327795ee38c212ad5fc27f4125292409.640x640x1

Nas a lansat, pe 15 aprilie, ediția aniversară a albumul Illmatic, numită Illmatic XX. Lansarea vine cu câteva zile înainte de aniversarea oficială a albumului, care va avea loc pe 19 aprilie.

Albumul, considerat de-a lungul timpului unul dintre cele mai iconice, mai complexe și mai complete albume hip-hop, a văzut lumina pe 19 aprilie 1994, sub aripa Columbia Records. Cu toate că astăzi putem afirma lucrurile de mai sus, la început, vânzările albumului au fost sub așteptări, acesta nereușind să ajungă în topuri și atingând un milion de copii vândute de-abia în anul 2001. Cu toate acestea, criticii l-au primit extrem de bine, iar aceștia, împreună cu o serie de artiști nu se sfiesc să afirme că este un reper pentru întreaga scenă hip-hop, marcând totodată renașterea scenei hip-hop newyorkeze.

Nu este un secret pentru nimeni că înainte de Illmatic, Nas a fost refuzat de case de discuri precum Def Jam, pentru ca în prezent acesta să aibă peste 20 de milioane de albume vândute la nivel mondial, 13 nominalizări la Grammy și 6 albume ajunse numărul 1 în topuri, publicația The Village Voice numindu-l chiar ”unul dintre cei mai importanți scritorii ai secolului XX”.

Aproape de momentul lansării, Nas afirma că Illmatic este o combinație a sintagmelor ”beyond ill” și ”ultimate”, lucru confirmat mai apoi de faptul că acesta a stabilit un nou record: a primit raiting maxim de la mai multe publicații specializate în hip-hop, lucru nemaintâlnit. Controversa a fost cu atât mai mare cu cât albumul a reprezentat materialul de debut al atistului.

Illmatic s-a bucurat de o relansare și la aniversarea de 10 ani, publicația online popmatters afirmând atunci că ”este cel mai bun album hip-hop făcut vreodată” și că ”este una dintre cele mai bune producții artistice ale secolului XX”.

Cu ocazia aniversării de 20 de ani a albumului, Nas a lansat o ediție aniversară sub forma unui set de 2 CD-uri (care pot fi găsite pe un site de specialitate și sub forma unui vinyl). Primul este varianta remasterizată a originalului, pe când cel de al doilea conține o serie de remixuri rare, piese nelansate și freestyle-uri. Printre acestea se numără și I’m A Villan, considerată o variantă inițială a piesei N.Y. State of Mind, dar și un freestyle realizat în emisiunea de radio The Strech Armstrong and Bobbito Show, în anul 1993. Acesta este considerat a fi o mostră extrem de rară a freestyle-ului rudimentar, fapt cauzat în special de imposibilitatea înregistrării și redistribuirii la nivel larg a unor materiale de acest gen.

Lansarea materialului aniversar a fost întâmpinată de o serie de piese, interviuri și o apariție în emisiunea The Tonight Show, alături de Q-Tip și The Roots. Totodată, artistul a lansat, în colaborare cu rețeaua media Mass Appeal, un concurs ce pune la bătaie producția clipului pentru piesa Represent, în schimbul creativității.

Tot pentru a promova materialul, Nas a oferit o prestație live a întegului album Illmatic în cadrul ediției din acest an a festivalului Coachella – festival ce are loc anual în luna Aprilie în Indio, California. Lui Nas i s-au alăturat pe scenă Diddy, pentru piesa Hate Me Now, dar și Jay-Z care a interpretat piesele Dead Presidents și Where I’m From – o mișcare extrem de surprinzătoare având în vedere rivalitatea care a existat la un moment dat între cei doi. Pe lângă acest moment, Nas a mai anunțat un alt show asemănător celui de la festival. Acesta va avea loc la The Kennedy Center, în Washington D.C. și va fi urmat de un turneu de promovare.

Momentul este marcat și de un documentar numit Time is Illmatic, a cărui premieră mondială s-a încheiat în urmă cu câteva momente la Festivalul de Film din Tribeca. Documentarul, regizat de One9, prezintă influențele lui Nas (printre care și muzica tatălui său, jazzistul Olu Dara), precum și obstacolele pe care acesta le-a întâmpinat până la finalizarea albumului care avea să facă istorie. Ecranizarea va fi urmată de prestația live a albumului.

Pe lângă toate acestea, un documentar realizat de egotrip a fost lansat și el cu această ocazie. Acesta se numește Illmatic at 20 și conține interviuri atât cu artistul, cât și cu Dj Premier, Pete Rock, Large Professor, Faith Newman – producătorii Illmatic, dar și Miss Info – cea care a acordat primul raiting maxim pentru album.

Dacă până acum nu ați fost convinși că Illmatic este cu adevărat o operă de artă, poate veți fi convinși de asaltul cu care a fost luată media și veți apăsa măcar o dată butonul play. De acolo, la comandat albumul, e doar un pas.

Mai jos puteți viziona documentarul Illmatic at 20. Șampania e opțională!

Partea 1:
Partea a 2-a:
Partea a 3-a: