LOUD1837CD

Wu-Tang Forever” este numele celui de-al doilea album semnat Wu-Tang Clan. Acesta a fost lansat pe 3 iunie 1997, sub egida Loud/RCA Records. Așa că, iată-ne ajunsi la cea de-a 17-a aniversare a acestui material. Să îi urăm, deci, ”La mulți ani!” cum se cuvine!

Cu toate că nu a fost difuzat pe radio sau la televiziuni, albumul a vândut 2 milioane de copii în numai 4 luni de la lansare, fiind certificat de 4 ori cu platină (fiecare dintre cele două CD-uri care constituie albumul au fost considerate copii separate). Totodată, acesta și-a câștigat astfel titlul de cel mai bine vândut album din istoria grupului, obținând și o nominalizare la premiile Grammy. Pe lângă toate aceste lucruri, albumul a fost foarte bine primit de critici, a ajuns numărul 1 atât în Statele Unite, cât și în Regatul Unit sau în Canada și a fost inclus în numeroase publicații pe lista celor mai bune albume, fie din anul respectiv, fie ale tuturor timpurilor.

Dar cum au ajuns cei de la Wu-Tang Clan la o astfel de performanță?! Simplu, în momentul lansării albumului, scena hip-hop era divizată între aceștia și Bad Boy Family (crew-ul lui P. Diddy). Aceștia din urmă, ocupaseră locul lăsat gol de moartea lui Notorious B.I.G. în sfera mai strălucitoare și presărată cu sample-uri din muzica pop a industriei.

Pentru a ilustra clar diferența, primul single de pe ”Wu-Tang Forever” – Triumph – este o piesă de aproape 6 minute fără refren, iar intro-ul albumului îl prezintă pe RZA spunând ”This ain’t no R&B with a wack nigga taking a loop, relooping that shit thinking it’s gonna be the sound of the culture (Ăsta nu e R&B cu un penibil care ia un loop și transformă rahatul ăla crezând că va fi sunetul reprezentativ al culturii)”. Albumul a reușit să fie un deget mijlociu ridicat în fața întregului mainstream, dovedind clar că succesul poate fi atins și fără să ”te vinzi”.

Succesul albumului încă persistă în mintea fanilor și al celor din industrie, existând numeroase alte referiri la acestă piesă pe mai multe materiale, printre care și o piesă de-a rapperului canadian Drake, care poartă chiar denumirea de ”Wu-Tang Forever”.

La 17 ani după acest album și la 7 de la lansarea ultimului lor material – ”8 Diagrams”, Wu-Tang revin în această vară cu proiectul  ”Once upon a Time in Shaolin” despre care v-am mai vorbit, dar și cu albumul ”A Better Tomorrow”. Acesta, din păcate, nu îl va include și pe Raekwon, cel puțin, așa a reieșit din declarațiile lui RZA. Oricum ar fi, așteptăm cu nerăbdare acest album și sperăm totuși că vom avea o surpriză în ceea ce privește prezența rapperului newyorkez. Până atunci însă, vă lăsăm cu Triumph!