Leapșa

Sunt sigur de faptul că marea majoritate care ați accesat acest articol știți despre ce este vorba în momentul în care auziți de ”Leapșa”. Oricum, chiar și așa, țin să fac o mică introducere referitoare la acest proiect. Conceptul este simplu: DOC este cel care a început jocul, băgând 56 de linii pe instrumentalul produs de către Phane. Apoi, Doctoru’ a trimis ”leapșa” către Deliric, conturându-se astfel cel mai promițător proiect pentru începutul anului 2015. Dacă nu ștați deja, vă spun că artiști precum Omu Gnom, Carbon, ALAN, Subsemnatu’ și KEPA s-au implicat și ei în acest joc.

Personal, consider că această idee este una foarte bună și că a adus un concept nou și benefic pentru hip-hop-ul românesc. Acum nu pot decât să aștept partea a doua, însă până atunci sunt nevoit să nu bag de seamă toți cârnații care, bineînțeles, au copiat ideea. Dar din păcate am băgat de seamă acest lucru și țin să îmi exprim opinia în legătură cu acest lucru și să le transmit un mesaj:

Dragi ”artiști”, vă scriu pentru a îmi exprima dezacordul față de prostia pe care o promovați și față de neoriginalitatea voastră. După cum mă așteptam, proiectul ”Leapșa” s-a dovedit a fi un adevărat succes, motiv pentru care era imposibil să nu fie copiat de anumite persoane. Din dorința de celebritate, căci sunt sigur că în voi nu dăinuie vreo aspirație legată de exprimare, vă bateți joc de hip-hop. Și sunt sigur că o să vă bateți joc și în continuare. De ce țineți să produceți instrumentale și să le trimiteți la prieteni pentru a băga 26 de linii sau mai știu eu ce alte minunății vă trec prin cap? Sunteți penibili și nu faceți decât să vă înrăutățiți imaginea pe care oricum o aveți pătată, fiindcă sunteți ”MC” doar pentru că așa este la modă. Considerați că această cultură se rezumă în a face rime și a le cânta pe un instrumental? Credeți că după aproximativ 40 de ani de evoluție, în care acest stil de muzică și mai presus de atât, de viață, a schimbat mentalități și a transmis mai departe mesajul și povestea unor întregi generații, vă este permis să băteți joc de el? Nu, nicidecum! Sunteți doar niște oagări, niște falsități, ce poartă această cultură precum o modă și ce ”fac hip-hop” pentru popularitate în cadrul unor rețele de socializare.

Așadar, eu și probabil o mare parte din ascultătorii de hip-hop vă cerem să vă reprofilați din punct de vedere muzical sau să faceți anumite cercetări în privința hip-hop-ului.

Pe lângă toate aceste lucruri, Phane a urcat instrumentalul primei părți a jocului pe canalul său oficial de SoundCloud. Minunat. Chiar îmi doream să îl ascult și fără vocile artiștilor pe el, căci este foarte reușit. Acum, el este disponibil de a fi descărcat de oricare dintre acești cârnați despre care v-am vorbit mai sus. Partea bună stă în faptul că printre toate rahaturile, mai lucește și câte un băiat cu potențial, ce mă face să cred că ideea de a lansa instrumentalul respectiv pe internet nu este atât de rea. Evident, orice avantaj deține și un dezavantaj. Dar acum, vreau să vă pun și vouă întrebarea: E de bine sau de rău?