sisu si puya

Era anul 1994 la formarea uneia dintre cele mai iubite trupe din hip hop-ul românec, La Familia. Începuturile erau pe la deschiderea concertelor B.U.G. Mafia, pe când Puya și Tudor Sișu porneau la drum spre ascensiunea în care cucerea publicul din România prin atitudinea și tupeul lor de ”borfași” din viața de cartier. ”Băieți de cartier” era primul lor material, dar ”Nicăieri nu-i ca acasă”, ”Bine ai venit în Paradis” sau Familiarizează-te” erau albumele ce au făcut din La Familia punct de referintă în hip hop-ul românesc. Aș putea spune că prin La Familia, cartierele din București au prins glas, Sișu și Puya relatând prin piesele lor ce înseamnă să trăiesti o viață de cartier sau borfaș, cum spunea și piesa ”Tupeu de borfaș”.

Suntem în 2014, iar ultimele materiale semnate La Familia au fost în 2010, când am avut parte de 2 videoclipuri la piesele ”Pești mici” și colaborarea cu Cedry2k și Bibanu MiXXL pe ”Consecințe”. Prin 2011 se anunța albumul ”Classique”, care deocamdată nu a fost lansat, dar mulți fani a acestei trupe încă cred în el și așteaptă lansarea acestuia. Într-un interviu acordat site-ului nostru BlackSheepSound, Sișu și Puya anunțau chiar și colaboratorii de pe acest album, dar am ales să integrăm în acest articol și acel interviu, ne amintim cu drag vremurile trecute, 2011 mai exact.

Deocamdată a fost lansat primul cont oficial de YouTube unde au fost deja urcate vechile albume semnate La Familia, dar și câteva poze pe Facebook prin studio-uri, alături de membrii HaHaHa Production. Va urma…

Interviu acordat site-ului BlackSheepSound în anul 2011, de către La Familia.

Consecinţe” este piesa şi videoclipul noului single, care anunţă revenirea trupei La Familia, după o pauză lungă. Astfel, cei de la BlackSheepSound au luat legătura cu Sişu şi Puya pentru a afla mai multe detalii despre noul album. În interviul de mai jos veţi afla numele noului single, care va fi promovat în momentul lansării albumului, producătorii şi vocile de pe album, până în momentul de faţă, dar şi atitudinea pe care o abordează formaţia în anul 2010.

Vezi interviul integral mai jos …

Alexandru Bratu: Salut. În primul rând felicitări pentru noua piesă “Consecinţe” şi videoclipul ei. Ea a fost foarte bine primită de către cititorii blogului nostru.

Cum a apărut colaborarea dintre trupa La Familia şi regizorul Florin Şerban, cel care a câştigat Ursul de Argint la Berlin pentru “Eu când vreau să fluier, fluier”?

La Familia: Unul dintre producători l-a contactat pe Puya şi i-a propus să facem noi piesa de promovare a filmului, cum noi oricum scoteam album a picat la fix.

Alex: Videoclipul şi-a făcut apariţia la scurt timp după anunţarea lui. De cât timp a fost nevoie pentru realizarea acestuia şi unde s-a filmat?

La Familia: Cred că toată treaba, de la nimic la piesă, a fost facută în 3 săptămâni, mulţumită lui K-rie, care s-a mişcat repede cu mix-ul. Am filmat într-un studio, după cum se vede.

Alex: Cedry2k, o voce importantă, este şi el prezent pe piesă. Featuring-ul cu el pare un lucru necesar pentru orice album important din hip hop-ul românesc. Este acesta motivul colaborării cu el?

La Familia: Da, Cedry2k e un MC important şi colaborarea cu el a venit din prietenie, şi din faptul că împărtăşim aceleaşi păreri despre lume şi avem viziuni oarecum asemănătoare.

Alex: De curând, Bibanu MiXXL este cel care se ocupă de prezentarea evenimentelor şi de dublare, de asemenea el este prezent şi pe refrenul piesei. Cum a luat naştere această colaborare?

La Familia: Este la fel ca şi în cazul lui Cedry2k, suntem prieteni de mulţi ani.

Alex: Care este semnificaţia numelui albumului pe care La Familia îl pregăteşte? “Classic” presupune întoarcerea la vechiul stil al trupei? Care vor fi temele abordate pe acest album?

La Familia: De ce? Ţi se pare că trupa a deviat ca să fie nevoită să se întoarca? Este doar o continuare şi povestea noastră este clasică. De fapt albumul se numeşte “Classique“. Într-o lume americană noi suntem francofoni.

Alex: Ce aşteptări aveţi de la acest nou album şi ce doriţi să transmită? Care este publicul acestui album? Să ne aşteptăm la o promovare care să depăşească ceea ce a reuşit Puya cu “Românisme”?

