Hai sa ne intoarcem putin in trecut…va amintiti de vremurile „de aur” ale HH-ului romanesc?Cand dadeai pe Atomic si auzeai(cam la ore tarzii ce-i drept) piese genul „Tupeu de borfas„, „Omu’ din lift„, „Dupa blocuri„, „Nu ma uita„, „Numa’ una„, „Vine politia” s.a.m.d.(n-are rost sa enumar tot ce a fost ca toate au fost adevarate HITURI fata de ce apare acum). Bun, astea se intamplau pe la televizor, dar, undeva in underground se intampla …minunea! Bun,acum ca am trecut toate in revista imi vine minte o intrebare : Voua chiar nu va e dor de acele vremuri? Completez cu un citat din Cumicu „Ati uitat in p**a mea ce inseamna in tara R.A.N.S.-ul/Si preferati sa vizionati la Alex dansul si balansul!”
    Dar stati, nu o sa va reimprospatez memoria acum cu tot ce se intampla inainte in hip hop-ul de la noi (promit ca o sa vorbesc despre asta intr-un articol viitor) ci doar lucrurile esentiale care s-au petrecut de-a lungul anilor. O sa vorbesc strict de Sindicatul R.A.N.-S…Va amintiti de R.A.C.L.A. (rapperi albi concep legal avertismente sau rime alese care lovesc adanc?) ei bine, R.A.C.L.A. a fost probabil formatia mama de la care s-a pornit – Sindicatul R.A.N.-S. – Formata în anul 1993 de catre fratii Ionescu (Calin si Dan) sau K.R.A.S.H. (prescurtarea de la Kreativ Rappa Against Some Hustlaz) (Rimaru) si Big Demmo (Clonatu’) este una din cele mai longevive trupe de hip-hop din România. (continuare…)

    R.A.N.-S (RACNETUL AGONIEI NATIONALE – SINDICAT)  a fost o grupare informala de trupe de Hip-hop infiintata în 1995 la initiativa a trupelor R.A.C.L.A., KLANSMEN, Parazitii si Da Hood Justice. sindicatul R.A.N.S. si-a propus inca de la început sa duca la bun sfarsit munca individuala a celor 4 trupe membre. Mesajul transmis era usor dur, punandu-se accentul pe o usoara satira asupra contextului economico-social din România anilor 1990, prima jumatate a deceniului. Nu dupa foarte mult timp se produce ruptura între membrii gruparii, singurii care mai ramân fiind R.A.C.L.A. si Da Hood Justice. În 1997 se mai adauga Delikt si Getto Daci. R.A.N.-S. nu a înregistrat niciodata un album, însa colaborarile de pe albumele celor 4 trupe componente au fost savuroase. S-au remarcat piesele „Zecimale”, „Rans partea doa”, „Nu mai sus de umar” sau „Rans partea 1”, de pe albumul „Incursiune în real”, semnat R.A.C.L.A., care nu a vazut lumina tiparului. Trupele R.A.C.L.A., Da Hood Justice, Delikt si Getto Daci, au reprezentat un puternic curent de influenta new yorkeza, cu beaturi grele si rime dibace. Discografia lor reprezinta o mare parte din hip hop-ul românesc scos pâna in 1997. Piese ca „Estenest”, „Aducere aminte”, „Recidivisti”, „Niquaganxta”, „Supersonic”, ” Numa una”, „Pace Cartierului”, „Ineptii lirice”, „Dreptu la vorbire”, „Atac getto dac”, „Pe aici nu se trece” sau „Nu mai sus de umar”, sunt considerate piese clasice ale hip-hop-ului românesc.
   
R.A.N.-S. a doua generatie

   Dupa dizolvarea trupei Klansmen si plecarea trupei Parazitii din R.A.N.-S. au venit doua „înlocuitoare” ale acestora : Delikt si Getto Daci.
   Delikt:
Trupa formata din Vexxatu’ Vexx si Brugner fosta membra a gruparii Asasinii Noii Ere din care mai faceau parte Il-Egal si Apa Tare a intrat în R.A.N.-S. dupa certurile cu Parazitii datorita melodiei Pace Cartierului.
  Getto Daci:
Prima trupa din provincie Buzau respectiv Tecuci era formata din 6 membrii la început cei mai importantii fiind probabil Piele si Deceneu al doilea fiind si MC si DJ al trupei.
   Pana în prezent R.A.N.-S. au lansat doar mixtape-ul Creuzetul o colectie de piese vechi plus înca 3 piese noi.Pentru anul 2010 este preconizat albumul Reuniune De Clasa,practic primul album R.A.N.-S.
   Unii am ramas pe conceptul Old School si stiu ca asa vom ramane, stiu ca pe noi nu ne va lua niciodata valul cu Undeva-n Balkaaaaaaani (doar un exemplu).
Sa nu uitam, TRAIASCA R.A.N.S-ul !

P.S. :Balkaaaaaaani – se presupune ca „am scris auto-tune”

Noroace si pace!