Scarface, pe numele sau adevarat Brad Jordan, s-a nascut pe 9 noiembrie 1970. Originar din South Park, Texas, acesta a urmat cursurile scolii Woodson Middle School. Inceputurile carierii sale au pornit sub pseudonimul Akshen tragand vocea pentru Lil’ Troy la studioul acestuia din Houston, Short Stop Records. Dupa ce a lansat single-ul „Scarface” acesta semneaza o colaborare cu casa de productie Rap-A-Lot Records si va fi inclus in grupul muzical Geto Boys, inlocuind un memebru care a plecat la scurt timp, lansand alaturi de acestia cel de-al doilea proiect muzical a trupei, „Grip It! On That Other Level” in 1989, album ce le-a adus acestora un succes crescand printre tinerii de culoare din cartierele rau famate. In ciuda versurilor cu continut explicit, acestia au resit sa se pastreze in mediul mass-media promovand pe banda, piese la televizor si radio. Brad Jordan trece de la pseudonimul Akshen la Scarface in 1983, dupa filmul gangsta cu acelasi nume, in care Al Pacino a jucat rolul carierei sale.

In 1992, Jordan apare alaturi de Ice Cube si Bushwick Bill, pe albumul lui Kool G Rap si DJ Polo: Live and Let Die.

Primul album solo al lui Scarface, „Mr. Scarface Is Back” lansat in 1991. Doua dintre cele douasprezece piese de pe albumm, „Mr. Scarface” si „A Minute to Pray and a Second to Die„, au cunoscut un succes minor, clasandu-se in topuri pe pozitii ne importante. In 1993 a fost certificat „gold” si considerat unul dintre cele mai influente albume gangsta rap din istoria muzicii hip hop. Odata cu lansarea primului album, Scarface a cunoscut un real succes, ceea ce i-a detronat pe baietii din Geto Boyz. Brad ramane ca membru Geto Boyz in timp ce lanseaza o serie de albume solo, si continua sa exceleze ca un mare cantaret din hip hop-ul american.

Cel de-al doilea album al rapperului, „The World Is Yours” nu a avut acelasi succes ca primul, insa a reusit sa sparga pozitiile din Billboard 200 si sa ajunga in Top 10 mentinandu-se pe locul 1 in R&B/hip hop album chart, piesa „Let Me Roll” devenind hit in 1993.
„The Diary”, unul dintre cele mai aclamate albume ale marelui Scarface, a debutat pe locul doi in topul Billboard 200 imediat dupa castigatorul premiilor Grammy, Kenny G., si a fost certificat cu platina de RIAA pe 5 Decembrie 1994. Doua piese au promovat cel de-al 3-lea album solo al lui Jordan, „Hand of the Dead Body„, cunoscuta si ca „People Don’t Believe” si „I Seen a Man Die„.

Reprezentantul muzicii gangsta rap din Houston si-a denumit cel de-al patrulea material audio „The Untouchable”. Acesta a debutat pe primul loc in top Billboard 200, pentru prima oara in cariera sa, cu un album. Albumul s-a bucurat de un succes de neatins, iar hitul „Smile” a fost lansat la scurt timp dupa moartea lui Notorious B.I.G.. Single-ul este un featuring cu legenda vie a muzici rap, Tupac. Aceasta este singura piesa a membrului Geto Boyz care a fost certificata cu aur.

Urmatorul proiect al rapperului american, „My Homies” a avut o compozitie  mai speciala, fiind lansat in dublu disc, acesta fiind primul album de acest gen al lui Scarface. Lansat in 1998 sub stransa legatura cu casa de productie Rap-A-Lot Records, albumul s-a bucurat de productia unor oameni ca Mike Dean, Mr. Lee, N.O. Joe sau Tone Capone. Ajuns pe primul loc in Top HipHop/R&B Albums Billboard si pe locul 4 in top Billboard 200, acesta a primit discul de platina pe 6 Aprilie 1998 de catre RIAA. Printre invitati se numara 2Pac, Ice Cube, Devin the Dude, B-Legit, UGK, Too Short, Do or Die si Willie D, Scarface interpretand solo doar doua din cele 13 piese de pe cel de-al cincilea album.

Fiind pus pe treaba, Jordan a revenit la scurt timp cu cel de-al saselea album solo din cariera sa de rapper. „The Last of a Dying Breed” nu s-a bucurat de acelasi succes ca pana la lansarea lui, insa a fost la fel de mult criticat pentru agresivitatea cu care critica masele. Printre cele 15 piese, se numara si „Look Me in My Eyes” sau „It Ain’t, Pt. 2„. Track-ul numarul 5 de pe album, „They Down with Us” este un remake al piesei „I Still #1” a istoricilor Boogie Down Productions. Succesul albumelor „The Diary” si „The Last of a Dying Breed” i-au adus artistului un premiu „Textierul Anului” in 2001 in cadrul evenimentului Source Awards organizat de catre revista The Source.