La Familia: Cred că MC-ii români de rap sunt probabil poeţii României mileniului trei, sau dacă nu, măcar cea mai apropiată formă de poezie într-o vreme în care ducem lipsă de poveşti care să ne inspire, pilde care să ne ghideze, exemple pe care să le cântărim şi pe care să ne bazăm deciziile sau concluziile. Aşa că eu unul aş vrea să ne asculte toţi cei care cred că lumea trebuie schimbată şi că orice schimbare începe în minte, se transformă în cuvinte şi apoi în fapte.

Alex: Câteva detalii “tehnice” legate de noul album: câte piese sunt gata şi câte vor fi prezente pe album? De cât timp se lucrează la el? Cine s-a ocupat de partea de producţie? Când să ne aşteptăm la apariţia lui pe piaţă?

La Familia: Momentan albumul este un amalgam de piese, asa că nu pot să iţi dau multe detalii. Au produs băieţii de la AgresivSagace şi DJ Grass. De lucrat practic, de vreo două luni. Curând.

Alex: Se va mai promova un alt single până la apariţia albumului?

La Familia: Da. Peşti mici se va numi, iar acest lucru va avea loc odată cu lansarea albumului. După, vom vedea…

Alex: La primele albume eraţi nevoiţi să vă implicaţi în producţia lor; a fost nevoie sau aţi mai simţit nevoia să faceţi acest lucru şi pentru noul album?

La Familia: Nu mai este nevoie de mult timp, sunt mulţi care fac beat-uri bune. Să ii lăsăm pe profesionişti.

Alex: Sperăm că ne puteţi “şopti” numele câtorva voci care vor fi prezente pe “Classique”.

La Familia: Cine dă pe el….. Cedry2kBibanuCabron, până acum.

Alex: A trecut ceva timp de când Sişu şi Puya au apărut în faţa ascultătorilor ca membrii formaţiei La Familia. Cum vă simţiţi în 2010 în această ipostază şi cum credeţi că veţi fi primiţi?

La Familia: Noi ştim foarte bine ce facem. Cum crezi că se simt ascultătorii?

Alex: Putem spune despre anul 2009 că a fost “anul Puya”, datorită celor două volume ale albumului “Românisme”? El a atras atenţia multor persoane din afara acestui gen de muzică şi a stârnit nemulţumirea unora care ascultă hip-hop. Cum priveşti întreaga poveste legată de aceste volume?

La Familia: Şi a fost foarte bine. Un album care a deschis drumuri pentru mulţi. Tocmai ii spuneam lui Puia, el este un Caragiale al mileniului trei. Din păcate mulţi nu au înţeles asta.

Alex: Cum priveşte Sişu “Vacanţa în Mexic” pe care a avut-o în anul 2009? Cum a fost primit de către public şi unde crede că se îndreaptă hip hop-ul în 2010?

La Familia: Hip hop-ul merge bine şi se îndreaptă unde trebuie, cu unele excepţii desigur, dar în general este în regulă, il auzi pe radio un pic, în club, este şi la TV, să vedem dacă suntem în stare de mai mult. “Vacanţă în Mexic” este albumul meu de suflet, nici nu il pot asculta câteodată, la cât de încărcat este. Cine l-a ascultat, l-a plăcut, însă nu stiu câţi au ajuns să il asculte.

Alex: De ce aţi ales realizarea acestor albume solo, înainte de a reveni la forma iniţială, cea a trupei La Familia?

La Familia: Pentru că am vrut să ne exprimăm aşa cum vrem noi.

Alex: “Sişu” şi “Puya” sau “La Familia” credeţi că sunt nume văzute diferit de către fani?

La Familia: Suntem artişti individuali, împreună suntem “La Familia“. Da, sunt diferenţe.

Alex: Cum credeţi că au evoluat trupele şi muzica existentă în momentul apariţiei trupei “La Familia” în comparaţie cu ceea ce vedem şi auzim astăzi?

La Familia: Cine a avut ceva de spus este aici acum, cine nu…

Alex: Care vi se pare cel mai bun material românesc de hip hop scos anul trecut?

La Familia: “Poezie Balistică

Alex: Ce MC autohtoni credeţi că nu sunt suficient de promovaţi şi care ar putea fi cauza pentru acest lucru?

La Familia: Păi în primul rând nu prea sunt promovaţi MC-ii la noi, aşa că aş putea să încep cu oricare.

Alex: Există alte lucruri care doriţi să le spuneţi şi pe care întrebările de mai sus nu le-au atins?

La Familia: Multe. D-aia facem albume.

Alex: Mulţumesc pentru timpul acordat. Vă aşteptăm cât mai curând cu noutăţi privind noul album. Spor la munca în studio. Pace!