Eric Lynn Wright s-a nascut pe 7 Septembrie 1963, in cartierul Compton, California, un cartier rau famat de la marginea orasului Los Angeles, cunoscut pentru violenta cu care locuitorii se manifesta, crime, violuri, droguri. Tatal sau era postas, iar mama lui era administrator la o scoala. Eazy a renuntat la scoala in clasa a 6-a incepand sa se intretina singur vanzand droguri. Cu timpul, a reusit sa obtina o diploma de absolvire a scolii generale si a liceului, iar la varsta de 23 de ani, in 1986, a decis sa inceapa o cariera in hip hop. In decursul anilor, pana la 23 de ani, acesta a strans o suma majora de bani, din vanzarea drogurilor, bani care l-au ajutat in planul sau legat de muzica. Acesta s-a gandit ca muzica il va

ajuta sa castige si mai multi bani, astfel, acesta devenind implicat in industria muzicala din orasul sau (Los Angeles), foarte populara si in ascensiune la inceputul anilor ’80. La mijlocul anilor ’80, Eazy-E a inceput sa inregistreze melodii in garajul parintilor.

O parte din veniturile obtinute din vanzarea de stupefiante, i-a investit in dezvoltarea unui business la mare cautare pe vremea aceea. Acesta a intemeiat casa de productie Ruthless Records, dar incercarea acestuia de a crea un imperiu al muzicii rap nu a inflorit pana acesta nu i-a luat sub aprenta casei de productie, pe care o detinea, pe mai bine cunoscutii Dr. Dre si Ice Cube. La scurt timp, dupa ce marele trust HBO refuza una din melodiile grupului muzical „Boyz In The Hood”, acesta decide sa formeze trupa N.W.A (Niggaz With Attitude) din care a facut parte si Ice Cube si Dr. Dre, DJ Yella, MC Ren si Arabian Prince. Primul sau album, in acesta formula a fost lansat in luna Noiembrie a anului 1987, numindu-se „N.W.A. and The Posse”, si fiind considerat album de aur in America. Acest prim album a fost creat in colaborare cu gasca Fila Fresh Crew, o grupare pe de coasta de est a Americii, mai exact din Dallas, Texas.

Un an mai tarziu, in 1988, N.W.A. a scos un prim album de debut „Straight Outta Compton”, un album hardcore, cu versuri foarte explicite care instiga la violenta. Fara un sprijin din partea presei sau radio ori tv, albumul s-a bucurat de un succes remarcabil in randul fanilor muzicii underground. Trupa a devenit mult mai cunoscuta cu ajutorul piesei extrase de pe acest album „Fuck tha Police„, melodia a carei versuri au facut ca cei din departamentul FBI sa le trimita o sesizare spunandu-le sa isi vada de treaba si sa renunte la injuriile aduse institutiei. In 1989, Ice Cube paraseste trupa N.W.A. si casa de productie, in urma unor dezacorduri legate de bani.

Se pare ca Ice Cube nu a parasit trupa cu ganduri bune, si nemultumit fiind de acele dezacorduri intre Eazy si el, acesta a inceput sa improaste cu noroi asupra grupului din care a facut parte si asupra lui Eric. Piesa care ii injoseste pe membrii trupei N.W.A. „No Vaseline”, a dus la scurt timp la defintarea trupei.

Imediat dupa plecare „cubului de gheata”, N.W.A. mai scoate doua albume „100 Miles and Runnin’” in 1990 si „Efil4zaggin”, reintitulat mai tarziu „Niggaz 4 Life”, in 1991. Versurile explicite si unele acuzatii aduse unor institutii ale statului si nu numai, a adus multe critici privind aceste albume, insa popularitatea trupei a crescut simtitor, dovada ca, lumea avea nevoie de astfel de versuri si atitudine. Cu toate ca trupa a cunoscut un apogeu al popularitatii incepand cu 1990, Dr Dre isi face cunoscuta dorinta de parasi trupa in urma unor conflicte interioare si a presupusei concurente neloiale intre el si ce mai ramasese din trupa. Acest conflict a fost mediatizat ani buni.

Primul album de debut al artistului s-a numit „Eazy Duz It„, lansat in 1988, fiind si singurul sau album full-length. Albumul a fost bine primit de catre fani, inregistrand un mare succes in California. De al doilea album nu prea se stie m are lucru. A fost lansat imediat dupa despartirea de N.W.A., primul album solo a acestuia dupa acel eveniment, pus in vanzare in 1992 sub numele „5150: Home 4 tha Sick” si a avut doua piese care s-au bucurat de promovare: „Only If You Want It” si „Neighborhood Sniper„. Acest album a fost clasat ca si album de aur de catre asociatia RIAA.