La un an de la castigarea premiului, Jordan realizeaza cel de-al saptelea album al sau, „The Fix” primul lansat in colaborare cu casa de productie Def Jam Recordings. Scarface a devenit presedintele deviziei de sud a casei de discuri Def Jam Recordings, Def Jam South, cu un an inainte de a realiza ultimul sau album. Printre invitatii speciali de pe album se numara: Jay-Z, Beanie Sigel, Nas, Faith Evans si WC, iar ca producatori ii avem pe Mike Dean, Kanye West, Nottz si the Neptunes. In 2010, conform site-ului Hiphopdx.com, Scarface va raliza o continuare a albumului „The Fix” numit „The Habit”. In paralel cu producerea albumului „The Fix”, Scarface a revenit alaturi de baietii de la Geto Boyz si au inregistrat pentru albumul „The Fundation”. Iar ca sa fie tacamul complet, acesta a cantat alaturi de nume ca Akon sau Big Gee pentru albumul: „Duets: The Final Chapter” un album post mortem al legendarului B.I.G.. In acelasi an, acesta l-a acompaniat pe Ray Cash pentru primul single al acestuia, denumit Bumpin’ My Music.
Perioada in care a colaborat cu Def Jam si postul sau de presedinte al casei de productie, Jordan aka Scarface a favorizat foarte mult evolutia in cariera muzicala a mai tanarului Ludacris, semnand cu acesta o colaborare pe lunga durata la marele label.
Pe 8 Aprilie 2003, Scarface revine cu un nou album cu mai vechii sai prieteni de la Rap-a-Lot Records, intitulat „Balls And My Word”. James Prince, directorul executiv al casei de productie a realizat un album cu piese ne lansate a interpretului, album ce nu s-a bucurat deloc de succesul la care se asteptau producatorii.

Printre altele colaborari din decursul carierei sale, Scarface apare pe albumul „Free at Last” al tanarului Freeway, „The Solution” a rapperului original din Philadelphia, Beanie Sigel se bucura, de asemenea, de prezenta lui Jordan pe album.

In prezent Scarface se mai ocupa, din cand in cand de productie. Acesta a produs trei piese pentru albumul celor doi membri UGK „Underground Kingz”: „Life in 2009”, „Still Ridin’ Dirty” si „Candy”.
In 2008, Jordan a colaborat cu tanarul Tech N9ne la piesa „Pillow Talkin” de pe albumul „Killer”.

In ciuda aparitiilor tot mai rare, acesta a ramas unul dintre cei mai populari cantareti din industria muzicala, fiind catalogat ca „rapperul preferat al rapperului tau preferat” ducand la ideea ca, toti rapperi au cel putin o piesa, de-a marelui Scarface, in playlist. In vara anului 2009, Scarface a participat la un festival de muzica underground si hardcore hip hop, organizat de un label independent „The Hatchet”, care poarta numele de Gathering of the Juggalos.

Pe 3 Iunie 2010, acesta anunta in public ca lucreaza intens pentru a reveni cu un album ce va purta numele „The Habit”, albumul se vrea o continuare a precedentului material „The Fix”, iar printre marile colaborari surpriza se numara si John Legend sau Drake. Se spune ca Eminem ar fi avut ocazia de a-si aplica abilitatile de producator si asupra beaturilor ce vor fi acompaniate de versurile grele ale legendarului rapper Scarface, insa, datorita unor neintelegeri cu justitia, acesta a anulat lansarea albumului pentru o perioada nedeterminata.

In Octombrie 2010, Brad Jordan a fost condamnat la inchisoare, pentru neplata pensiei alimentare catre cei copiii sai.
Muzica lui a avut un impact extrem de mare asupra noilor artisti din breasla hip hop-ului. Printre cantaretii care s-au inspirat din viata si muzica lui Scarface se numara si: Raekwon, Drake, Ludacris, Rick Ross, Jay-Z, Lil Wayne, Lil Scrappy, Young Buck, UGK sau T.I..

Discografie:

 1. Mr. Scarface Is Back (1991)
 2. The World Is Yours (1993)
 3. The Diary (1994)
 4. The Untouchable (1997)
 5. My Homies (1998)
 6. The Last of a Dying Breed (2000)
 7. Greatest Hits (2002)
 8. The Fix (2002)
 9. Balls and My Word (2003)
 10. My Homies Part 2 (2006)
 11. Made (2007)
 12. Emeritus (2008)
 13. The Best of Scarface (2008)
 14. Greatest Features (2009)
 15. Dopeman Music (2010)

sursa: last.fm, hiphopdx.com, xxlmag.com, prefixmag.com, wikipedia.org