-lea abum al acestora, numit, „Marauders Midnight”. Coperta albumului si lista de colaborari cuprinde fetele a peste 50 de rapperi numarandu-se printre acestia, nelipsitii baieti De La Soul, Jungle Brothers dar si prezenta surprinzatoare a baietilor de la Beastie Boys, Ice-T si Heavy D. Imposibil de atins succesul avut cu „The Low End Theory”, LP-ul oferit multe clasice, multe „old skool hip hop” inclusiv, una dintre cele mai apreciate piese ale acestora „Award Tour„, si un sound mai agresiv si mai puternic decat cele doua albume precedente.
Revenind in 1996, dupa doi ani de turneu si colaborari solo ale lui Q-Tip, se lanseaza cel de-al patrulea LP „Beats, Rhymes and Life”. Tupa arata semne de uzura cu toate ca albumul a fost bune, dar nu s-a ridicat la asteptarile primelor albume. In 1998, in timpul turneului de promovare a albumului „The Love Movement”, grupul a anuntat public despartirea ce avea sa fie inevitabila.
Reuniunea trupei a avut loc in noiembrie 2006, in cadrul festivalului Rock the Bells in California. In acea noapte a murit Ol’ Dirty Bastard, componentul trupei Wu-Tang Clan, iar A Tribe Called Quest au sustinut 10 minute, omagiu, impreuna cu restul trupei Wu-Tang, apoi doua ore incendiare de muzica old skool. Doi ani mai tarziu, Jarobi White revine in trupa, dupa o pauza de 16 ani.
Potrivit lui Phife, A Tribe Called Quest va urma sa lanseze un nou album, deoarece, contractul prevazut cu Jive Records, mentineaza ca vor fi lansate 6 albume sunt semnatura acestora. Data lansarii nu se stie inca, dar membrii trupei au mentionat ca nu intentioneaza sa se grabeasca, acestia dorind sa revina cu ceva actual dar original si de o foarte buna calitate, ne dorind sa mai dezamageasca intr-un fel fanii. Vorbind despre un posibil album, Phife a spus:

Man, we was only 18-19 when we first got started. [When] We broke up we were still like 28. Now we are 35-36. It’d be real different being in the studio. It would be real interesting to see where Q-Tip is. It would all be on a much higher level. But we are all into such different stuff from way back then. We’d need at least a solid month to work on something. Trying to get all of us together for that much time… I don’t see that happening.

In 2008 au fost cap de afis la festivalul Rock the Bells, si invitati speciali la acelasi festival in 2010 alaturi de nume mari ale hip hop-ului de peste hotare, ca: Snoop Dogg sau Wu-Tang Clan.
Primul documentar din cariera trupei a fost lansat anul acesta pe 22 Ianuarie, in cadrul festivalului de film Sundance Film Festival. Documentarul poarta numele de:”Beats Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest” sub regia lui Michael Rapaport.

DISCOGRAFIE:
Albums
1990: People’s Instinctive Travels and the Paths of Rhythm
1991: The Low End Theory
1993: Midnight Marauders
1996: Beats, Rhymes and Life
1998: The Love Movement

Compilations
1992: Revised Quest for the Seasoned Traveller
1999: The Anthology
2003: Hits, Rarities & Remixes
2006: The Lost Tribes
2008: The Best of A Tribe Called Quest

Singles
1990: „Bonita Applebum
„I Left My Wallet in El Seguñdo”

1991: „Can I Kick It?”

„Check the Rhime”

„Jazz (We’ve Got)”

1992: „Scenario”

„Hot Sex”

1993: „Award Tour”

1994: „Electric Relaxation”

„Oh My God”

1996: „1nce Again”

„Stressed Out”

1998: „Find a Way”

via: youtube.com, wikipedia.com, imagem-music.com, allmusic.com, atribecolledquest.com