Al treilea album din cariera de artist solo a acestiua, a venit ca un raspuns la acuzatiile mediatice aduse de catre Dr Dre in urma scandalului din 1991. Un EP, intitulat „It’s On (Dr. Dre) 187um Killa„, lansat la finele anului 1993, album ce rescrie in detaliu rivalitatea dintre cei doi, si dezvaluie acuzatii nefondate despre perioada N.W.A., disputele dintre membrii trupei si neintelegerile tot mai multe care au dus la desfintarea acesteia. Piesele cele mai cunoscute de pe acest album sunt: „Real Muthaphuckkin G’s„,  „Any Last Werdz” si „It’s On„. Albumul a adus in atentie multe scandaluri prin intermediul mass-mediei intre Eric si Dre, acest album marcand declinul unei cariere infloritoare, cariera lui Eazy.

Pe 24 Februarie 1995, Eric Lynn Wright a fost duc la spitalul Cedars Sinai Medical Center, din Los Angeles, cu simptome de astm. La scurt timp, pe 16 Martie, acesta anunta intr-un interviu public ca a fost diagnosticat cu virusul HIV, care a dus la scurt timp la SIDA. Nimeni nu isi imagina cat de evoluata este boala. Acesta a luat virusul inca de la inceputul vietii sexuale, pe vremea cand avea doar 12 ani, in urma careia are sapte copii cu sase femei diferite.

Moartea acestuia a survenit la scurt timp dupa diagnostic si interviu, pe 26 Martie 1995. Inainte de a muri, acesta a facut pace cu Ice Cube si Dr Dre, oameni cu acre acesta a cunoscut succesul in hip hop-ul american, si cu ajutorul carora acesta a scris o pagina a ceea ce se numeste acum „istoria hip hop-ului”. La scurt timp dupa moartea acestuia, un al 3-lea album, de aceasta data port mortem, si-a facut loc pe piata muzicala  „Str8 off tha Streetz of Muthaphukkin Compton„, un album care s-a bucurat de prezenta multor artisti de calibru din zona hip hop-ului anilor ’90: Tupac, Snoop Dogg Dog, Notorious B.I.G., Ice-T, Kool G Rap si altii. Alte doua albume post mortem au fost lansate, unul in 1995 „Eternal E” si altul in 2002 „Impact of a Legend„, cele 3 albume bucurandu-se de un succes neasteptat. In 2007 apare un alt album post mortem: „Featuring…Eazy-E„, iar in 2010 apare „Tri-Pick”, albume care nu vor fi la fel de consacrate ca cele de pana in 2002.

De-a lungul anilor, Eazy a fost recunoscut ca fiind „the godfather of gangsta-rap”, un pionier al muzicii rap, fiind recunoscut de catre criticii din domeniu ca fiind o legenda a ceea ce se numeste muzica de ghetto. Plecat dintr-o familie de oameni muncitori, ajuns pe strazile Camptonului ca dealer de droguri, Eazy-E a fost mereu in cautare de avutie. Muzica insa i-a adus acea bogatie nemateriala, ramanand in memoria fanilor hh ca o pata a istoriei nescrise.

Studio Albums:

 1. Eazy-Duz-It – 1988
 2. Str8 off tha Streetz of Muthaphukkin Compton – 1995

EP:

 1. 5150: Home 4 tha Sick – 1992
 2. It’s On (Dr. Dre) 187um Killa – 1993
 3. Impact of a Legend – 2002

Compilatii:

 1. Eternal E – 1995
 2. Featuring…Eazy-E – 2007
 3. Tri-Pack – 2010

Singles:

 1. Boyz-n-the-Hood – album: N.W.A. and the Posse 1987
 2. Eazy-er Said Than Dunn – album: Eazy-Duz-It 1988
 3. Eazy-Duz-It – album: Eazy-Duz-It 1989
 4. We Want Eazy feat Dr Dre & MC Ren – album: Eazy-Duz-It 1989
 5. Only If You Want It – album: 5150: Home 4 tha Sick 1992
 6. Real Muthaphuckkin G’s feat B.G. Knocc Out & Dresta – album: It’s On (Dr. Dre) 187um Killa 1993
 7. Any Last Werdz feat. Kokane & Cold 187um – album: It’s On (Dr. Dre) 187um Killa 1993
 8. Luv 4 Dem Gangsta’z – album: Beverly Hills Cop III 1994
 9. Just tah Let U Know – album: Str8 off tha Streetz of Muthaphukkin Compton 1995

Music Video:

 1. Eazy-er Said Than Dunn 1988
 2. We Want Eazy 1989
 3. Only If You Want It 1992
 4. Neighborhood Sniper 1992
 5. Real Muthaphuckkin G’s 1993
 6. Any Last Werdz 1993
 7. Just tah Let U Know 1995

surse: wikipedia.com, eazy-e.com, last.fm, nndb.com