O sa vi se para cunoscut numele de „Black Sheep”, dar putini stiu ca acest nume este dat de fapt unui grup muzical de la inceputul anilor ’90.

Avand parte de urcusuri si coborasuri, de o destramare si apoi de o reunire la inceputul anilor ’00, Black Sheep s-a facut auzit inca de la inceput, in 1989. Formata din mai cunoscutul Dres (pe numele sau real, Andres Titus) si colegul sau Mista Lawnge (William McLean), trupa a reprezentat zona Queens timp de mai bine de doua decenii.

Daca tot am intrat in aria a ceea ce se numeste prin definitie „hip hop alternativ”, Black Sheep a fost de la inceput adepta genului parodist. Acestia au inceput sa parodieze gangsta rap-ul odata cu lansarea primului lor material audio „A Wolf in Sheep’s Clothing”, album lansat in data de 22 Octombrie 1991 in colaborare cu casa de productie Mercury Records. Faptul ca se categorizeaza ca niste parodisti este clar evidentiat in track-ul nr. 2 de pe acest prim album, „U Mean I’m Not” ( piesa samplata dupa piesa grupului funk, The Bar-Keys, „Do You See What I See?”). In piesa, Dres descrie intr-un mod hilar cum isi omoara familia si un postas, abordand o atitudine gangsta, falsa. Din fericire pentru ascultatori, toate acestea se intampla in vis, Dres adaugand la final „I Dreamed that I was… hard”, facand aluzie la cei care fac gangsta rap fiind inapti sa reprezinte, in realitate, acest mod de viata.


Albumul „A Wolf in a Sheep’s Clothing” se bucura de 22 de track-uri, iar in lista celor care se afla pe album alaturi de cele doua „oi negre” sunt doar Q-Tip de la A Tribe Called Quest „La Menage” – si Chi-Ali – „Pass The 40”, acestia fiind colegi ai grupului Native Tongues . Piesele care au dus in top acest album sunt: „Flavor of the Month” (1991), „The Choice Is Yours”, „Strobelite Honey” si „Similak Child” (1992). Albumul este unu complex, avand de la piese care parodiaza stilul gangsta a rapperilor „U Mean I’m Not”, obsesia pentru cultura aficana „Are You Mad?” sau utilizarea unui vocabular vulgar in muzica rap, „La Menage” feat. Q-Tip. Pe langa aceasta abordare a rap-ului, sa nu uitam ca Black Sheep a realizat unele dintre cele mai rasunatoare piese de la inceputul anilor ’90: „The Choice Is Yous” (piesa putand fi auzita si pe fundalul reclamei comerciale de la KIA) , „Try Counting Sheep” sau „Flavor of the Mounth”. Acestia au rupt bariera topurilor, ajungand la scurt timp dupa lansare pe locul 30 in Billboard 200, iar in 1992 a fost numit de catre RIAA (Recording Industry Association of America) ca fiind album de colectie calificat cu discul „Gold”, iar in 1998, revista „The Source” a numit clasat acest album in topul 100 Best Rap Albums Ever. Albumul s-a bucurat de contributia exclusiva a celor doi membrii Dres si Mista Lawnge la lirica, avand cateva interventii a lui Chi-Ali si Q-Tip, pe alocuri. Tot in 1992, Black Sheep se face auzita intr-un remix a hit-ului „Work To Do” a frumoasei Vanessa Williams, piesa care a ajuns in top 10 Billboard.

Cu toate ca tupa se bucura de succes si parea sa fie multumiti de  impactul oferit in media, Dres a inceput sa colaboreze tot mai mult si independent. Dupa ce a aparut in clipul „Work To Do” alaturi de Vanessa Williams, acesta a colaborat, in acelasi an, cu grupul Showbiz & A.G. la piesa „Bounce Ta This”, piesa care s-a bucurat si de un videoclip.

In 1994, Dres si Mista Lawnge lanseaza un al doilea proiect discografic, „Non-Fiction”. Cateva hit-uri minore s-au facut auzite de pe acest album: „Without a Doubt” (1994) si „North, South, East, West” (1995). Albumul este compus din 17 track-uri si este produs in totalitate de catre Dres si Mista Lawnge. Acesta album a incheiat prima perioada a ceea ce a insemnat Black Sheep. Problemele legate de casa de productie, cat si dorinta de a se axa fiecare pe proiecte personale, i-a facut pe cei doi membrii ai trupei sa renunte la ceea ce insemna Black Sheep.

Dupa o perioada de aproape 2 ani, in care Dres a lansat un album solo, iar Mista s-a axat pe partea de productie si text a mai multor trupe ca Red Hot Chilli Papper sau Subway, cei doi s-au reunit in 2000. Aceasta reunire, a adus cu sine EP-ul „Redlight, Greenlight” (2002)  format din 3 piese: „Redlight, Greenlight” (dirty + intrumental), „This is How We Do” si „Have Fun with it”.  In 2000, Dres inregistreaza o piesa pentru filmul in care jocul rolul personajului Hector, „Once in the Life”.

In 2006, Dres lanseaza pe internet albumul 8WM/Novakane”, iar in 2007 a fost lansat si in format compact. Albumul a fost primul proiect realizat dupa materialul „Non-Fiction” din 1994, acesta fiind ultimul album in care Mista Lawnge se prezinta ca membru al trupei Black Sheep, parasind trupa inainte de lansarea oficiala a albumului. Albumul are o singura piesa in colaborare cu Yummy Bingham, „Wonder”, si se bucura de doua extrase single a caror videoclipuri s-au facut auzite la televizor din 2006: „Whodat?” si „Novakane Groove”. Compus din 16 track-uri, albumul „8WM/Novakane” a fost produs de catre Vitamin D, BeanOne si Showbiz din grupul muzical Showbiz & A.G.

Dupa ce a parasit trupa, Mista si-a schimbat numele de scena in Mr. Long, si a realizat un album solo in 2006. Cu toate acestea, Dres a ramas singurul membru in trupa Black Sheep.

Chiar daca au avut un impact minor in randul ascultatorilor de hip hop, Dres continua sa mentina vie memoria acestei trupe cantand in prezent la diferite evenimente si turnee alaturi de alte nume istorice din hip hop, ca: De La Soul, A Tribe Called Quest sau FoodChain.

Nu uitati! Ascultati muzica de calitate, informati-va si formati-va singuri opiniile!

surse: riaa.com, allmusic.com, Last.fm, wikipedia.com, rocklist.net, xxlmag.com