Nas

Nasir bin Olu Dara Jones sau mult mai bine cunoscut sub numele său de scenă Nas, s-a născut în New York pe data de 14 Septembrie a anului 1973. Tatăl său este Olu Dara, un cunoscut artist de muzică jazz, ce l-a influențat pe Nas să devină un artist. Diferența este însă una de stil, căci Nasir este considerat în prezent unul dintre cei mai mari artiști de hip hop din lume.

Începuturile sale în hip hop datează încă din anul 1980, atunci când Nas l-a cunoscut pe producătorul Large Professor. Artistul mergea la studioul unde Rakim și Kool G Rap își înregistrau albumele iar atunci când aceștia nu erau prezenți, Nas lucra la un material de-al său însă acesta nu a fost lansat niciodată.

Piesa de debut se intitulează ”Halftime” și este soundtrack-ul filmului Zebrahead. Aici artistul a cântat sub numele de Nasty Nas. În anul 1994, acesta lansează în sfârșit albumul său de debut ce se intitulează ”Illmatic”, reușind să vândă 59.000 de unități în prima săptămână de la lansare.

”Illmatic” este considerat și în prezent ca fiind unul dintre cele mai bune materiale de hip hop din istorie, pe el regăsindu-se și piese precum ”Halftime”, ”It Ain’t Hard To Tell”, ”Life’s a bitch”, ”The World Is Yours” și ”One Love”.

În același an în care și-a lansat materialul de debut, artistul a înregistrat și piesa ”One on One” ce este soundtrack-ul filmului Street Fighter.

Doi ani mai târziu apare ”It Was Written”, cel de-al doilea album semnat de către Nasir. Acesta conține piese celebre precum ”If I Rulled The World (Imagine That)”, ”Street Dreams” și ”The Message”. Vă vine să credeți sau nu, ”It was Written” s-a vândut în două milioane de copii doar în Statele Unite, fiind astfel cel mai vândut material al rapperului.

În același an, Nas creează trupa The Firm, alături de AZ, Foxy Brown, Nature și Cormega iar un an mai târziu, trupa lansează ”The Album”.

Rapperul își continuă seria de lansări ale albumelor iar în anul 1999 ne prezintă ”I Am…” ce s-a vândut în 470.000 de copii în prima săptămână. Pe album regăsim alte două piese cunoscute din cariera sa și anume ”Nas Is Like” și ”Hate me Now”. Tot în 99, apare și ”Nostradamus” ce însă s-a cotat mai jos decât ”I Am…”, vânzând doar 232.000 de unități în primele 7 zile de la lansare.

Stillmatic” iese pe piață în 2001 și reușește să se apropie de succesul albumului ”It Was Written”, având  2,026,000 de copii vândute în U.S. În anul 2002 apar alte două albume și anume „The Lost Tapes” și ”God’s Son”.

Doi ani mai târziu apare pe piață și ”Street’s Disciple” iar în anul 2006 Nasir lansează ”Hip Hop Is Dead”, material ce conține o cunoscută piesă numită după album.

2008 marchează lansarea celui de-al 9-lea album al lui Nas și anume ”Untitled”.

În anul 2010 apare un material la care nu multă lume se aștepta și anume ”Distant Relatives”. Acesta este o colaborare cu nimeni altul decât Damian Marley și a reușit să strângă 570.000 de unități vândute în doar 7 zile.

În final, Nasir a lansat ”Life Is Good” în anul 2012, album ce conține piese în care artistul își prezintă momente importante din viața sa, completând astfel tonul nostalgic al acestuia.

Acum sperăm doar că Nas o să revină cu un album nou și îi urăm un călduros la mulți ani!